Vulin: Brisel umesto šargarepe da ponudi štap Prištini

Izvor: RTS, 17.Dec.2018, 10:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vulin: Brisel umesto šargarepe da ponudi štap Prištini

Ministar odbrane Aleksandar Vulin veruje da je važno što će se na današnjem Svetu bezbednosti UN čuti glas Srbije kao i da argumente koje će izneti predsednik Aleksandar Vučić niko neće moći da ospori. Vreme je i da EU umesto strategije šargarepe Prištini ponudi štap, rekao je Vulin za RTS.
Na sednici Saveta bezbednosti ministar Vulin očekuje da će velike sile zauzeti uobičajeni stav, ali >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << smatra da su argumenti na strani Srbije.

"Najvažnije je da je Srbija izborila pravo za svoj glas, da je izborila mogućnost da kaže šta misli i da ceo svet to shvati i razume. Sa predsednikom Vučićem je jako teško da razgovarate kada razgovarate argumentima. Njegovi argumenti su neoborivi. Očekujem da će velike sile završiti uobičajenom foskulom 'mi smo priznali Kosovo i time je stvar rešena' i da neće moći da ospore ni jedan argumet predsednika Vučića. Rusija i Kina su nas podržale i omogućile da se čuje naš glas i mi smo im zahvalni na tome", rekao je gostujući u Dnevniku RTS-a Aleksandar Vulin. 
Najava formiranja vosjke Kosova je u suprotnosti sa mandatom koji ima Kfor ali to neće uticati na saradnju Srbije.
"Mi očekujemo da Kfor razoruža tu vojnu formaciju. Kakva bi bila reakcija da se pojavi neka paravojna formacija  na severu Kosova, koliko bi im minuta trebalo tada da reaguju? Mi imamo redovne konsultacije sa Kforom, načelnik generalštaba se video sa novim komandatom Kfora 14. decembra u Nišu, imaćemo mešovite patrole i radićemo sve što možemo da se sačuva mir i stabilnost bez obzira što je naše poverenje često izigrano", rekao je ministar odbrane.
Danas se očekuje i odgovor Prištine na ponudu Brisela kada je reč o uvedenim taksama.
"Naš vrhunski interes je mir, stabilnost i ekonomski napredak regiona. Strategija EU prema Prištini do sada je bila strategija šargarepe. Vreme je da Brisel umesto šargarepe ponudi štap a to znači da ako kažu da Priština ne ukune takse onda neće biti Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, ako se ne formira Zajednica srpskih opština neće biti vizne libereizacije. Dok god se to ne desi ne može se očekivati napredak", rekao je Vulin. 
Na izborima za lokalnu vlast u Lučanima, Doljevcu, Kladovu i Kuli, Srpska Napredna stranka odnela je ubedljivu pobedu. Aleksandar Vulin, međutim, predlaže da se raspišu i vanredni parlemenatrni izbori.
"To su izuzetni rezultati i ja čestitam i SNS-u i predsedniku Vučiću ali smatram da treba zaustaviti ovu raspravu koja pokušava da se nametne u narodu da smo mi diktarorska zemlja u kojoj nema demokratije i da to jednom stavimo po strani. Hajde da pustimo sve ove šetače i one koji tvrdi da ih ima više da se prebrojimo a jedini demokratski način za to je da se izađe na izbore. Hajde da prekinemo sa ovim u trenutku kada se Srbija grčevito bori da opstane na KiM, vi imate pokušaje sukoba u Beogradu i napade u Lučanima. Hajde da to završimo na izborim a ne da trošimo narodnu energiju. Mislim da bi to bilo lekovito za Srbiju. Neka izađu na izbore", rekao je za RTS Aleksandar Vulin.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Vulin o Vučiću u SB UN: S njim je teško razgovarati

Izvor: B92, 17.Dec.2018

Beograd -- Najvažnije je da je Srbija izborila pravo za svoj glas, da kaže šta misli i da ceo svet to razume, izjavio ministar odbrane Aleksandar Vulin..."Sa predsednikom Vučićem je vrlo teško razgovarati kada razgovarate argumentima. Njegovi argumenti su neoborivi", rekao je Vulin...Vulin je zahvalio...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.