Izvor: RTS, 22.Jun.2021, 11:54

Vučić sa Di Majom: Visok stepen razumevanja Srbije i Italije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je ministra spoljnih poslova i međunarodne saradnje Republike Italije Luiđija di Maja, sa kojim je konstatovao da odnose dveju zemalja karakteriše visok stepen međusobnog razumevanja.
Predsednik Vučić i ministar Di Majo izrazili su nadu da bi do kraja godine mogla da bude održana četvrta zajednička sednica vlada, jer bi dala snažan podsticaj svestranoj saradnji dveju zemalja, u skladu sa Sporazumom o >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << strateškom partnerstvu, saopštila je Služba za saradnju s medijima predsednika Srbije.

Predsednik Vučić je, takođe, izrazio zadovoljstvo što je Vlada premijera Dragija stavila naš region visoko na listu spoljnopolitičkih prioriteta, jer su mir, stabilnost i saradnja od najveće važnosti za budućnost Zapadnog Balkana.
Zato je, ovom prilikom, šefa diplomatije Italije obavestio o toku dijaloga Beograda i Prištine.
Predsednik Vučić je istakao da je Srbija uvek za dijalog kao način rešavanja otvorenih pitanja i da se bori za kompromis, štiteći istovremeno svoje državne i nacionalne interese, navedeno je u saopštenju.
Vučić je zahvalio na otvorenoj podršci Italije evropskim integracijama Srbije, a šef italijanske diplomatije Di Majo je, s tim u vezi, potvrdio da je Italija zagovornik ulaska Srbije u Evropsku uniju i da je spremna da nam pomogne u procesu pregovora, naročito u sprovođenju neophodnih reformi.
Ministar Di Majo je čestitao srpskim vlastima na odličnim rezultatima u vakcinaciji stanovništva i ponovio zahvalnost Italije za medicinsku pomoć, koju je Srbija pružila u najtežim trenucima, ističući da i sada Srbija pokazuje solidarnost, poklanjajući vakcine zemljama kojima su potrebne.
Dvojica sagovornika su izrazili zadovoljstvo bilateralnom ekonomskom saradnjom, jer je Italija već godinama među najvažnijim ekonomskim partnerima Srbije, a trgovinska razmena ponovo beleži rast.
Brnabić: Italija se pokazala kao država prijatelj u procesu proširenja Premijerka Ana Brnabić razgovarala je sa ministrom Luiđijem di Majom o najvažnijim ekonomskim i političkim procesima u zemlji i regionu i podršci koju Rim na svim nivoima pruža Srbiji u procesu evropskih integracija.
Brnabićeva je istakla da Srbija pomno prati oporavak Italije od posledica pandemije korona virusa imajući u vidu da je ta zemlja među najznačajnijim partnerima Srbije na ekonomskom polju. Bez jake Italije ni Srbija ne može biti jaka, poručila je Brnabić sagovorniku, navodi se u saopštenju Kancelarije za saradnju s medijima.
Govoreći o reformama koje se sprovode na putu ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji, premijerka Brnabić je naglasila da je Srbija spremna za otvaranje dva klastera, a da se Italija još jednom pokazala kao država prijatelj u procesu proširenja time što se iskreno založila za njihovo otvaranje.
Prema njenim rečima, od posebne važnosti je i stabilnost regiona kako u ekonomskom tako i u političkom smislu i zato Beograd čini sve da pokrene dijalog sa Prištinom, kao i da osnaži regionalno ekonomsko povezivanje.
Šef italijanske doplomatije pohvalio je napore Srbije u borbi protiv pandemije i vakcinacije stanovništva protiv kovid-19 istakavši će to morati da uvide i druge zemlje ne samo regiona, već i EU.
On je dodao da je, kada je reč o proširenju EU, Srbija prirodni deo Evrope i zato joj Italija pruža svaku vrstu podrške na tom putu, a bilateralni odnosi predstavljaju primer i drugim članicama Unije.
Ministar spoljnih poslova Italije saglasan je da će zajednička sednica dveju vlada dati dodatni podsticaj kvalitetnim međudržavnim odnosima.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Vučić i De Majo: Visok stepen razumevanja Srbije i Italije

Izvor: Danas, 22.Jun.2021

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar spoljnih poslova i međunarodne saradnje Italije Luiđi di Majo izrazili su danas nadu da bi do kraja godine mogla da bude održana četvrta zajednička sednica vlada, jer bi dala snažan podsticaj svestranoj saradnji zemalja, u skladu sa Sporazumom o strateškom...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.