Vučić obišao fabriku Meita

Izvor: RTS, 14.Jan.2020, 13:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić obišao fabriku "Meita"

Predsednik Aleksandar Vučić obišao je fabriku "Meita Jurop" u Bariču kod Obrenovca, gde je prisustvovao obuci za novozaposlene, kao i predavanju za učenike obrenovačke Tehničke škole koja se organizuje u toj kompaniji.
Aleksandar Vučić je obišao livnicu i pogon za mašinsku obradu posle čega je razgovarao sa učenicima Tehničke škole iz Obrenovca.

Njima je preneo da mu je jedan od >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << najvećih svetskih lidera Šimon Perez jednom u razgovoru rekao da će budućnost imati samo oni u čijim zemljama radnici budu učili, a učenici budu radili, jer drugačije neće moći da izdrže tržište i konkurenciju i neće moći da opstanu.
"Posebno sam srećan zbog mogućnosti da se bavimo dualnim obrazovanjem i pored bezbroj otpora. Srećan sam što postoji ovako jaka i moćna fabrika u Obrenovcu", poručio je Vučić.
Dodao je da je zadivljen i onim što je video u fabričkoj livnici i pogonu za mašinsku obradu, jer je, kaže, potrebno da imamo obučene radnike, mlade koji mogu da napreduju.
"Ne može se bez teškog rada do dobrog života. A moja molba je da budete posvećeni i da angažmanom i radom sve što su u vas ulagali vratite roditeljima i zemlji. Mi kao država pomažemo koliko možemo", rekao je predsednik.
Podsetio je da su ljudi, pre pet godina kada se počinjalo sa tom investicijom, bili u neverici, a danas u toj fabrici radi 3.000 ljude.
Dodao je i da se mnogo čekalo na auto-put kroz Obrenovac, da su selima ljudima čekali na kanalizaciju, a da je više od 250 miliona evra uloženo u obnovu te opštine posle poplava iz 2014. godine.
"Da sutra ne budem ništa, ko god da uđe u ovu fabriku znaće da smo je mi izgradili, sa kineskom braćom", rekao je Vučić.

Zahvalio je i kineskom predsedniku Si Đinpingu na odnosu prema Srbiji i poručio kineskim partnerima da ćemo Sija dočekati onako kako ga nijedna zemlja na svetu nije dočekala.
Posebno je, kaže, srećan što u fabrici "Meita" rade i ljudi iz Lazarevca, Uba, Lajkovca, Valjeva, sa Čukarice i drugih mesta, a ne samo iz Obrenovca, jer su prepoznali priliku.
"Nama su potrebni dobri, vredni radnici, koji su prošli obuke koje se ovde ogranizuju, a oni će biti i najplaćeniji u budućnosti. Samo rad donosi rezultate, a ko misli da će sa neba nešto da padne i da je država ćup iz kog može da se vadi – to ne postoji", rekao je predsednik.
Kaže da je predsednik "Meita grupe" Ben Čen ranije našalio kako će napraviti fabriku u Srbiji ako Vučić pobedi na izborima i izrazio uverenje da će "Meita" napraviti još jednu fabriku.
"Našalite se još jednom da ćete napravite još jednu fabrku", poručio je Vučić u šali.
Kaže da je u Švajcarskoj ne zarađuju najviše doktori nauka, već zanatlije i da će u Srbiji oni biti sve više plaćeni pošto će za njima postojati najveća potreba na tržištu rada.
"Nije važno da li će neko da ima fakultet, već šta zna da uradi i šta ima u glavi", poručio je Vučić.
Podsetio je da Šimon Peres kaže da će imati budućnost zemlje koje se naviknu da njihovi radnici imaju dva sata dnevno da uče, a učenici dva sata dnevno da rade, kao i da zemlje koje to ne shvate neće imati budućnost.
Istakao je da je je Srbija imala gubitak na Železari deset miliona dolara mesečno, dok su Kinezi kada su preuzeli Železaru povećali plate i sačuvali 5.200 radnih mesta.

Takođe, podseća Vučić, država je imala zbog RTB-a Bor minus od 1,2 milijarde evra, dok nije došao kineski "Ziđin".
"Želim vam sve najbolje i želim 'Meiti' da bude jedna od najuspešnijih naših kompanija i da uložite, pored ovih 150 miliona evra, još više novca", poručio je Vučić i dodao da je i držav dosta uložila u tu fabriku.
Srbija je dala ogroman novac i uložila u vašu budućnost, poručio je Vučić obraćajući se radnicima.
Dodaje da je, takođe, da je u tom delu Beograda nikao čitav jedan mali grad.
Kompanija "Meita Jurop" se bavi proizvodnjom automobilskih delova, delova motora i opštih industrijskih delova. Prva fabrika u Bariču kod Obrenovca otvorena je u aprilu 2017. godine, a druga u junu prošle godine.
"Meita" je ukupno u dve fabrike u Obrenovcu uložila 150 miliona evra, a zapošljava 3.050 ljudi. Postoji potreba za novim zaposlenima i zato konstantno organizuju obuke za nove radnike. Fabirka ima saradnju sa opštinama Obranovac, Lazarevac, Lajkovav, Valjevo...
Vučić je fabriku posetio u pratnji predsednika "Meita grupe" Ben Čena, ambasadorke Kine u Srbiji Čen Bo, predsednika opštine Obrenovac Miroslava Čučkovića i ministra prosvete Mladena Šarčevića, gradonačelnika Beograda Zorana Radojičića, zamenika gradonačelnika Gorana Vesića.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.