Izvor: RTS, 21.Maj.2021, 10:20

Vučić u Prijepolju: Hoću najbolje odnose Srba i Bošnjaka

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je stanovnike Prijepolja da čuvaju najbolje odnose između Srba i Bošnjaka. Tokom posete Zlatiborskom okrugu, predsednik je otvorio hotel "Terme 36.6" u Priboju, a potom je prisustvovao otvaranju fabrike AFT.
"Moja poruka vama je da želim da čuvate najbolje odnose između Srba i Bošnjaka. Što se mira i stabilnosti tiče, to u Srbiji imamo, ali hoću da budemo najbliži", rekao je predsednik obraćajući se >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << okupljenim građanima.

Vučić je kazao da je u Prijepolju razgovarao sa dečacima Strahinjom i Milovanom, ali i sa Vahidom i Najlom.
"Želim da imate najbliže i najbolje odnose, i da brinemo jedni o drugima - Srbi o Bošnjacima, Bošnjaci o Srbima", naglasio je on.
Predsednik je najavio da će do kraja godine početi izgradnja gasovoda za Prijepolje, Priboj, Sjenicu i Novu Varoš.
"Ove godine krećemo i 30 miliona evra ulažemo, dobijate gasovod. Mislim da je to važna vest", poručio je Vučić građanima.
Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović informisao je predsednika da bi gasovod od Zlatibora do Priboja koštao oko 10 miliona evra, zatim do Bistrice još 12, do Prijepolja još pet miliona, toliko još do Nove Varoši i oko dodatnih 12 miliona do Sjenice.
To je ukupno oko 45 miliona evra, za izgradnju čeličnog gasovoda, uz još oko 30 za sekundarni gasovod.
"To se nalazi u prostornom planu Srbije i može brzo da počne da se projektuje i da se radi", rekao je Bajatović.
Predsednik je zatim pozvao telefonom ministra finansija Sinišu Malog, koji je potvrdio da u budžetu ima prostora za ulaganje od 30 miliona evra u gasovod za te četiri opštine do kraja godine.
Vučić je istakao da je gasovod strateški važan, zbog investitora, ali i stanovništva, da bi imali čist vazduh, da se ne bi grejali na čvrsta goriva, ali i da bi im grejanje bilo jeftinije.
"Važno je za dolazak fabrika, koje bez toga ne dolaze. A, ne možemo da uradimo za Prijepolje, a da ne uradimo za Priboj, Sjenicu, Novu Varoš", rekao je Vučić. 
Predsedniku su građani skrenuli pažnju i na problem sa trafostanicom, dodajući da im "treba struja", a on im je obećao rešenje i tog problema.
Jedna od meštanki požalila se predsedniku što njena ćerka, koja je završila psihologiju, nema posla, iako je, kaže, upražnjeno mesto psihologa tri godine u Zdravstvenom centru Užice.
Vučić je uzvratio da nije problem u nadležnima u Zdravstvenom centru, već u njemu, odnosno u odluci da se ne opterećuje državni sektor sa mnogo plata, već da bude na nivou 28.000-29.000 ljudi, kako država ne bi morala da podiže dažbine za privatni sektor.
"Dobar deo tih mera smo ukinuli, pa ćemo da vidimo i na sastanku sa predsednicima opština. Dobićete odgovor čim budem završio sastanak", rekao joj je Vučić.
U planu i izgradnja puteva Predsednik je tokom razgovora sa građanima Prijepolja rekao da će već za 15 do 20 dana doći mašine koje će uraditi tri puta, od Prijepolja do Mileševe, put do Ivanja, kao i put Kamena Gora - Bare.
"Već za 15 do 20 dana mašine izlaze na teren", rekao je Vučić.
Naglasio je da je strateški najvažnije da se urade putevi, kako bi došli investitori u taj kraj.
Vučić kaže da će država uraditi brzu saobraćajnicu koja će spojiti Prijepolje sa Dugom Poljanom, gde će proći deonica autoputa Požega - Duga Poljana - Boljare na granici sa Crnom Gorom.
Podsetio je da će taj deo Srbije biti povezan autoputem do Kotromana.
"Neće investitori da dođu tamo gde nema brze saobraćajnice i autoputa", napomenuo je Vučić.
Dodao je da u Prijepolju treba izgraditi i gasovod, kanalizaciju i drugo, ali da će se prvo raditi na putevima pošto je u razgovoru s građanima video da im je to najpotrebnije.
Dodao je da, na primer, Teklas hoće da gradi još jednu fabriku, ali da je potrebno da se razvuče gasovod od Leskovca do Vranja.
Subvencije za nabavku novih traktora Predsednik je rekao da će država obezbediti subvencije u iznosu od 50 odsto za nabavku ukupno 750 novih traktora u Srbiji, kako bi seoska domaćinstva mogla da obnove mehanizaciju.
Vučić je tokom razgovora sa poljoprivrednicima u Prijepolju video nove traktore koji su nabavljeni putem subvencija.
Vučić je istakao da je cilj da se podigne poljoprivreda i da je to bila njegova ideja kada se vratio sa puta iz Indije, gde je video da država tako obnavlja mehanizaciju seoskih domaćinstava.

