Izvor: RTS, 10.Jul.2020, 20:13

Vučić za Rojters: Nadam se sporazumu, teško je reći kada

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je za Rojters da su se napori Nemačke i Francuske da ponovo pokrenu pregovore između Beograda i Prištine već isplatili i da se nada postizanju sporazuma, mada nije mogao da kaže kada.
Govoreći o nastavku razgovora o razbijanju zastoja oko jednog od najtežih sporova u Evropi predsednik Srbije je rekao da "niko ne može garantovati šta će se desiti na kraju procesa, ali ovo je prva relativno optimistična >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << vest".

Vučić je, govoreći u intervjuu za Rojters, posle video-konferencije sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, francuskim predsednikom Emanuelom Makronom i kosovskim premijerom Avdulahom Hotijem, rekao da želi da nađe način da pomiri Srbe i Albance koji su još uvek prestrašeni ratovima iz 1990-ih.
"Nije me briga hoće li se to dogoditi za mesec ili dve godine", rekao je Vučić u vezi sa mogućim sporazumom.
Razgovori Vučića i Hotija o normalizaciji odnosa nastaviće se u nedelju putem video konferencije, navodi se u saopšenju nemačke vlade.
Teško obuzdati epidemiju ako se protesti nastavePredsednik Srbije Aleksandar Vučić optužio je, u intevjuu za Rojters, političke protivnike da organizuju nasilne proteste i rekao je da će, ukoliko se oni nastave, teško obuzdati epidemiju koronavirusa u zemlji.
Srbija je u četvrtak odbacila planove za zatvaranje glavnog grada za vikend, kako bi suzbila rast zaraze, nakon tri dana uzastopnih protesta protiv ponovnog postavljanja ograničenja. 
"Oni (politički protivnici) koriste koronavirus za svoje političke aspiracije", rekao je Vučić u intervjuu za Rojters.
"Nemam problema sa protestima. Problem je u tome što su protesti postali nasilni, jer oni (protivnici) nemaju rešenja, nemaju šta da ponude ljudima", rekao je predsednik Srbije.
Demonstracije su u početku bile podstaknute ljutnjom i frustracijom zbog mera za obuzdavanje pandemije, ali su brzo evoluirale u antivladine skupove, navodi Rojters.
Premijerka Ana Brnabić saopštila je u petak da je u poslednja 24 sata od virusa umrlo 18 ljudi, što je najveća jednodnevna smrtnost od sredine aprila. Ona je rekla da je takođe registrovano 386 novoinficiranih.
"Naše bolnice su prepune ljudi, lekari to ne mogu da izdrže i neodgovorno je da se organizuju protesti", rekao je Vučić.
Kritičari kažu da su za novi porast infekcija krive odluke vlade da dozvoli nastavak fudbalskih utakmica, verskih i privatnih okupljanja u maju, kao i parlamentarnih izbora21. juna.
Vučić je odbacio te tvrdnje i odbacio proteste kao "besmislene".
"Ne možete oduzeti vlast upotrebom sile", naglasio je predsednik Srbije u untervjuu za Rojters.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vučić: Isplatili se napori Nemačke i Francuske o nastavku dijaloga Beograda i Prištine

Izvor: Blic, 10.Jul.2020

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da su se isplatili napori Nemačke i Francuske da ponovo pokrenu pregovore između Beograda i Prštine i da se nada postizanju obostrano prihvatljivog sporazuma.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.