Vuletić: Rezolucija o ubistvu braće Bitići pritisak  SAD da se taj slučaj reši

Izvor: RTS, 24.Okt.2019, 08:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vuletić: Rezolucija o ubistvu braće Bitići pritisak SAD da se taj slučaj reši

Sociolog Vladimir Vuletić navodi za RTS da rezoluciju SAD o ubistvu braće Bitići predstavlja pritisak Vašingtona da se taj slučaj reši. Dodaje da isti takav pritisak i takva volja treba da postoji i kada je reč o rešavanju slučajeva kao što su – Žuta kuća na Kosovu i Metohiji.
Vladimir Vuletić je gostujući u Jutarnjem programu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << RTS-a naveo da ovo nije prva rezolucija koju Sjedinjene Američke Države donose u vezi sa ovim slučajem. 

"Rezolucija o ubistvu braće Bitići koja je juče usvojena u Kongresu predstavlja pritisak Sjedinjenih Američkih Država da se to pitanje reši, mada to ne mora nužno da bude samo pritisak SAD. Postoji i unutrašnji pritisak svake ozbiljne države da rešava takve slučajeve, u tom smislu postoji i interes Srbije da se taj problem reši, ali to nije tako jednostavno jer sa jedne strane imamo nešto što su indicije i sa druge strane, nešto što su dokazi", objašnjava Vuletić.
Dodaje da se tom slučaju sada posvećuje dosta pažnje, ali da je aktuelno još od 2001. godine.
"Čitavom tom slučaju se sad posvećuje dosta pažnje u javnosti, ali kada analiziramo sve to od 2001. do danas videćemo da se krećemo u jednoj vrsti Bermudskog trougla između onog što je vezano za sprovođenje istrage, onog što su nedvosmislene činjenice, političke volje da se to reši što nikad nije bilo upitno. Nije to tako jednostavno rešiti, ali postoji imperativ da se to reši", objašnjava Vuletić.
Dodaje da isti takav pritisak i takva volja treba da postoji kada je reč o rešavanju slučajeva kao što su - Žuta kuća na Kosovu i Metohiji.
"Srbija treba ovaj slučaj da rešava koliko je u stanju kako bi imala jače argumente da se reše i naši slučajevi", ocenjuje Vuletić. 
Promena ambasadora ne znači promenu politike zemlje
Govoreći novom ambasadoru SAD u Srbiji Entoniju Godfriju navodi da promena ambasadora ne znači promenu politike zemlje koju predstavlja.
"Novi ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji neće doneti nešto novo jer promena ambasadora ne znači promenu politike jer su oni tu da sprovode ono što je politika zemlje koju predstavljaju", dodaje Vuletić.
Navodi da lični profil ambasadora, njegova diplomatičnost mogu uticati na komunikaciju sa lokalnim zvaničnicima, javnošću, medijima, ali da suštinski ambasadori samo sprovode ciljeve i interese zemlje koju predstavljaju.
"Ambasadori su tu da sprovode ciljeve i ne verujem da će tu biti nekih zaokreta i posebnih iznenađenja", dodaje Vuletić.
Dodaje da ipak od novog ambasadora SAD možemo da očekujemo da će biti možda i aktivniji od svog prethodnika jer SAD pokušavaju da imaju sve aktivniju ulogu u u regionu.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

STEŽE SE OBRUČ Srbija je opet DOBILA PACKE U VAŠINGTONU, a sve zbog slučaja starog 20 godina koji nismo rešili

Izvor: Blic, 24.Okt.2019

Sjedinjene Američke Države (SAD) su još jednom, po ko zna koji put, potvrdile da neće odustati od toga da na čistac bude isteran slučaj ubistva trojice braće Bitići, američkih državljana poreklom sa Kosova i Metohije.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.