Vulin: Ilegalnog gerontološkog centra u Srbiji neće biti

Izvor: Kurir, 11.Avg.2014, 16:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vulin: Ilegalnog gerontološkog centra u Srbiji neće biti

To nije šibica, to ne možete da sakrijete, to je nešto gde žive živi ljudi, a mi o njima vodimo računa i mi o njima brinemo, a njihova dobrobit je naša najveća radost, rekao je ministar Vulin

SUBOTICA - Neće biti ilegalnog gerontološkog centra na teritoriji Srbije - sve što je u nadležnosti Ministarstva za rad biće u skladu sa zakonom ili neće postojati, poručio je danas resorni ministar Aleksandar Vulin.

On je, prilikom uručivanja licence za rad Domu >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << za smeštaj starih lica "Baćo i Nana" u Subotici, rekao je da je ministarstvo u poslednjih mesec dana zatvorilo šest ilegalnih gerontoloških centara, protiv još nekih su podnete krivične prijave, dok je nekima data mogućnost da dopune svoju dokumentaciju i da dobiju odgovarajuću licencu.

"Neće biti ilegalnog gerontološkog centra na teritoriji Republike Srbije. To nije šibica, to ne možete da sakrijete, to je nešto gde žive živi ljudi, a mi o njima vodimo računa i mi o njima brinemo, a njihova dobrobit je naša najveća radost", rekao je Vulin.On je dodao da su domovi zatvarani zbog više razloga, od neprihvatljivih uslova za korisnike, do ugovora koji nisu potpisani sa korsnicima, već sa njihovom decom.Vulin je rekao da je čitava akcija ministarstva po pitanju gerontoloških centara organizovana ne zbog toga da bi se nešto zatvaralo već da bi se stvari privele zakonu, te da ta akcija nije završena.

"Nismo mi ovu akciju pokrenuli da bi zatvarali, već da bi otvarali. Mi smo ovu akciju pokrenuli da bi se stvari privele zakonu i da bi naši korisnici bili srećniji, zbrinutiji i zaštićeniji", rekao je Vulin.Vulin je rekao da je "beskrajno srećan' što će u domu 'Baćo i Nana", kojem je uručuna licenca za rad, biti zaposleno 10 ljudi koji će brinuti o više od 20 korisnika, istakavši zadovoljstvo što je u pitanju porodični posao.On je dodao da ministarstvo nije tu da kažnjava, već da pomogne i upozori ako se negde greši da bi se greške ispravile.

"Druga ministarstva rade sa prugama i putevima, a mi radimo sa ljudima. Nama se greške ne praštaju i ne treba da nam se praštaju. Naše ministarstvo treba da bude najhumanije, ali i najviše po zakonu', rekao je Vulin novinarima.Direktorka Doma "Baćo i Nana" Svetlana Molnar istakla je da im je bilo potrebno pola godine "teškog i mukotrpnog rada" da bi ispunili zakonske propise za dobijanje licence za otvaranje doma, a Vulin je dodao da se uslovi za otvaranje domova neće smanjivati.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.