Vulin: Slike srpskih vojnika u Minsku su fotomontaža;  Demantuje i Belorusija

Izvor: B92, 15.Avg.2020, 20:20

Vulin: Slike srpskih vojnika u Minsku su fotomontaža; Demantuje i Belorusija

Ministar odbrane Aleksandar Vulin demantovao je večeras da su srpski vojnici bili prisutni na protestima u Brestu i Minsku.

Rekao je da su fotografije koje su se pojavile u prilog tim tvrdnjama fotomontaža i ocenio da je to nastavak specijalnog rata koji se vodi protiv Srbije, Vojske Srbije i predsednika Aleksandra Vučića.

Pojedini portali preneli su tvit navodno beloruskog analitičara Franka Vjačorka da su srpski vojnici bili u Brestu i Minsku kako bi pomogli vlastima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u Belorusiji da uguše proteste. Vjačorka je podelio i fotografije koje je trebalo da posluže kao foto dokaz za njegove tvrdnje.

"Ovo je nastavak specijalnog rata protiv Vojske Srbije i predsednika i vrhovnog komandanta Aleknsadra Vučića. Naravno da se država Srbija ne meša ni na koji način u unutrašnje poslove bio koje zemlje, a ponajmanje Belorusije", rekao je Vulin na RTS.

On je dodao da sve ono čime direktno komadnuje Vučić se najviše i najnemilosrdnije napada.

Ministarstvo odbrane Belorusije demantovalo je navode o prisustvu, kako je navedeno, "srpskih plaćenika" u toj zemlji i ističe da je reč o učesnicima Međunarodnih vojnih igara 2020, koji su doputovali iz Srbije.

Kako je navedeno u saopštenju, reč je o lažnoj informaciji koja se pojavila na Telegramu, prenosi agencija TAS S.

Belorusko ministarstvo navodi da su pripadnici Vojske Srbije doputovali u Belorusiju još 10. avgusta, kako bi učestvovali na Međunarodnim vojnim igrama.

Ministarstvo odbrane Belorusije podseća da je još ranije saopštilo da ekipa vojnika iz Srbije učestvuje na Međunarodnim vojnim igrama 2020. i da će u okviru njih boraviti i na teritoriji Belorusije.

Ministarstvo je saopštilo da će u okviru Međunarodnih igara 2020, Belorusija biti domaćin tri takmičenja, a da u jednom od kojih učestvuje i nacionalni tim Oružanih snaga Srbije. Reč je o takmičenju u disciplini pucanja iz snajpera, koje se održava u Brestu.

Agencija TAS S navodi da su se prethodno na društvenim mrežama pojavile tvrdnje o navodnom dolasku ljudi u vojnim uniformama u Belorusiju, koji bi mogli biti povezani sa jedinicama oružanih snaga Srbije. Tvrdilo se da su oni došli u Belorusiju da "rasteraju demonstrante" koji protestuju posle pobede Aleksandra Lukašenka na izborima.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.