Vučić: Kad Mađari igraju fudbal ili vaterpolo, mi ćemo navijati za vas VIDEO/FOTO

Izvor: B92, 23.Sep.2021, 07:14

Vučić: Kad Mađari igraju fudbal ili vaterpolo, mi ćemo navijati za vas VIDEO/FOTO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će demografsko pitanje postati najvažnije političko pitanje.

Četvrti demografski skup u Budimpešti, glavno izlaganje je održao predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Varkart palati.

Vučić je rekao da je Srbija naučila iz primera Mađarske i zato preduzela mere zbog opadanja nataliteta.

"Emotivne smo promene uspeli da sprovedemo. Pre 10 godina kada je Mađarska u fudbalu igrala utakmicu mi smo konstantno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << navijali za protivnika, a danas i juče i ubuduće s kim igraju fudbal ili vaterpolo Mađari, mi ćemo navijati za Mađare i 90 odsto ljudi tako misli", rekao je on.

Rekao je da je uložena ogromna energija u uspostavljanje dobrih odnosa.

"Premijer Viktor Orban je bio dovoljno hrabar da izgradi odlične veze sa Srbima. Nije imao lak zadatak, jer obojica znamo da smo imali problema i jasno nam je kakve su dileme imali Madjari. Veoma sam svestan teške prošlosti koje su dve države imale“, objasnio je on.

Naglasio je da je Orban bio hrabar i znao da treba nešto da uradi da se naše veze poboljšaju.

Vučić je kazao da Srbija jača podršku po pitanju rađanja dece.

Prema njegovi rečima, mi se suočavamo sa nečim što bi formulisao kao "suočavanje sa nečim što je u suprotnosti, liberalni politički marksizam koji nas primorava da slušamo teorije o promeni života, ali se promena dešava da gubimo mogućnost za opstanak i preživljavanje".

Na istom panelu učestvovaće i nekadašnji potpredsednik Sjedinjenih Američkih Država Majk Pens, premijer Slovenije Janez Janša i premijer Poljske Mateuš Moravjecki. U okviru posete Mađarskoj, Vučić će imati i odvojene susrete sa premijerom te zemlje Viktorom Orbanom, kao i sa premijerima Slovenije i Cceške Janezom Janšom i Andrejem Babišom.

U okviru Budimpeštanskog samita, u kulturnom programu učestvovaće i srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik.

Četvrti Samit pod nazivom „Porodica: ključ održivosti“ ima za cilj da se razgovara o izazovima kada je u pitanju porodica i da se sastave predlozi zajedničkih rešenja, ali i da se ukaže na to da se u zapadnom svetu ne rađa dovoljno dece, kao i da društvo stari što nacijama na duži rok preti nestajanjem. Prethodna tri Budimpeštanska demografska samita održana su 2015, 2017. i 2019. godine. Inače, predsednik Vučić je po dolasku u Mađarsku, zajedno sa Dodikom, posetio Crkvu Svetog đorđa u Budimpešti, koja pripada Eparhiji budimskoj, gde ga je dočekao vladika Lukijan sa sveštenstvom koji je tim povodom služio moleban, što se čini samo u slučaju kada se u crkvama dočekuju posebni gosti.

Premijer Mađarske Viktor Orban organizovao je sinoć večeru za neke od učesnika Četvrtog demografskog samita u Budimpešti, kojoj su prisutvovali, između ostalih, predsednik Vučić, premijer Slovenije Janez Janša, češki premijer Andrej Babiš, kao i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

PREDSEDNIK SRBIJE ĆE ODRŽATI GLAVNO IZLAGANJE: Vučić na Samitu u Budimpešti,u toku dana sledi razgovor sa Orbanom

Izvor: SrbijaDanas.com, 23.Sep.2021

Prethodna tri Budimpeštanska demografska samita održana su 2015, 2017. i 2019. godine..Četvrti demografski skup u Budimpešti, na kojem će glavno izlaganje održati predsednik Srbije Aleksandar Vučić počeo je u 9 sati u Varkart palati...Samit je započeo kulturnim programom, a otvorila ga je mađarska...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

ZAVRŠEN SASTANAK U MAĐARSKOJ: Vučić razgovarao sa mađarskim premijerom o važnim temama u regionu (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 23.Sep.2021

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Budimpešti sa predsednikom Vlade Mađarske Viktorom Orbanom...Vučić boravi u Mađarskoj, gde je učestvovao na Četvrtom demografskom samitu "Porodica: ključ održivosti"...Predsednik Srbije imao je odvojen susret i sa slovenačkim premijerom...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Vučić sa Janšom u Budimpešti

Izvor: Blic, 23.Sep.2021

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Budimpešti sa premijerom Slovenije Janezom Janšom.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.