Vukici sa Rogozne stiže pomoć

Izvor: RTS, 30.Avg.2019, 20:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vukici sa Rogozne stiže pomoć

Vukici Milosavljević iz Kašlja na Rogozni, grom je pre nedelju dana ubio dve krave i bika. Pomoć koja pristiže sa svih strana, obezbediće joj opstanak u tom udaljenom planinskom selu.
Do Vukice Milosavljević pešačimo većim delom puta, na koji se obrušava zemlja, kao i pre skoro osam godina kada smo, snimali njene roditelje u želji da svet vidi težak život stanovnika na Rogozni. Život na imanju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << roditelja za nju je jedina mogućnost da preživi.

"Te krave su mi bile sve što sam imala. To mi je izvor prihoda, to mi je izvor svega. Od njih sam živela i mlečne proizvode i bika držala za svaku jesen da obezbedim zimnicu. Veliki snegovi napadaju ovde, ako ne obezbedim sad u jesen, a ja nemam od čega drugog", kaže Vukica. 
Nevreme 23. avgusta nikada neće zaboraviti, kao ni požrtvovanost Hida Muratovića, nadaleko čuvenog po humanim delima, koji joj je prvi pritekao u pomoć. Prvo joj je doneo hranu i frižider.
"Došao sam rano ujutru i obišao na licu mesta gde su krave uginule i jedan bik i bio sam uz Vukicu i znam da joj je teško. Bile su tu i komšije, ali i mnogi prijatelji moji širom sveta pozvali su me telefonom kad smo objavili sudbinu na mojoj stranici", kaže Hido Muratović, humanitarac iz Novog Pazara.
Vukici je pre nekoliko dana stigla jedna krava, a juče i druga.
"Grad Novi Pazar izdvojio je 200.000 dinara za kupovinu jedne krave i jednokratnu novčanu pomoć koja će joj olakšati uslove života u ovom surovom delu Rogozne. Cilj Grada Novog Pazara je da brine o svim svojim sugrađanima i da olakša život gde god da se oni nalaze", kaže Nihad Biševac, gradonačelnik Novog Pazara.
"Evo, mi smo kao odgovorno društvo, Vlada, Ministarstvo, Grad Novi Pazar došli ovde da pomognemo gospođi. Ja se samo zahvaljujem Milošu Stamenkoviću iz Merošina koji je donirao ovu kravu", kaže Aleksandar Bogićević, pomoćnik ministra za poljoprivredu.
"Donirali smo umatičenu kravu koja je steona dva meseca. Ona ima ekstra genetski potencijal", kaže Milan Stamenković iz sela Dešilovo kod Merošine. 
Prva prodavnica udaljena je dvadesetak kilometara od njenog sela.
Vukica Milosavljević živi u selu Kašalj, uglavnom usamljena, jer je prvi komšija udaljen od nje šest kilometara. Selo ima tri domaćinstva od nekadašnja trideset četiri.
Uprkos siromaštvu koje vlada na ovoj planini, postoje dokazi da je Rogozna bogata rudama zlata i da su pre samo jednog stoleća radili rudnici,  pa mnoga sela i danas nose nazive po rudi koja se tamo iskopavala: Zlatište, Zlatare, Zlatorog i Zlatni Laz. Ko zna, možda buduće generacije čekaju, bolja, bogatija vremena.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.