U Loznici otvoreni obnovljeni deo bolnice i američka fabrika

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Jun.2020, 04:16

U Loznici otvoreni obnovljeni deo bolnice i američka fabrika

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić otvorio je danas rekonstruirana odeljenja Opšte bolnice u Loznici i najavio da će radovi na rekonstrukciji svih objekata biti gotovi do kraja sledeće godine. Takođe, on je kasnije otvorio i fabriku američke kompanije Adient i najavio da će tu biti zaposleno 1.500 ljudi.

Vrednost radova na rekonstrukciji tri odeljenja, Grudnog, Internog i Neuropsihijatrije je nešto više od 400 miliona dinara, a novac je obezbedila vlada preko Kancelarije >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << za upravljanje javnim ulaganjima, dok je sa 30 miliona dinara izrada projektne dokumentacije finansirana iz gradske kase.

Interno odeljenje koje je bilo u vrlo lošem stanju je nadograđeno sa 760 kvadratnih metara, a obnovljeno je i ostalih 1.300 kvadrata.

Radovi prve faze, započeti krajem 2018. godine, na rekonstrukciji nekoliko objekata u krugu lozničke Opšte bolnice privode se kraju.

U prizemlju zgrade ostaju Odeljenje dijalize i Koronarna jedinica, u nadgrađenom spratu biće smešteno Odeljenje neurologije, dok ce u objektu gde se nalazi Psihijatrija posle iseljenja Neurologije biti opremljen prostor za dnevnu bolnicu.

Skener u septembru

On je dodao da će novi skener u tu zdravstvenu ustanovu stići do kraja septembra.

Za novi skener, predsednika su zamolili zdravstveni radnici Opšte bolnice u Loznici, sa kojima je razgovarao tokom današnjeg obilaska te ustanove.

Posle konsultacije sa ministrom zdravlja, Vučić je dodao: “On kaže do kraja godine, ali, biće do kraja septembra”.

Novi skener značiće da pacijenti neće više morati da budu transportovani u druge zdravstvene centre, u Šabac ili Beograd.

Takođe, predsednik je naveo da će bolnica u Loznici dobiti i jedno sanitetsko vozilo, kao i novu angio salu.

"Mi smo rešili da radimo angio salu, ali nam je potrebno da imamo ljude za angio salu. Ako se bude rešilo to, da imate dovoljno mladih ljudi, da rade u sali. Mi ćemo angio salu da uradimo", rekao je Vučić.

Ponovio je da su plate zdravstvenim radnicima sada trajno uvećane, a da će biti i novog povećanja pre kraja godine.

"Brojke dovoljno govore, šta god ko pričao", rekao je Vučić.

Predsednik je još jednom zahvalio svim zdravstvenim radnicima, ističući da se tokom krize izazvane virusom korona, videlo koliko je značajna zdravstvena nega i opremljene bolnice.

"Sada će i više da vas cene i više da očekuju od vas. Hvala na trudu, na svemu što činite i što brinete za sve ljude, od najmlađih do najstarijih", rekao je Vučić.

Kada bi se rađalo 1.000 dece u Loznici…

Vučić je konstatovao da se u tom gradu rodi oko 700 dece godišnje, te izrazio očekivanje da će se demografska slika u Loznici dodatno popraviti.

"Kada bismo mogli nekako do 1.000 (dece) da dođemo…", prokomentarisao je predsednik.

Za to je, kaže, građanima potrebno da vide i da znaju da imaju budućnost i sigurnost.

Predsednik je ukazao da je Loznica bila jedan od važnih investicionih centara, ali da je godinama bila zapostavljena i devastirana.

"Od ničega smo stvorili nešto, ali i da ste mađioničar, niste mogli da ojačate privredu u Loznici. Ipak, sad sam zadovoljan, zato što Loznica ima značajno jaču privredu, veći životni standard. Da vam je neko pričao pre godinu dana da ćemo i bolnicu rekonstruisati, ljudi bi rekli da su to prazne priče", rekao je Vučić.

Kako je rekao, danas Srbija ima snažniju privredu.

"Ja nikad nisam do kraja zadovoljan, ali sam sada srećan što ide minimalna zarada, šest dana ranije je isplaćujemo, a to nije mala stvar i podrška", rekao je Vučić.

Srećan sam što danas možemo da popravljamo ono što decenijama nismo, podvukao je predsednik Srbije.

Dodao je da se danas u Loznici otvara fabrika Adient, a da u tom gradu postoji još jedna investicija - kompanije Mint.

"Dve fabrike Loznica ne pamti", rekao je Vučić.

Kada, uz sve to, bude izgrađena i brza saobraćajnica, od Beograda do Loznice putovaće se sat i pet minuta.

U fabrici Adient posao za 1.500 ljudi

Vučić je kasnije otvorio i fabriku američke kompanije Adient i najavio da će tu biti zaposleno 1.500 ljudi.

Vučić je tokom obilaska fabrike rekao da je već zaposleno 838 ljudi, kao i da će radnici imati najbolje uslove za rad i odmor u okviru fabrike, koja ima i trening centar.

Dodao je da su trenutno među zaposlenima 70 odsto žene.

Vučić je tom prilikom razgovarao sa najboljom radnicom Nevenkom Katić.

U pogonu u Loznici će se prvo proizvoditi presvlake za autosedišta, a planirano je da u kasnijoj fazi fabrika proširi proizvodnju i na sedišta za najpoznatije automobilske marke.

Radovi na izgradnji fabrike u Loznici su započeti u maju 2019. godine.

Kompanija Adient posluje u 34 zemlje sveta i u više od 238 pogona zapošljava oko 85.000 radnika, a godišnje proizvede 25 miliona sedišta za poznate automobilske brendove.

Vrednost početne investicije u pogon površine 13.000 kvadratnih metara je više od 20 miliona dolara.

Adient je prošle godine formalno postao vlasnik 4,3 hektara neizgrađenog građevinskog zemljišta u industrijskoj zoni Šepak.

Inače, kompanija Adient je 2018. u Banji Koviljači otvorila pogon za proizvodnju navlaka za automobilska sedišta u kojem je zaposleno više od 400 ljudi.

Američki proizvođač automobilskih sedišta i navlaka odlučio je da novi pogon izgradi u Loznici, a Srbija je bila u konkurenciji osam zemalja.

Fabrika u Loznici biće deseti pogon za proizvodnju presvlaka i ukrasnih delova za automobile u regionu Evrope, Bliskog istoka i Afrike.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.