Izvor: RTS, 30.Jul.2021, 11:43

Vučić i Brnabićeva sa Bergerom o saradnji Srbije i Nemačke

Predsednik Aleksandar Vučić sastao se sa državnim sekretarom Ministarstva spoljnih poslova Nemačke Migelom Bergerom, sa kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima i ekonomskoj saradnji Srbije i Nemačke, procesu evrointegracija, kao i o odnosima i inicijativama u regionu. Sa Bergerom se sastala i predsednica Vlade Ana Brnabić.
Predsednik Vučić je ocenio da su bilateralni odnosi na izuzetno visokom nivou, kao i da je ekonomska saradnja u stalnom usponu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << zahvaljujući dobroj poslovnoj klimi i podršci koju Nemačka daje svojim kompanijama za ulaganja u našoj zemlji.

"Nemačka je jedan od najznačajnijih ekonomskih partnera Srbije i jedan od najvećih investitora u srpsku privredu. Zainteresovani smo za dalje unapređenje ekonomske saradnje, kroz kontinuiran rast spoljnotrgovinske razmene", rekao je predsednik Vučić.
Naglasio je da su pozitivna iskustva nemačkih kompanija koje već dugo posluju u Srbiji najbolji pokazatelj investicionih potencijala kojima naša zemlja raspolaže.
Govoreći o evropskom putu Srbije, predsednik Vučić je posebno istakao da punopravno članstvo u EU ostaje apsolutni spoljnopolitički prioritet i strateško opredeljenje Srbije i da je na tom putu podrška Nemačke od ključnog značaja za našu zemlju.
Takođe, predsednik je izrazio očekivanje da će Nemačka pružiti konstruktivnu podršku dijalogu Beograda i Prištine i pronalasku kompromisnog rešenja koje će zadovoljiti interese obe strane i omogućiti trajnu stabilnost regiona uz primenu postojećih dogovora.
U tom kontekstu, predsednik je naglasio da je za Srbiju od ključnog interesa očuvanje stabilnosti u regionu i orijentacija svih zemalja regiona ka što intenzivnijoj saradnji u svim oblastima, a posebno ekonomske saradnje.
"Srbija je jedan od glavnih pokretača povezivanja zemalja regiona putem brojnih projekata i inicijativa, od kojih će Otvoreni Balkan predstavljati jednu od okosnica buduće saradnje koja će okupljati ljude, kompanije i investitore u cilju podizanja kvaliteta života svih građana u ovom regionu", kazao je predsednik Vučić.
Dodao je da je ova inicijativa kompatibilna i dopunjujuća Berlinskom procesu kao veoma dobrom forumu za jačanje regionalne saradnje i razvoja.
Brnabićeva sa Bergerom Sa Migelom Bergerom sastala se i predsednica Vlade Ana Brnabić, sa kojim je razgovarala o unapređenju bilateralnih odnosa dve države, reformskom procesu u Srbiji, njenim evropskim integracijama, kao i o unapređenju saradnje u regionu Zapadnog Balkana.
Evropske integracije su strateški cilj i ključni prioritet Srbije, istakla je predsednica vlade i dodala da očekuje da će tokom slovenačkog predsedavanja Savetu Evropske unije biti otvorena još dva klastera, što bi, kako je objasnila, bio pozitivan signal za našu zemlju i čime bi se adekvatno valorizovali do sada preduzeti reformski koraci Srbije.
Istakla je da je podrška Nemačke u reformskom procesu i evropskim integracijama od izuzetnog značaja za Srbiju.
Kada je u pitanju vladavina prava, objasnila je da je ta oblast jedan od ključnih prioriteta Vlade Srbije i da je vlada u prethodnom periodu demonstrirala svoju posvećenost daljem sprovođenju reformi, kako bi pravosuđe i njegove institucije bile odgovorne, efikasne i nezavisne.
Govoreći o prilikama u regionu, predsednica vlade je naglasila da je Srbija posvećena dijalogu Beograda i Prištine, važnog za stabilnost celokupnog regiona, ali je dodala da postoji velika zabrinutost zbog aktuelne situacije i najnovijih pritisaka Prištine na srpske povratnike.

Predstavnik nemačkog šefa diplomatije istakao je značaj dijaloga između Beograda i Prištine i naveo da će Nemačka nastaviti da pruža punu podršku ovom procesu, kako bi se pronašlo konstruktivno rešenje.
Državni sekretar nemačkog Ministarstva spoljnih poslova Migel Berger istakao je da Nemačka već konstatuje pozitivne korake koje Srbija sprovodi u fundamentalnim oblastima, ali i da će nastavak reformi, a koje zahtevaju, pre svega, vreme i posvećenost, doneti ključne benefite građanima Srbije. On je naglasio da će Nemačka nastaviti da pruža punu podršku Srbiji na evropskom putu.
Kada je u pitanju saradnja u regionu, na sastanku je istaknuta važna uloga i doprinos Nemačke unapređenju saradnje u regionu Zapadnog Balkana, pre svega, kroz inicijativu "Berlinski proces".
Predsednica Vlade je apostrofirala posvećenost Srbije stvaranju Zajedničkog regionalnog tržišta i značaj koju pridajemo inicijativama koje za cilj imaju jačanje stabilnosti, prosperiteta i ekonomskog povezivanja u regionu.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

"Nemačka je jedan od najznačajnijih ekonomskih partnera Srbije" Ovo su glavne teme sa sastanka Vučića i Bergera

Izvor: SrbijaDanas.com, 30.Jul.2021

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas sa državnim sekretarom Ministarstva spoljnih poslova Nemačke Migelom Bergerom o bilateralnim odnosima i ekonomskoj saradnji Srbije i Nemačke, procesu evrointegracija, kao i o odnosima i inicijativama u regionu...Vučić je ocenio da su bilateralni...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.