Vučić sa Brendeom: Srbija želi da bude regionalni centar Svetskog ekonomskog foruma

Izvor: RTS, 25.Sep.2019, 18:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić sa Brendeom: Srbija želi da bude regionalni centar Svetskog ekonomskog foruma

Srbija želi da postane regionalni centar Svetskog ekonomskog foruma za četvrtu industrijsku revoluciju kako bi omogućila tehnološki i ekonomski napredak ne samo sebi nego i celom Zapadnom Balkanu, naglasio je predsednik Aleksandar Vučić na sastanku sa predsednikom Svetskog ekonomskog foruma Bergeom Brendeom. Predsednik se sastao i sa političkim direktorom Ministarstva spoljnih poslova Velike Britanije Ričardom Murom. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Tokom susreta, Aleksandar Vučić upoznao je predstavnike Svetskog ekonomskog foruma sa makroekonomskim parametrima Republike Srbije i privrednim potencijalima, saopšteno je iz Predsedništva.

Istakao je da je Srbija sprovela uspešne ekonomske reforme, naročito na smanjenju javnog duga, privlačenju stranih investicija i razvoju malih i srednjih preduzeća.
Predsednik je zahvalio na svakoj pomoći koju Svetski ekonomski forum može da pruži Srbiji u unapređenju, otvaranju i pozicioniranju srpske ekonomije u svetu, s obzirom na to da je globalni socijalno-ekonomski razvoj glavni prioritet Foruma.
"Republika Srbija nastoji da bude aktivna na svim međunarodnim forumima, posebno onima koji za cilj imaju razvoj trgovine, smanjenje nezaposlenosti, edukaciju mladih, kao i druge socijalno-ekonomske aspekte", zaključio je Vučić.
Predsednik Svetskog ekonomskog foruma Berge Brende je istakao da je Srbija, zahvaljujući sprovedenim ekonomskim reformama, značajno napredovala i postigla zavidne ekonomske rezultate u prethodnom periodu.
Dvojica sagovornika razgovarali su i o inicijativi da Beograd bude domaćin skupa pod okriljem Foruma.
Vučić sa Murom o situaciji u regionu i dijalogu sa Prištinom
Predsednik Vučić sastao se u Njujorku i sa političkim direktorom Ministarstva spoljnih poslova Velike Britanije Ričardom Murom, sa kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima, situaciji u regionu i problemima u dijalogu sa Prištinom.

Vučić je konstatovao da su odnosi dve zemlje dobri, ali da bi trebalo raditi na intenziviranju političkog dijaloga, saopštilo je Predsedništvo.
Predsednik je naglasio da je Srbija, kada su odnosi sa Prištinom u pitanju, snažno posvećena nastavku dijaloga pod okriljem EU, ali ne pre nego što budu ukinute takse na srpsku robu.
Istakao je da je veoma važno što je Velika Britanija tražila od prištinskih vlasti da ukinu takse, naglasivši da se Srbija u dijalogu sa Prištinom suočava sa ogromnim izazovima u cilju pronalaženja održivog rešenja.
"Naš prioritet je da se trajno i održivo rešenje za pitanje KiM postigne putem kompromisa bez favorizovanja bilo koje strane", zaključio je Vučić.
Zahvalio je Velikoj Britaniji na podršci evropskim integracijama Srbije proteklih godina.
"Zahvalni smo što, uprkos Bregzitu, Velika Britanija izražava spremnost da nam pomogne u pravcu integrisanja u EU, jer je proces evropskih integracija država Zapadnog Balkana od suštinskog značaja za mir i stabilnost u regionu", dodao je Vučić.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vučić sa Brendeom: Srbija želi da bude Regionalni centar Svetskog ekonomskog foruma za četvrtu industrijsku revoluciju

Izvor: RTV Pink, 25.Sep.2019

Srbija želi da postane Regionalni centar Svetskog ekonomskog foruma za četvrtu industrijsku revoluciju, kako bi omogućila tehnološki i ekonomski napredak, ne samo sebi nego i celom Zapadnom Balkanu, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na sastanku sa predsednikom Svetskog ekonomskog foruma...

Nastavak na RTV Pink...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.