Izvor: RTS, 31.Jan.2023, 08:44

Vuletić: Hrabrost Zemana da pred svetskim medijima iskaže razumevanje za Srbiju

Prva i poslednja zvanična poseta predsednika nekoj zemlji imaju poseban simbolički značaj, ističe sociolog Vladimir Vuletić, komentarišući oproštajnu posetu Miloša Zemana Srbiji. Mogli biste na prste jedne ruke da nabrojite značajne ljude koji su imali lične hrabrosti i integriteta da pred svetskim medijima izraze razumevanje za Srbiju, kaže Vuletić za RTS.
Predsednik Češke Miloš Zeman boravio je u dvodnevnoj poseti Srbiji, koja je bila >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i njegova poslednja zvanična poseta. Njega će na mestu predsednika zameniti general u penziji Petr Pavel.

Sociolog profesor Vladimir Vuletić ukazuje na simbolički značaj te posete.
"Sama činjenica da je izabrao Srbiju za poslednju posetu, nešto govori. Te posete, prva i poslednja, imaju simbolički značaj i za njih se biraju zemlje i domaćini koji imaju posebnu važnost za predsednika ili zemlju kojom predsedava", istakao je Vuletić.
Dodaje da je Srbija za Češku značajna i kada je reč o sukobu u Ukrajini, što je Zeman i napomenuo između redova.
"On je između redova, ali dosta jasno istakao da bi Srbija mogla biti jedna od zemalja medijatora. Srbija je uspela da zadrži balansiran odnos i ostane neutralna u ovom sukobu, a danas-sutra, ako dođe bar do pokušaja primirja, biće važno da postoje određene zemlje i političari koji su stekli poverenje na obe strane", naveo je Vuletić.
Ukazuje i na ličnu dimenziju njegove posete i na hrabrost da pred svetskim medijima izrazi razumevanje za Srbiju.
"Mogli biste na prste jedne ruke da nabrojite značajne ljude koji su imali lične hrabrsti i integriteta da pred svetskim medijima izraze razumevanje za Srbiju", naveo je Vuletić.
Češka je priznala tzv. nezavisnost Kosova, ali nije odobrila slanje ambasadora u Prištinu.
"Predsednik je uspeo da učini ono što mu je u ingerenciji, ali tamo predsednik nema velika ovlašćenja, pogotovo u toj oblasti, a Češka je vodila računa i o svojim interesima", rekao je Vuletić dodajući da je važno kada u zemljama koje se racionalno ponašaju postoje ljudi koji mogu sebi da dopuste da i moralna dimenzija ostane nezaboravljena.
Celo gostovanje Vladimira Vuletića možete pogledati u video-snimku.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.