Vuhan kreće u DESETODNEVNU BITKU: Šta ona predstavlja i kako će uticati na širenje virusa?

Izvor: SrbijaDanas.com, 12.Maj.2020, 11:14

Vuhan kreće u "DESETODNEVNU BITKU": Šta ona predstavlja i kako će uticati na širenje virusa?

Ovaj ambiciozni skrining program kreće u gradu koji je već pretrpeo veliku štetu od korone.

Svi stanovnici Vuhana, njih oko 11 miliona, biće testirani na novi korona virus u narednim danima, nakon pojave nove grupe slučajeva uprkos striktnom karantinu koji je trajao 76 dana i imao je za cilj da eliminiše virus iz centralnog kineskog grada.

Tokom proteklog vikenda prijavljeno je šest novih slučajeva u gradu, prvi posle 35 dana. Nijedan od novih slučajeva nije >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << uvezen iz inostranstva, što je dovelo do zabrinutosti da se infekcija i dalje širi gradom, u kom je infekcija prvi put izbila, kako se veruje, prenosi CNN.

Kao odgovor na izbijanje, vlasti u Vuhanu sprovešće ispitivanje nukleinske kiseline na nivou grada u periodu od 10 dana, u skladu sa hitnim obaveštenjem koje su izdale lokalne vlasti i koje je prosledila državna medijska kuća "The Paper".

Testovi nukleinske kiseline deluju tako što otkrivaju genetski kod virusa i mogu biti efikasniji u otkrivanju infekcije, posebno u ranim fazama, od testova koji ispituju imunološki odgovor tela.

Ambiciozni skrining program, opisan u izveštaju kao "desetodnevna bitka", trebalo bi da obuhvati čak 11 miliona stanovnika.

Vuhan je bio prvi grad na svetu koji je ušao u blokadu i uložio je veliki napor u pokušaju da eliminiše virus.

Grad je počeo da se vraća u normalu 8. aprila, posle 76 dana blokade, a građanima je najzad dozvoljeno da izađu napolje, mada su mnoge radnje ostale zatvorene.

Uprkos ekonomskom zastoju i traumi, Vuhan predstavlja primer kako se Kina ponela prema epidemiji, dok je jedan državni medij napisao da se uzdiže "kao feniks".

Ponovno pojavljivanje virusa već je imalo posledice po lokalnu upravu. Državni mediji izvestili su u ponedeljak da je Zhang Juksin, glavni zvaničnik Čangkinga, oblasti u kojoj su otkriveni novi slučajevi, smenjen sa svoje funkcije "zbog propusta u radu na sprečavanju i kontroli epidemije".

Iako nije bilo novih slučajeva virusa u Vuhanu od utorka, svako veće povećanje broja kao rezultat novog testiranja postaviće ozbiljna pitanja u vezi sa tačnošću i transparentnošću prethodnih podataka u gradu.

Zvaničnici se već suočavaju sa optužbama da su prikrili težinu virusa u najranijim fazama pandemije, a konfuzija u vezi s kineskim nacionalnim podacima stvorila se nakon nekoliko promena u dijagnostičkim i izveštavajućim postupcima.

Takođe, Vuhan nije jedini deo zemlje u kome su otkriveni novi slučajevi. Grad Šulan, u provinciji Đilin na krajnjem severoistoku zemlje, u nedelju je stavljen pod "režim ratne kontrole", nakon što je potvrđeno da je 11 ljudi zaraženo virusom.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.