Vukčević: Saradnja sa Hrvatskom vraća se na početak

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Okt.2011, 13:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vukčević: Saradnja sa Hrvatskom vraća se na početak

BEOGRAD -

Ukoliko bi hrvatski Sabor usvojio predlog tamošnje vlade o ništavnosti optužnica JNA, SFRJ i Srbije saradnja hrvatskog i srpskog tužilaštva o ustupanju slučajeva ratnih zločina bila bi vraćena na početak, smatra srpski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević.

"Ukoliko Sabor usvoji ovaj predlog Vlade, regionalna saradnja bi jednom, faktički političkom odlukom, bila vraćena na početak. Pravosuđe bi ustuknulo, politika je jača, i to je veoma loša >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << poruka. Ratni zločinci bi opet mogli da trljaju ruke, bili bi sigurni u granicama svojih novostvorenih država", kazao je Vukčević.

Time bi, prema njegovim rečima, princip nekažnjivosti u Hrvatskoj pobedio princip pravde.

"To je civilizacijski nedopustivo, ma koliko bila u toku predizborna kampanja", kazao je Vukčević za "Novosti" povodom predloga hrvatske vlade da se ponište pojedini pravni akti JNA, bivše SFRJ i Srbije koji se odnose na rat u Hrvatskoj 90-ih godina.

Veće za ratne zločine Višeg suda Srbije podiglo je sredinom septembra optužnicu protiv funkcionera HDZ-a Vladimira Šeksa, ratnog ministra policije Ivana Vekića, ratnog komandanta odbrane Osijeka Branimira Glavaša i ratnog pomoćnika ministra policije Tomislava Merčepa zbog genocida i ratnog zločina nad 19 Srba sa područja Vukovara.

Optužnica je podignuta i protiv još 40 hrvatskih ratnih veterana sa vukovarskog područja.

"Predmet 'Šeks i ostali' bio je razmatran na sastanku delegacije srpskog i hrvatskog pravosuđa u Zagrebu. Dogovorili smo se tada da ćemo sve predmete iz perioda vojnog pravosuđa 'pročešljati' i vratiti u okvire Sporazuma o ustupanju dokaza iz 2006. godine. Evropski pravni standardi propisuju univerzalnu nadležnost i naš Zakon o suđenjima za ratne zločine to je i usvojio", ispričao je dalje Vukčević.

Govoreći o smrti zaštićenog svedoka Agima Zogaja u slučaju protiv komandanta OVK Fatmira Ljimaja optuženog za zločine u Klečkoj na Kosmetu 1999. godine, Vukčević je kazao da je "očigledno da ga nisu dovoljno dobro zaštitili".

"Plašim se i da pomislim kako bi prošao na Kosovu kad su ga i u Nemačkoj našli", naveo je on i dodao da, iako kosmetski pravni eksperti tvrde da Zogajeva smrt neće ugroziti postupak protiv Ljimaja jer su iza njega ostali zapisani iskazi i snimci, ovo svakako predstavlja težak udarac za pravosuđe Euleksa, koje je Zogaju dalo status zaštićenog svedoka.

"Obistinile su se, nažalost, moje sumnje da Euleks nema adekvatne mehanizme zaštite svedoka. To je tvrdio i Žan-Šarl Gardeto kada je dan posle Dika Martija izašao za govornicu Saveta Evrope i rekao da je zaštita svedoka na Kosovu najgora na Balkanu", kazao je on.

Vukčević je podsetio i na primere likvidacije 42 svedoka u predmetu "Dukađini" što, kako je dodao, utiče "veoma negativno na naše istrage koje se tiču sudbina nestalih na Kosovu, na istragu o trgovini organima".a

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.