Vučić zahvalio predsedniku Palaua na odluci o Kosovu

Izvor: RTS, 21.Jan.2019, 13:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić zahvalio predsedniku Palaua na odluci o Kosovu

Predsednik Aleksandar Vučić zahvalio je predsedniku Palaua Tomasu Remengesou što je njegova zemlja odlučila da poništi priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, poštujući suverenitet i teritorijalni integritet Srbije.
Aleksandar Vučić je predsedniku Palaua priredio dobrodošlicu ispred zgrade Generalnog sekretarijata Predsednika Republike.

Predsednik Srbije je rekao da odnose >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Beograda i Prištine treba rešavati dijalogom, uz poštovanje principa međunarodnog prava i izrazio nadu da će biti stvoreni uslovi za nastavak dijaloga, uz posredstvo Evropske unije.
Kada je reč o bilateralnim odnosima sa Palauom, Vučić je istakao da je potpisivanjem Sporazuma o prijateljstvu i saradnji stvorena osnova za razvoj saradnje u različitim oblastima. 
Memorandumima o razumevanju izdvojene su oblasti obrazovanja i naučnih istraživanja, odnosno omladine i sporta, kao oblasti sa najviše mogućnosti za saradnju, te je Vučić predložio nekoliko konkretnih projekata, koji bi mogli biti realizovani u tim oblastima, kao i u oblasti energetike i informacionih tehnologija.

Ukazao je da će Srbija biti lojalan partner Palaua i najavio imenovanje nerezidentnog ambasadora u toj zemlji, kako bi se više radilo na razvoju odnosa naših dveju zemalja, navodi se u saopštenju Pres-službe Predsednika Srbije.
Predsednik Remengeso je rekao da odnosi Srbije i Palaua treba da budu zasnovani na poštovanju, razumevanju i saradnji, predloživši i intenzivniju saradnju u međunarodnim organizacijama, zasnovanu na zajedničkim interesima. 
Remengeso je, s tim u vezi, izdvojio značaj zaštite čovekove sredine i smanjenja negativnih posledica klimatskih promena. 
Izrazio je zadovoljstvo zbog posete Srbiji, jer će se zbog toga o našoj zemlji više znati u Palauu i drugim zemljama u tom regionu.
Palau je notom obavestila zvanični Beograd o suspendovanju svih prethodnih odluka i deklaracija u vezi sa pitanjem statusa Kosova, do okončanja dijaloga Beograda i Prištine.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.