Vučića će u Berlinu pritisnuti, sastanak organizovan bez znanja EU

Izvor: B92, 18.Apr.2019, 10:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Vučića će u Berlinu pritisnuti, sastanak organizovan bez znanja EU"

Beograd -- Vučića u Berlinu očekuju pritisci u vezi s KiM, zbog čega su veoma važni i sastanci koje će on u Pekingu imati s predsednicima Rusije i Kine, kaže Dačić.

Gostujući na TV Pink, ministar spoljnih poslova Srbije je rekao da istovremeno ne očekuje pritiske u vezi s donošenjem nekog okvira o sadržaju sporazuma s Prištinom, ali će "svakako biti kulminacija pritisaka na Srbiju da nastavi dijalog, bez obzira da li će Priština ukinuti takse ili ne".
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
On je naveo da je sastanak u Berlinu, koji organizuju nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron, a na koji su pozvani lideri zapadnobalkanske šestorke, izazvao kontroverze u Evropskoj uniji i da je organizovan bez znanja Brisela, šefice evropske diplomatije Federike Mogerini i drugih članica EU.

Navodeći da Vučić trpi izuzetne pritiske, između ostalog i da se obustavi kampanja Beograda da druge zemlje povuku priznanje nezavisnosti Kosova, Dačić kaže da su veoma važni sastanci u Pekingu 25. i 26. aprila, zbog razgovora sa predsednikom Kine, koja je važan i jak saveznik Srbije, ali i sastanak s Putinom.

Dačić je rekao da se u svetu često plasiraju dezinformacije da Rusija i Srbija imaju različite stavove po pitanju KiM i istakao je da to nije tačno, navodeći da mu je ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov juče ponovo rekao da će Rusija podržati svako rešenje za koje Srbija smatra da je u njenom interesu.

"Lavrov mi je rekao da će sastanak biti 26. aprila u 15.45, što pokazuje da i oni posvećuju izuzetno veliku pažnju tom sastanku", rekao je Dačić.

Ministar je istakao i da je unutrašnja stabilnost u Srbiji važna zbog pozicije u pregovorima o Kosovu i dodao da se stvara slika da postoji politička neizvesnost, koja, ocenjuje, potkopava poziciju Beograda u pregovaračkom procesu sa Prištinom.

"Postale su lajt motiv negativne slike koje dolaze iz Beograda. Stvara se slika kao da u Srbiji postoji dilema ko ima, ko nema podršku građana i time se potkopava pozicija Srbije u pregovaračkom procesu", rekao je Dačić.

On je, međutim, dodao i da je pozicija Srbije mnogo drugačija i bolja nego pre pet-šest godina, kada nas niko ništa nije pitao, već smo samo radili ono što drugi zamisle.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Vučića u Berlinu očekuju pritisci, zato su važni sastanci sa Putinom i Si Đinpingom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Apr.2019

Predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Berlinu očekuju izuzetni pritisci u vezi sa Kosovom i Metohijom zbog čega su veoma važni i sastanci koje će u Pekingu imati sa predsednicima Rusije i Kine Vladimirom Putinom i Si Đinpingom, rekao je danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačić..."Ne očekuju...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.