Vulin se sastao s bivšim obaveštajcem koji na Kubi važi za heroja

Izvor: NoviMagazin.rs, 29.Okt.2018, 20:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vulin se sastao s bivšim obaveštajcem koji na Kubi važi za heroja

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin se danas sastao s Herardom Ernandesom Nordelom, nekadašnjim obaveštajcem zatočenim u SAD, koji važi za kubanskog heroja, a sada je poslanik i zamenik direktora Diplomatske akademije Kube.

Ministarstvo odbrane Srbije je saopštilo da je Nordelo u višednevnoj poseti Srbiji.

Vulin je na sastanku na kojem je bio i ambasador Kube Gustavo Trista del Todo, ocenio da Srbi i Kubanci "dele iste vrednosti po pitanju slobode, suvereniteta >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << i integriteta", zahvalio Kubi zbog nepriznavanja nezavisnosti Kosova, i zbog "diplomatskih napora (Kube) prema ostalim državama Latinske Amerike i Kariba da odole pritiscima za priznavanje" Kosova.

Vulin je ocenio da bi "svetski dometi Kube na polju medicine, i iskustva koja bi mogla podeliti sa Srbijom, bili od velikog značaja" za Srbiju koja je, po njegovim rečima, "takođe u samom svetskom vrhu znanja i iskustava iz oblasti vojne medicine".

Nordel je rekao da Kuba u Srbiji vidi iskrenog prijatelja, i zahvalio zbog "dosledne podrške Srbije borbi kubanskog naroda za slobodu i nezavisnost".

Herardo Ernandeso Nordel (53) je, zajedno sa još četvoricom obaveštajaca Kube 1998. godine uhapšen u Majamiju i optužen za terorizam, špijunažu, planiranje ubistava i druga dela, i prvostepeno osuđen u SAD na dve doživotne kazne zatvora. Pod pritiskom međunarodnih organizacija i proceduralnih komplikacija u pravosuđu SAD, ti obaveštajci su od 2011. godine postepeno svi pušteni na slobodu.

Posle decenija krize, Kuba i SAD su 2015. godine obnovile diplomatske odnose.

Vulin uputio telegram saučešća indonežanskom kolegi zbog avionske nesreće

Ministar odbrane Aleksandar Vulin uputio je danas telegram saučešća ministru odbrane Indonezije Rijakudu Rijamizardu ;povodom ;pada putničkog aviona nakon poletanja sa aerodroma u Džakarti.

"U ovom neizmerno teškom trenutku za Vašu zemlju, posebno kada se među nastradalim osobama nalaze i deca, moje misli i misli svih pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije ostaju sa Vašim narodom. ;Molim Vas da u ime svih pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije i u moje lično ime prenesete izraze iskrenog saučešća porodicama nastradalih", naveo je Vulin u telegramu.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.