Vulin: Srbija je u 2019. bila ostrvo stabilnosti i mira

Izvor: RTS, 10.Jan.2020, 22:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vulin: Srbija je u 2019. bila ostrvo stabilnosti i mira

Ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik generalštaba Milan Mojsilović priredili su povodom novogodišnjih i božićnih praznika prijem. Vulin je poručio da je 2019. godine svet postao još nebezbedniji, da su veliki još manje vodili računa o tome šta misle ili žele mali, a da su Srbija i njena Vojska bile ostrvo stabilnosti, mira i sigurnosti.
Prijem je počeo izvođenjem himne "Bože pravde", >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << nakon čega je prikazan film o dostignućima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije u 2019. godini.

Među zvanicama bili su Milorad Veljović kao izaslanik predsednika Aleksandra Vučića, ministri u Vladi Nebojša Stefanović i Zoran Đrđević, potpredsednici Skupštine Srbije Veroljub Arsić i Vladimir Marinković, nekadašnji načelnik Generalštaba Ljubiša Diković, predstavnici vojske i policije, verskih zajednica, kao i predstavnici diplomatskog i vojno-diplomatskog kora.
Vulin je kazao da se prethodne godine Vojska Srbije opremala i jačala i istakao da su napadi zbog toga pokazali da je na dobrom putu jer, kako je rekao, svako jačanje Vojske Srbije je poruka i prijateljima i neprijateljima, a svako sam neka izabere šta će biti.
Prema njegovim rečima, prijateljima je milo kada vide da je Srbija jača i sigurnija, jer to je znak da će i Balkan biti siguran i miran, a neprijateljima ne može biti ni milo, ni drago zato što je Srbija jača i spremna da zaštiti svoj narod gde god da živi.
"Naš vrhovni komandant je u nekoliko istorijskih i teških momenata izgovorio rečenicu koja se ponavlja u Vojsci Srbije - nikada se više neće ponoviti ni Jasenovac, ni Oluja, ni martovski pogrom. I neka svako bude ubeđen da su reči našeg vrhovnog komandanta reči svakog pripadnika Vojske Srbije", podsetio je Vulin.
Godina koja je iza nas je bila godina u kojoj se Srbija bez svoje volje i krivice nekoliko puta našla na ivici sukoba, skoro otvorenog rata, kazao je ministar i dodao:
"Nerazumna, neodgovorna politika šiptarskog rukovodstva, upadi na sever Kosova izazivali su strah, nesigurnost, ne samo na severu KiM, niti samo u Srbiji, već na čitavom Balkanu."
Kako je naveo, i u tim trenucima izvršavana su naređenja vrhovnog komandanta VS Aleksandra Vučića i kada je naredio da se vojska stavi na najviši nivo borbene gotovosti izašli su tamo gde im je rečeno da izađu i niko nije rekao da neće.
"Bilo je teško svakom građaninu Srbije da pomisli da će se zlo sukoba ponoviti, ali svi smo mogli da budemo sigurni u svoju Vojsku i svakog njenog pripadnika", istakao je ministar.
Kako je naveo, teško je razumeti da neko vidi pretnju u tome što je rečeno da će Srbija čuvati srpski narod gde god da je.
"Odbijam da poverujem da u vremenu u kojem živimo nekome može da padne na pamet da ponovi Oluju ili martovski pogrom. Nemoguće je da bi bilo kome palo na pamet da promeni i pogazi Dejtonski sporazum, ukine ili umanji Republiku Srpsku. Zašto bi se bilo ko na našem napaćenom Balkanu igrao mirom. Srbija i srpski narod se nikada neće igrati ni svojim, ni tuđim mirom", kazao je Vulin.
Srbija je pokazala tokom istorije da uvek izabere pravu stranu, naveo je Vulin ističući da mnogo velikih i moćnih naroda u velikim istorijskim iskušenjima nisu postupili na isti način.
U 2019. godini Srbija se sećala i perioda od pre 20 godina kada je ostavljena potpuno sama, za vreme NATO bombardovanja.
"Još uvek vidamo rane i ne zaboravljamo ni jednog mrtvog - ni jednog civila, vojnika, policajca, ni jedno dete", dodao je Vulin.
Čvrsto opredeljenje Srbije da bude vojno neutralna Kako je naveo, čvrsto opredeljenje Srbije da bude vojno neutralna potiče i od toga što smo pre 20 godina bili potpuno sami, kao i od toga što ne želi da zavisi od bilo koga, već želi da sama donosi odluke, da se raduje i istoku i zapadu, da sarađuje sa kim misli da treba da sarađuje.
Dodao je da je prethodna godina poslužla i za to da pripadnici Vojske Srbije osete zahvalnost svoje države, koliko ona brine o njima i koliko joj je stalo do njihovog materijalnog položaja.
U prethodnoj godini smo saznali i potvrdili neke stvari koje su Srbi znali, ali drugi nisu želeli da čuju, kazao je ministar dodajući da smo tako od velikih zemalja i sila čuli da strašni događaji u Srebrenici nisu bili onakvi kakvim su do sada prikazivani.
"Možda je 2019. godina i godina istine", dodao je Vulin.
Uz želju da se jedna generacija u srpskom narodu rodi, odraste i napusti ovaj život, a da ne spozna rat i sukobe, ministar Vulin poželeo je svima srećnu Novu godinu i Božićne praznike.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.