"Hteo sam da vidim te traktore koje plaćamo", dodao je Vučić
Poljoprivrednici su mu tom prilikom rekli da im puno znači to što su nabavili nove traktore.
"Ja neću da se ženim dok ne uzmem novi traktor", kazao je Vučiću mladić Denis. Predsednik mu je na to poručio da treba što pre da se ženi kako bi bilo što više dece.
Biće više traktora uz pomoć države, poručio je Vučić i istakao da je mnogo važnije da imamo više dece.
Jedna žena mu je rekla da se vratila iz Beograda kada je završila Poljoprivredni fakultet i da se sada bavi poljoprivredom. Poklonila mu je svoj proizvod - teglu sa suvim šljivama i orasima prelivenim medom.
Građani su se žalili predsedniku na nestabilnu struju zbog trafo stanice koja, kako su rekli, ispada kad padne prva kiša. Vučić je kazao da će to proveriti EPS i EMS, kao i da će biti napravljena nova trafo stanica.
Takođe, stanovnici Prijepolja su kazali da je još uvek zatvorena nova sportska dvorana, iako je dobila upotrebnu dozvolu, zatim da se kada pada kiša na magistralnom putu u Župi napravi jezero.
Vučić je rekao da će videti o čemu se radi kada je reč o dvorani, kao i da će sa Putevima Srbije videti šta se dešava sa putem u Župi, ali je zamolio građane da i sami vode računa i ne zatrpavaju odvodne kanale.
Jedna privrednica iz Prijepolja mu je zahvalila što je posetio taj kraj i na svemu što, kako je rekla, radi za Srbiju i svoj narod.
Za šest do 12 meseci dogovor za novu fabriku u Prijepolju Predsednik Srbije je, uoči početka sastanka u opštini Prijepolje, rekao okupljenim građanima da će pokušati u narednih šest do 12 meseci da sa nekim investitorom dogovori izgradnju nove fabrike u Prijepolju.
Vučić je građanima na Trgu bratstva i jedinstva obećao da će država zato investirati u puteve, gradnju brze saobraćajnice, gasifikaciju i drugo, jer je to uslov za dolazak investitora.
Predsednik je zatim započeo sastanak sa predsednicima opština Prijepolje, Priboj, Nova Varoš i Sjenica, kome prisustvuju i ministri Tomislav Momirović, Zlatibor Lončar, Anđelka Atanasković, Irena Vujović, kao i direktori državnih preduzeća Milorad Grčić, Goran Puzović, Dušan Bajatović, Zoran Drobnjak, Bojan Atlagić i Nebojša Šurlan, kao i direktor Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Marko Blagojević.
Predsednik je posetu Zlatiborskom okrugu nastavio u Priboju gde je otvorio hotel "Terme 36.6", a potom je otvorio fabriku AFT.
Nekadašnji hotel "Priboj", koji se nalazi u centru starog Priboja, otvoren 1950. godine, kasnije poznat pod imenom hotel "Bić", od danas, potpuno renoviran, nosi naziv "Terme 36.6".
AFT je nemačka kompanija koja se bavi proizvodnjom delova za automobilsku industriju i koja će danas zvanično otvoriti svoju fabriku i u Priboju.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.