Vučić: Dijalog tek kada Priština ukine takse i prestane sa provokacijama poput Trepče

Izvor: NoviMagazin.rs, 04.Feb.2019, 12:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Dijalog tek kada Priština ukine takse i prestane sa provokacijama poput Trepče

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da aktuelni zastoj u dijalogu može da bude prevaziđen samo kada Priština ukine takse na robu iz centralne Srbije i prestane sa provokacijama, poput promene Statuta Kombinata Trepča koji, kako je ocenio, predstavlja otimanje srpske imovine.

Kako se navodi u saopštenju izdatom nakon sastanka sa ambasadorom Velike Britanije Denisom Kifom, Vučić je rekao da će Srbija uvek biti opredeljenja za mir i stabilnost u regionu. >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs <<

On je zahvalio na podršci Vlade te zemlje, ukazavši Kifu na štetnost jednostranih mera Prištine koje ugrožavaju dijalog.

Vučić je izrazio interes Srbije za snaženje političkog dijaloga i razvoj ekonomske saradnje sa Ujedinjenim Kraljevstvom, sa nadom da se Bregzit neće odraziti na bilateralne odnose dve zemlje.

Kif je upoznao Vučića sa svim što se, u saradnji sa resornim ministarstvima, preduzima kako posle izlaska Britanije iz EU, ne bi bilo prepreka u bilateralnoj saradnji.

On je dodao da Vlada u Londonu projektima poput digitalne transformacije i jačanja e-Uprave, finansirane kroz Fond za dobru upravu, nastavlja podršku procesu reformi u Srbiji.

Kif je naglasio da njegova zemlja želi da ima pozitivnu ulogu u regionu i ; u njegovoj evropskoj budućnosti, kao i da deli ciljeve za postizanje stabilnosti i napredak na Zapadnom Balkanu, što pokazuje i kroz podršku Berlinskom procesu.

Vučić uputio čestitku predsedniku Kine povodom nastupajuće Lunarne godine

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je povodom nastupajuće Lunarne godine uputio čestitku kineskom predsedniku Si Đinpingu uz najbolje želje za dalji prosperitet Kine i blagostanje bratskog kineskog naroda.

Kako je preneo kabinet predsednika Srbije, Vučić je u čestitki naveo da se raduje svim uspesima prijateljske Kine i da je uveren da će i u predstojećoj godini, u kojoj se obeležava veliki jubilej – 70. godišnjicu osnivanja Kine, mudro i odvažno nastaviti da dostižu impresivne ciljeve i nižu nove uspehe u svim oblastima.

"Isto tako sam uveren da će nam, na osnovama sveobuhvatnog strateškog partnerstva, pružiti i nove mogućnosti za dalji razvoj izvanredne saradnje između naših dveju zemalja, čvrsto povezanih čeličnim prijateljstvom, na koje sam ponosan. Vama, našem dragom prijatelju, na čelu državnog i partijskog rukovodstva Kine, dugujemo veliku zahvalnost za stalan napredak srpsko-kineskih veza u svim oblastima, a posebno intenzivnog političkog dijaloga i plodonosne ekonomske saradnje", piše u čestitki.

Vučić je kazao da se napredak saradnje između Srbije i Kine ogleda se u sve brojnijim infrastrukturnim projektima koje kineske kompanije izvode u Srbiji, ali i njihovim sve većim investicijama, na veliku dobrobit rasta naše ekonomije, poput ulaganja Hbisa u Železaru Smederevo, Ziđina u RTB Bor, kao i dolaska Ling Longa u Zrenjanin.

Dodao je da ga posebno raduje nedavno otvaranje Kulturnog centra Srbije u Pekingu i predstojeće otvaranje Kulturnog centra Kine u Beogradu, što će doprineti bliskosti i razumevanju naših dvaju naroda.

"Trajno ću Vam biti zahvalan na razumevanju Kine za pitanja od suštinskog državnog i nacionalnog interesa za Srbiju i podršku njenom suverenitetu i teritorijalnom integritetu. Kina uvek može da se osloni na potpunu i nedvosmislenu podršku Srbije politici 'jedne Kine'", naveo je Vučić.

Predsednik Srbije je naveo da je uz lepa sećanja na njegove ranije boravke u Kini, počastvovan prilikom da učestvujem i na Drugom međunarodnom Forumu lidera u okviru inicijative "Pojas i put", od 25. do 27. aprila u Pekingu.

"To će biti prilika da Srbija još jednom potvrdi svoju čvrstu podršku Vašoj globalnoj inicijativi za promociju mira i saradnje, kroz koju Kina potvrđuje i poštovanje načela jednakosti svih zemalja, bez obzira na njihovu veličinu. Nastupajuća Lunarna godina je u znaku koji je, kako su mi objasnili, simbol napretka, sreće i dobrih prilika. Zato još jednom upućujem najlepše novogodišnje želje za obilje dobrih prilika, koje će doneti sve najbolje Vama, Kini i kineskom narodu", naveo je Vučić

Vučić je u pismu Si Đinpingu naveo: "U očekivanju našeg skorog susreta u Pekingu, a zatim i Vaše nove posete Beogradu, primite, ekselencijo, izraze mog dubokog uvažavanja".

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.