Vuk je zbog povrede na radu ostao nepokretan, da li je kompanija dovoljno učinila da mu pomogne

Izvor: RTS, 11.Dec.2019, 11:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vuk je zbog povrede na radu ostao nepokretan, da li je kompanija dovoljno učinila da mu pomogne

Vuk je bio aktivan sportista, a zatim je na radnom mestu pao sa visine od četiri metra i ostao nepokretan. Od firme je, kako navodi, dobijao nadoknadu, ali je sada, kaže, obustavljena.
Verovatno ne pamtite šta ste radili pre dve godine 21. oktobra. Vuk zna da je bila subota. U 9.00 se popeo na platformu kako bi slagao robu u magacinu. U 9.20 vreme je stalo.

"Pao sam sa četiri metra direktno >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << na beton. Nisam mogao da pokrenem noge, osećaj se izgubio", seća se Vuk Huljić.
Dve nedelje proveo je u Urgentnom centru i još godinu dana u Klinici za rehabilitaciju u Sokobanjskoj ulici. Usledila je operacija matičnim ćelijama. Neuspešna.
Posle pada dobio je emboliju pluća i jedva ostao živ. Okoštala su mu oba kuka i potrebna je nova operacija.
"Ne mogu da se prebacim iz kreveta u kolica i obrnuto, iz kola u kolica. Dosta mi pomažu ukućani i prijatelji", dodaje Vuk.
U martu je zakazana operacija kukova, koja košta 15.000 evra. U državnoj bolnici, kako su mu rekli, čekao bi tri do četiri godine.
Sam ne može ni da se oblači, kupa. Letos je bio na operaciji kičme u Kini. Za dva i po meseca preko SMS-a prikupljeno je 45.000 evra, koliko je koštalo lečenje u Kini.
"Očekivali smo veće rezultate od te operacije, bio je ozbiljan zahvat na kičmi, ugrađivao se nerv sa zgloba desne noge. Svi smo očekivali da dođe do pokreta, ali su samo bolji refleksi na nogama", priča Vuk.
"Jisk" ponudio vansudsko poravnanje 
Vuk je zaposlen u kompaniji "Jisk". Posle pada dali su mu ugovor o radu na neodređeno vreme, platili su operaciju matičnim ćelijama, kupili mu invalidska kolica.
"Jesu pomagali, pogotovo u početku, oni su platili ova kolica. Jednog trenutka su odlučili da obustave plaćanje, posle Kine. Sredstva su velika. Nije mi to korektan potez, treba da plaćaju dok se proces ne završi", dodaje Vuk.
On dobija i dalje platu od firme od oko 35.000 dinara mesečno. Samo lekove i terapiju svakoga meseca plaća oko 55.000 dinara.
Iz kompanije "Jisk" ponudili su vansudsko poravnanje – 25.000 evra. Porodica Huljić navodi da bi sa tih 25.000 evra imali novca da plate operaciju kukova koja košta 15.000 evra i da još dve godine kupuju samo lekove za Vuka. A šta posle toga?
"To apsolutno nije prihvatljivo, on ne može sebe da obezbedi. Operaciju u državnim bolnicama ne možete da dočekate, isto i kao specijalističke preglede", navodi Vukova majka Ljiljana Huljić.
Mesto nije bilo adekvatno ograđeno 
U izveštaju inspekcije rada piše da mesto odakle je Vuk pao nije bilo adekvatno ograđeno. U kompaniji "Jisk" navode da su u stalnom kontaktu sa porodicom Huljić i da su preduzete mere za poboljšanje bezbednosti na radu.
"Od nastanka povrede do danas u dogovoru sa Vukom i njegovom porodicom plaćali smo sve troškove koji se odnose na lečenje i negu, kao i operaciju u jednoj privatnoj klinici u Beogradu, koja, nažalost, nije dala pozitivne rezultate. Ukupan iznos isplaćenog novca, uključujući i osiguranje, je 3.7850.000 dinara. Ističemo da smo preduzeli sve mere radi dodatnog unapređenja bezbednosti na radu i edukaciji zaposlenih", saopštili su iz kompanije "Jisk".
Kada se ne postigne dogovor u vansudskom poravnanju, advokati navode da je jedina mogućnost tužba.
"Mogu da pokrenu parnicu za naknadu štete, ovde su u pitanju dve vrste štete – materijalna i nematerijalna. Materijalna je to što ne može više da privređuje i ima troškove lečenja. A nematerijalna je njegov duševni bol i strah i ostale traume", kaže advokat Ivan Stanikić.
Život u neuslovnoj zgradi 
I Vukova majka je bolesna. Dok je Vuk bio na operaciji u Kini njoj je u Beogradu operisan karcinom. Bolest se ove godine vratila. Trenutno prima hemioterapiju. 
Žive u stanu od 44 metra kvadratna u kome nema dovoljno prostora da Vuk funkcioniše sa kolicima. U zgradi nema lifta. Kupili su polovni transporter koji je trenutno u kvaru. Popravka košta blizu 1.000 evra.
Roditelji Vuka Huljića su penzioneri. Vuku kičmena moždina nije prekinuta i postoji nada da će ozdraviti, mala, ali tu je.
"Ima teških trenutaka ali se trudim da to prevaziđem, idem napred", kaže Vuk. 
Vuk je nasmejan, borac je. Vuk veruje da će ozdraviti.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.