Vučić nastavlja posetu Azerbejdžanu: Danas sa predsednikom parlamenta i privrednicima

Izvor: SrbijaDanas.com, 22.Maj.2018, 07:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić nastavlja posetu Azerbejdžanu: Danas sa predsednikom parlamenta i privrednicima

Posetu Bakuu Vučić završava obilaskom nove zgrade srpske ambasade i Starog grada

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas nastavlja posetu Azerbejdžanu susretom sa predsednikom parlamenta te zemlje, razgovorima sa privrednicima, a prisustvovaće i otvaranju Centra za srpski jezik i kulturu kada će mu biti uručen počasni doktorat. Kako je predviđeno, Vučić će aktivnosti započeti polaganjem venca na Spomenik lideru nacije Hejdaru Alijevu (ocu aktuelnog predsednika), >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << kao i na Spomenik palim borcima.  Zatim će se sastati sa predsednikom Narodne skupštine Azerbejdžana Oktajom Asadovim.

Pročitajte i:

Sledi otvaranje "Centra za srpski jezik i kulturu" u Bakuu kada će mu biti uručen i počasni doktorat. Predsednik Srbije će obići i spomenik Nikoli Tesli u Bakuu i položiti cveće.

Boravak u Azerbejdžanu biće prilika i za susret sa tamošnjim privrednicima. .

Vučić je juče razgovarao sa predsednikom Ilhamom Alijevom kada je potvrđeno da dve zemlje nemaju otvorenih pitanja, da će se i dalje međusobno podržavati kada je reč o očuvanju teritorijalnog integriteta i celovitosti.

Posebna pažnja posvećena je daljem unapređenju ekonomske saradnje koja, iako ima velike potencijale, ne prati nivo političkih odnosa i prijateljstva između dve zemlje.

Zato se očekuje da će čitav niz potpisanih dokumenata, a posebno Zajednički akcioni plan za strateško partnerstvo na koji su potpis stavili predsednici, dati dodatan impuls za uspostavljanje što boljih odnosa u sferi ekonomije.

Predsednik Alijev priredio je svečanu večeru za Vučića i srpsku delegaciju. Predsednik Srbije razgovarao je juče i sa premijerom Novruz Mamadov.

Vučić je sinoć rekao da je u Bakuu imao prijateljske razgovore, dobio prijateljsku podršku i da je uveren da ćemo moći da ostvarimo korist za našu zemlju.

On je istakao da Srbiji po pitanju Kosova i Metohije mnogo znači podrška zemalja poput Azerbejdžana, koje ne priznaju kosovsku nezavisnost, i koje veoma drže do nezavisnosti i slobode u odlučivanju i do odbrane prava na takvu poziciju u međunarodnim odnosima.

Vučić je naveo da podrška Azerbejdžana Srbiji po pitanju Kosova i Metohije za nas mnogo znači, jer je to zemlja koja uživa ogroman ugled u muslimanskom svetu.

On je rekao da podrška jedne takve zemlje znači signal i mnogim drugim muslimanskim zemljama da ne mogu da pristanu na prekrajanje normi međunarodnog prava, jer će se to "svakome obiti o glavu".

Vučić je kazao da je sa predsednikom Azerbejdžana razgovarao o unapređenju ekonomske saradnje i najavio da će u narednih desetak dana u Srbiju doputovati delegacija Azerbejdžana kako bi razmotrila mogućnosti za investicije.

Delegacija Azerbejdžana, prema njegovim rečima, u Srbiju će doći da vidi da li će uložiti u izgradnju luksuznih hotela, kupovinu banja i dodao da postoji mnogo mogućnosti za investicije.

Vučić je preneo da je sa Alijevim razovarao o saradnji u različitim oblastima, podsećajući da se dobrim pokazala saradnja sa azerbejdžanskim kompanijama na autoputu Ljig-Čačak.

Rekao je da ćemo promptno da krenemo u izgradnju obilaznice Ostružnica-Bubanj Potok u dužini od 19 kilometara i da tu postoji mogućnost za saradnju.

Takođe, kako je dodao, razgovarano je i o energetskom sektoru, zdravstvu, pa sve do saradnje u sportu i kulturi.

Vučić je preneo da je sa Alijevim dogovorio da se omogući bezvizni režim između dve zemlje i najavio da će za državljane Srbije na aerodromu biti omogućen ulazak bez posebnih formalnosti.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.