Vukčević: Martijev izveštaj krajnje profesionalan

Izvor: Politika, 25.Jan.2011, 00:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vukčević: Martijev izveštaj krajnje profesionalan

Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević izjavio je danas da je izveštaj Dika Martija o trgovini ljudskim organima na Kosovu i u Albaniji „krajnje profesionalan” i da je na tužilaštvu u regionu da istražuje Martijeve navode.

„Ja mislim da je njegov izveštaj, koji sam pročitao, korektan, krajnje profesionalan, a on sad upućuje da treba istraživati”, rekao je Vukčević u intervjuu za Glas Amerike.

Prema njegovim recima, „ne može da istražuje nikakva >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << komisija ili Savet Evrope, oni mogu eventualno da nadgledaju”.

„Zna se ko to radi, to rade tužilaštva u regionu, može da radi Euleks, oni su na toj teritoriji, može da radi albansko tužilaštvo što smo mi predlagali i mi srpsko tužilaštvo za ratne zločine”, kazao je Vukčević i podsetio da je srpsko Tužilaštvo za ratne zločine još u martu 2008. otvorilo predmet o trgovini organima i da su svi nalazi do kojih je Tužilaštvo u istrazi došlo predati Martiju.

Vukčević je dodao da je pokretanje istrage ipak politička odluka. „Oni (Savet Evrope) mogu samo da donesu rezoluciju, koju će da upute nadležni zemljama u regionu i da kažu da to treba da se uradi i mislim da bi to bilo pravedno i zbog tih žrtava i zbog njihovih rođaka”, kazao je Vukčević.

Govoreći o saradnji Srbije sa Haškim tribunalom, Vukčević je kazao da ne može da se složi sa stavom izvestioca Evropskog parlamenta za Srbiju Jelka Kacina da saradnja Srbije sa Hagom stagnira.

„Ako je saradnja sa Hagom rezultat hapšenja Ratka Mladića, onda nije jer tog rezultata nemamo. Međutim, ja ne smatram da je to tako jer ako mi uhapsimo Mladića nama ne treba ničija više ocena, niti Bramercova (Serž, glavni tužilac) niti Kacinova, ničija. Znači mi smo ispunili to, onda je apsolutna saradnja”, rekao je Vukčević.

„Šta stagnira? Stagnira zato što nema Mladića u Hagu, eto to je jedino može logički da se objasni šta je Kacin mislio da kaže kad je to rekao”, dodao je Vukčević.

On je kazao da predstavnici Tribunala „imaju uvid svakog dana šta se radi i ne mogu da kažu da taj rad nije jedan ogroman rad, ogroman trud”.

Zato kažem da kad dođe do rezultata onda više ne treba ničija ocena, rekao je Vukčević.

Tanjug

objavljeno: 24.01.2011

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.