Vučić: Imamo poverenja u Makrona

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Dec.2019, 04:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Imamo poverenja u Makrona

Predsednik Aleksandar Vučić poručio je danas da Srbija ima poverenja u predsednika Francuske Emanuela Makrona i izrazio zahvalnost Francuskoj zbog podrške našoj zemlji na evropskom putu.

Vučić je na konferenciji za novinare s ministarkom odbrane Francuske Florans Parli rekao da Srbija ne učestvuje u gotovo orkestriranoj kampanji protiv Makrona zbog nekih odluka u EU, odnosno odluke da se ne otvore pregovori o članstvu u EU sa Severnom Makedonijom i Albanijom.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<
"Imamo veliko poverenje u Makrona, smatramo ga iskrenim prijateljem. Verujem da će voditi računa pre svega o francuskim interesima, ali i srpskim. Ljudi u Srbiji imaju poverenja u Francusku", rekao je Vučić.

Predsednik je rekao da je prvi put, posle 35 godina, jedan ministar odbrane Francuske u Beogradu.

"Veoma sam zadovoljan zbog toga i veliko vam hvala. Prenesite predsedniku Emanuelu Makronu najsrdačnije pozdrave naroda iz Srbije i moje lično, hvala za posetu tokom leta i poruke koje je preneo građanima Srbije", rekao je Vučić.

Navodeći da dve zemlje imaju dobru saradnju, Vučić je istakao da će Srbija da čuva vojnu neutralnost, ali će da razvija sve bolje odnose sa Francuskom.

On je naglasio dobru saradnju u međunarodnim misijama i istakao da je Srbija spremna da učestvuje i bilateralno sa Francuskom u različitim misijama.

"Za nas su Francuzi prijatelji, bili smo prijatelji i 1914. i 1918. godine, u Drugom svetskom ratu i u budućnost moramo da gledamo zajedničkim ili gotovo jednakim pogledom", rekao je Vučić.

On je istakao da je ekonomska saradnja dve zemlje dobra i da trgovinska razmena raste, te da Francuska u Srbiji zapošljava više od 11.000 ljudi.

Vučić je ranije razgovarao s ministarkom odbrane Francuske. Parli se u Beogradu ranije sastala i sa srpskim kolegom, ministrom odbrane Aleksandrom Vulinom.

U autorskom tekstu u današnjoj Politici, Parli je izrazila zadovoljstvo što posle francuskog predsednika Emanuela Makrona predstavlja francusku vladu tokom posete Srbiji i istakla da Srbija predstavlja deo odbrane Evrope, a da vojske dve zemlje treba više da sarađuju.

Podsetila je da je prilikom Makronove posete u julu bilo dogovoreno da se podigne nivo francusko-srpskog strateškog partnerstva u oblasti odbrane, i rekla da je upravo cilj njenog dolaska kao francuske ministarke vojske da se taj zamah zajedničke dinamike u korist naše dve zemlje nastavi.

"Iako Srbija nije članica NATO, ona aktivno sarađuje sa ovom organizacijom i, uopšte, daje snažan i efikasan doprinos našoj kolektivnoj odbrani. To njeno angažovanje treba da bude uvaženo u pravoj meri", rekla je francuska ministarka odbrane navodeći da će to biti teme koje su u središtu razgovora koje će danas imati sa predsednikom republike Aleksandrom Vučićem i njenim kolegom Aleksandrom Vulinom.

Ona je pozdravila "značajan i cenjeni" doprinos Srbije spoljnim operacijama Evropske unije i Ujedinjenih nacija, u Centralnoafričkoj Republici, u Demokratskoj Republici Kongo i u Maliju, ali takođe u Somaliji i u Libanu.

Ona je istakla da Francuska i Srbija žele - zajedno - da se okrenu budućnosti, kao i da želi, u skladu sa novom strategijom Francuske za zapadni Balkan, koja je objavljena ove godine, da više resursa posvetimo operativnoj saradnji između naše dve zemlje.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vučić danas sa ministarkom odbrane Francuske

Izvor: Blic, 13.Dec.2019

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se danas u Beogradu s ministarkom odbrane Francuske Florans Parli.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.