Vujović: Cilj ERP-a poboljšanje fiskalnog planiranja

Izvor: RTS, 19.Jan.2018, 19:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vujović: Cilj ERP-a poboljšanje fiskalnog planiranja

Ministar finansija Dušan Vujović naglasio je značaj Programa ekonomskih reformi (ERP) 2018-2020. godine, koji, kako kaže, ima za cilj da pomogne unapređenju načina fiskalnog planiranja i realizacije krupnih projekata.
"Cilj ovog Programa je da poboljšamo sopstveni način planiranja i realizacije krupnih projekata i unapredimo način sagledavanja potrebnih resursa u odnosu na planirane i očekivane rezultate", >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << naveo je Dušan Vujović u uvodnom obraćanju na javnoj konsultaciji o ERP-u.

Dodaje da se definisanjem prioriteta omogućava najbolji način da se želje svedu u raspoložive okvire sa stanovišta budžeta, kao i sa stanovišta rokova i kapaciteta.
U cilju što sveobuhvatnijeg uključivanja civilnog društva u proces pripreme i kasnijeg sprovođenja ERP 2018-2020, na početku ovogodišnjeg ciklusa potpisana je Platforma za praćenje sprovođenja primene programa ERP 2018-2020 i Programa reformi politike zapošljavanja i socijalne politike (ESRP), čiji rezultati su predstavljeni na završnoj konferenciji za sprovođenje Platforme 21. decembra prošle godine.
ERP 2018-2020 je prošao dva ciklusa javnih konsultacija, a pored Platforme, predstavljen je i lokalnim samoupravama na Godišnjoj konferenciji SKGO 12. decembra i narodnim poslanicima na sednicama relevantnih skupštinskih odbora 15. decembra prošle godine.
Nacrt ERP 2018-2020 stavljen je javnosti na uvid dva puta na veb-sajtu Ministarstva finansija, Republičkog sekretarijata za javne politike i Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom.
U skladu sa smernicama Evropske komisije, strukturne reforme u okviru ERP 2018-2020. organizovane su u devet ključnih oblasti: upravljanje javnim finansijama, reforma tržišta energije i transporta, sektorski razvoj, poslovni ambijent i borba protiv sive ekonomije, istraživanje, razvoj i inovacije i digitalna ekonomija, trgovinske reforme, obrazovanje i veštine, zaposlenost i tržište rada, socijalno uključivanje, smanjenje siromaštva i jednake mogućnosti.
ERP je dokument koji Republika Srbija, kao država kandidat za prijem u članstvo EU, izrađuje na godišnjem nivou u cilju uspostavljanja platforme za efikasnije fiskalno planiranje i koordinaciju ekonomskih politika.
Kroz konkretne prioritetne strukturne reforme, koje su sastavni deo ERP-a i imaju definisan precizan vremenski okvir, efekte i budžet, podržava se makro-fiskalni okvir, otklanjaju prepreke privrednom rastu i povećava konkurentnost nacionalne ekonomije.
Konsultacije ovakve vrste predstavljaju tradicionalnu saradnju državnih institucija i civilnog sektora u izradi ovog strateškog i inter-resornog dokumenta.
"U konsultacijama su učestvovale organizacije i institucije okupljene u Nacionalnom konventu o EU", navodi se u saopštenju Ministarstva finansija, i dodaje da je današnjim događajem zaključen drugi krug konsultacija.  
U okviru Nacionalnog konventa o EU sarađuje više institucija i organizacija - Ministarstvo finansija, Narodna banka Srbije, Republički sekretarijat za javne politike, predstavnici resornih ministarstava Vlade Srbije, organizacije civilnog društava a sastanku su prisustvovali sindikati, stručna i šira javnost

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.