Vučić se sreo sa Sijem: Nešto posebno veže Srbiju i Kinu

Izvor: Vesti-online.com, 25.Apr.2019, 08:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić se sreo sa Sijem: Nešto posebno veže Srbiju i Kinu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da je Srbiji važno da sarađuje sa Kinom, jer se radi o velikoj sili, koja za razliku od drugih, ne vrši pritisak, već i malim zemljama prilazi uvek s poštovanjem.

Vučić je, govoreći na panelu KP Kine "Povezivanje među ljudima", koji je održan uoči početka Drugog foruma "Pojas i put", naglasio da saradnja među ljudima ne sme biti tretirana kao neka stvar na marginama, već da ona predstavlja osnovu za izgradnju >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << svih drugih oblika kooperacije.

On je, na početku obraćanja, preneo prisutnima, da je upravo imao sastanak sa predsednikom Kine i generalnim sekretarom Komunističke partije Si Đinpingom i da je sa njim razgovarao o veoma važnim pitanjima.

- Nastavićemo sa odličnom saradnjom koja postoji između naše dve zemlje. Srbija je relativno mala zemlja u jugoistočnoj Evropi, sa sedam miliona stanovnika, i najveća je država na Zapadnom Balkanu. Znam koliko ima puno značajnijih igrača na međunarodnoj areni za Kinu nego što je Srbija. Ali ima nešto posebno što veže naše dve zemlje i ljude, kao i KP i SNS, kao dve najveće stranke - objasnio je Vučić.

Prema njegovim rečima, kineska politika vođena predsednikom Sijem uspela je nešto mnogo više nego bilo ko drugi u savremenom svetu.

- Danas možete videti da iako suočena sa velikim političkim izazovima, pritiscima političkih i ekonomskih konkurenata sa zapada, Kina ne samo da postaje sve moćnija već ima sve više prijatelja širom sveta - rekao je Vučić.

Vučić podseća da je Srbija na putu ka EU i istovremeno naglašava da ima nešto što posebno odlikuje Kinu od drugih velikih sila.

- Kada govorite sa velikim silama Zapada uvek postoji neka vrsta pritiska sa kojim se suočavate, a kada razgovarate sa Kinom i njenim liderima suočeni ste uvek s poštovanjem - naglasio je Vučić.

Ako Peking nastavi i zadrži taj pristup prema malim nacijama i zemljama, stav poštovanja i međusobnog uvažavanja, to je nešto što citav svet želi da vidi i steći će nove prijatelje i ljude koji će podržavati kineske ideje, dodao je Vučić.

Podsetio je da je Srbija bila među prvim zemljama koje su potpisale inicijativu "Jedan pojas, jedan put" i da je proteklih godina, zajedno sa kineskim kompanijama, uradila mnogo.

Preneo je da je Srbija sprovela mere konsolidacije, da je smanjila javni dug sa 78 na 50 odsto BDP-a, te da je spremna da sarađuje još tešnje sa kineskim kompanijama na infrastrukturnoj agendi.

Važnije od toga je kontakt među ljudima, dodaje Vučić i ističe da u Srbiji ne samo da poštuju i cene Kineze, već ih i vole.

Ukazao je da je Srbija proteklih godina uspela da najpre udvostruči i potom utrostruči broj kineskih turista, i rekao da se nada da će taj broj dalje rasti.

Kazao je da je trgovinska razmena značajno povećana, ali da je nezadovoljan, jer može i dalje da raste, zbog čega smatra da su potrebni još tešnji kontakti među ljudima i razumevanje.

- Kada ste suočeni sa takvim stavom da možete uvek računati na podršku tako velike zemlje kao što je Kina, onda možete računati na strateško partnerstvo u budućnosti - rekao je Vučić.

Govorio je i o Železari, prenevši da je predsedniku Siju, u ranijim razgovorima, izneo jednu molbu - a to je bilo kako rešiti problem železare nakon što su je Amerikanci napustili i time zatvorili 5.000 radnih mesta.

- Ja sam molio predsednika Sija da nađe najbolje moguće rešenje, a on je našao tu soluciju. Danas je to najveća fabrika u Srbiji, najveća izvozna kompanija. To je pošlo za rukom zahvaljujući prijateljstvu naše dve zemlje, a ne zato što je Hbis imao nameru da zaradi veliki novac. Na taj način pokazujete poštovanje - podvukao je on.

Vučić je istakao da će Srbija zbog takvog stava podržati kineske interese u globalnim institucijama i svuda gde je to moguće.

Dodao je da treba omogućiti i da Kinezi dobiju malo više uvida u balkansku kulturu i kulturu jugoistočne Evrope, a da je kulturni centar prilika za to.

Takođe je podsetio da je SNS najveća stranka u Srbiji, koja je u poslednjih šest godina uvek imala više od 50 odsto glasova na svim izborima koji su održani, dodajući da je sa KP Kine potpisala sporazum o saradnji, te izrazio nadu da će kroz te kanale moći da se podstakne dalja kooperacija i učini mnogo više u korist naše dve zemlje.

- Uvek ćete imati poštovanje i videćete ljudsku lojalnost s naše strane, iako mnogi ljudi ne verujuju u lojalnost u politici, mi to činimo. Mi smo zahvalni za pravu podršku koju ste nam pružili. Nadamo se da ćemo moći u ovoj godini predsednika Sija da ugostimo ponovo u Srbiji. Uveren da će, iako to već zasigurno zna, moći još jednom da vidi kako ne samo cenimo, već volimo Kineze i kako poštujemo sve što su uradili za nas - zaključio je Vučić.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.