Izvor: RTS, 15.Jun.2021, 12:19

Vučić u Briselu: Rekao sam da nikad nećemo priznati Kosovo i onda se Kurti detonirao

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je, nakon sastanka sa premijerom privremenih institucija u Prištini Aljbinom Kurtijem u Briselu, da je Kurti u Brisel došao da bi rekao da se neće dogovoriti ni oko čega. Predsednik je istakao da je video mnogo neodgovornosti i neozbiljnosti. Prema njegovim rečima, Srbija će biti posvećena dijalogu koji će biti nastavljen do kraja jula, dok će u međuvremenu tehnički timovi razgovarati o nestalima.
Predsednik >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je, obraćajući se medijima nakon sastanka u Briselu, rekao da "ovakvom sastanku nije prisustvovao" i da to nije imalo nikakve veze sa realnošću i odgovornošću.

Najavio je da će Srbija dati sve od sebe da se dijalog nastavi i da je dogovoreno da sledeća runda bude do kraja jula, a da će u međuvremenu tehnički timovi razgovarati o nestalima.
"Ne znam šta bih vam rekao, da budem iskren mislim da i dužina razgovora govori o tome kakvi su rezultati, dogovoreno je da se do kraja jula nastavi dijalog, nadam se da je to jedna važna stvar koja bi mogla da garantuje očuvanje mira i stabilnosti, sve drugo bi bilo izlišno komentarisati", istakao je Vučić.
Poručio je da za građane Srbije ima tri važne vesti.
"Prva je da albanska delegacija ne želi da ispuni ugovore koje su potpisali, ne žele da razgovaraju o Zajednici srpskih opština. Drugo je da su tražili hitno i odmah da čuju kada ćemo da priznamo nezavisno Kosovo. Treće je da nazivaju incidentima i provokacijom činjenicu što Srbi žele da prisustvuju liturgiji u svojim crkvama koje su na zemlji datoj u Miloševićevo vreme. Bio sam blag i nisam želeo da kažem... Ovo je odsustvo realnosti, ozbiljnosti i odgovornosti", naglasio je predsednik Srbije.
Dodao je da su razgovarali o nestalim osobama i o tome koliko je važno otkriti mesto gde je sahranjen svaki Albanac i Srbin.
"Ponudio sam i mislim da je to naišlo na razumevanje u potpunosti Borelja i Lajčaka, da nam uvek kažu kad imaju sumnju gde se nalazi grobnica, da ćemo otvoriti to mesto, tražio sam da nam se na devet lokacija dozvoli da iskopamo jer sumnjamo da tamo ima ubijenih Srba. Rekli su da ne može, a kada smo pitali zašto, rekli su jer je Veljko Odalović na čelu komisije za nestala lica, neki Gebels, a meni na Gebelsa više liči on nego Odalović. Nisam video racionalan pristup", naveo je Vučić.
"Zabrinut sam za bezbednost Srba" Predsednik Vučić rekao je da je veoma zabrinut za bezbednost Srba sa Kosova i Metohije sa kojima će, kaže, morati da razgovara.
"Video sam sa koliko neodgovornosti ćemo morati da se suočavamo u budućnosti, ne zbog toga jer je neko suviše jak, već jer je veoma neodgovoran. Nastavljamo dijalog, bili smo spremni da prihvatimo svaki datum, svaki dan, za nas je to veoma važno i ne postoji ništa važnije za nas od osiguravanja sigurnosti i bezbednosti za naše ljude na KiM i poštovanje svega onoga što je do sada potpisano. Da li vidim ozbiljniji napredak ubrzo... Ljudi, ja ovakvom sastanku nisam prisustvovao, nečemu što nikakve veze sa realnošću i odgovornošću nema. Više sam ja njima rekao nego bilo šta. Oni su zamerali više EU nego nama", naveo je Vučić.

Odgovarajući na pitanje da li je uputio uvrede na račun Kurtija, predsednik je rekao da je odgovorio oštro, ali da nije prelazio granicu.
"Nisam izgovarao uvrede, nisam opsovao ništa, da li sam možda bio realativno oštar... Ne možete da budete oštri ako vam neko dođe i usred problema o nestalima govori o Veljku Odaloviću i da je on član Miloševićeve partije, on je Gering i Gebels", rekao je Vučić.
Predsednik je rekao da je Kurti u Brisel došao kako se ne bi složio i dogovarao ni oko čega.
"Čovek je došao da pita kada ćeš da priznaš nezavisno Kosovo. Moj odgovor je bio – nikad i onda se on detonirao", naveo je predsednik.
"Ovo je bio pokušaj da se okonča dijalog""Ovo što su uradili bio je pokušaj da se okonča dijalog, da mi posle njihovih reči ljutito napustimo sobu, i da se više nikada ne vratimo, ali mi to nismo uradili. Nastavićemo da radimo na dijalogu", poručio je Vučić.
Ocenio ja da to nije ličilo na dijalog, nego na iznošenje ličnih političkih stavova.
Napomenuo je da su se predstavnici EU ponašali korektno. "Posebno Borelj, sve je razumeo od prvog trenutka", naveo je Vučić.
Delegacija Prištine išla je dotle, kaže, da su rekli da ne može da se formira ZSO, nego nacionalni savet, kao što je Srbija uvela za nacionalne manjine.
Upitan šta se može očekivati od SAD, kaže da je siguran da će Borelj na fer i precizan način preneti Bajdenu šta se događalo.
"Ali nemojte da smetnete s uma da su SAD, Nemačka i druge zapadne sile učestvovale u stvaranju, kako oni kažu, nezavisnog Kosova, ali mislim da će biti toliko fer da izađu sa stavom da se zna ko je odgovoran za neveliki ili nikakav napredak u dijalogu", rekao je predsednik.
Ističe da je uplašen za sudbinu Srba, više nego što je bio, jer razume ko upravlja u Prištini. "Ali mi ćemo dati sve od sebe da se dijalog nastavi i da obezbedimo sigurnost za naše građana na KiM", zaključio je Vučić.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Vučić: Nisu želeli o ZSO, Kurti došao da pita kada ćemo da priznamo Kosovo

Izvor: N1 televizija, 15.Jun.2021

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, posle razgovora s premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem u Briselu, rekao je da je dogovoreno da se do kraja jula nastavi dijalog na najvišem nivou, kao i da albanska delegacija ne želi da ispuni potpisane ugovore.

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.