Vučić na konferenciji Dualno obrazovanje – znanje za budućnost: Bio sam potpuno uveren u uspeh

Izvor: SrbijaDanas.com, 25.Dec.2019, 01:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić na konferenciji "Dualno obrazovanje – znanje za budućnost": Bio sam potpuno uveren u uspeh

Konferencija počinje u 11 sati

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić učestvuje danas na konferenciji Dualno obrazovanje – znanje za budućnost u 11:00 časova u beogradskoj Kombank dvorani.

Ove školske godine u Srbiji je 6.100 učenika uključeno u dualno obrazovanje, u 72 škole na 35 obrazovnih profila i u čak 880 kompanija.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da su svi sumnjali u mere fiskalne konsolidacije i teške mere reformi >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << u Srbiji, ali da je kroz to morao da prođe.

- Kada smo donosili odluku o dualnom obrazovanju 15 dana sam imao na naslovnim stranama napade da sam polupismen i da ništa ne razumem. Bio sam potpuno uveren u uspeh - rekao je Vučić.

On je rekao da dualno obrazovanje ne donosi samo siguran posao, već i odgovornost i ozbiljnost.

- Ta deca će ranije da napuste svoje podorice, da stvaraju svoju decu i imaćemo generaciju više. To jeste teško i ide sporo - rekao je Vučić.

Vučić je dodao da Srbija ima problema sa stolarima, zavarivačima, klesarima, te da na gradilištu rade mahom zanatlije iz regiona.

On je dodao da će vodoinstalateri uskoro u Srbiji imati najveće plate, te da ništa u Srbiji nije moguće izgraditi bez "radnika sa strane".

- Nemamo zanatlije, moraćemo sa strane da dovodimo ljude da rade ono što mi nećemo da radimo. Šta mislite zašto sam išao da obiđem radnike Gradske čistoće? Zato što niko neće da radi - kazao je Vučić.

"Ponosan sam na ove mlade ljude koji su razumeli šta sve dualno obrazovanje donosi, ne samo siguran posao, primanje više u kući već i dve najvažnije stvari, kao što su odgovornost i ozbiljnost. U dualnom obrazovanju je najvažnije vaše znanje i ono šta imate u svojim rukama. Moramo da razumemo šta je ono što tržište traži od nas. Beskrajno sam zahvalan profesorima i nastavnicima koji uče našu decu, menjaju programe i idu u korak sa svetom. Da svi zajedno razmišljamo o našoj deci, oni su naša budućnost, znanje je ono što pravi razliku. Primanja zanatlija će drastično da rastu. Molim vas da budete vredni i uvereni u svoj uspeh! Najveća nada svake zemlje leži u obrazovanju, čestitam i kompanijama koje učestvuju u ovom procesu." - Predsednik Vučić učestvovao je na konferenciji "Dualno obrazovanje – znanje za budućnost" koju organizuje @privredna_komora_srbije.

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on Dec 23, 2019 at 3:31am PST

Vučić je kazao da će "dramatično rasti primanja zanatlija", a padaće plate menadžera.

- Molim naše kompanije da još jednom razmisle, sve impute koje imaju negativne, višestruko će im se isplatiti kasnije. Samo zemlje sa ovakvim sistemom mogu da očekuju bolju budućnost - zaključio je Vučić.

Dualnom obrazovanju danas je posvećena konferencija "Dualno obrazovanje - znanje za budućnost", kojoj prisustvuju predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ministar prosvete Mladen Šarčević, predsednik PKS Marko Čadež, profesor Švajcarskog ekonomskog instituta pri Federalnom institutu za tehnologiju u cirihu Ursula Renold, kao i više od 1.500 učesnika.

Dualno obrazovanje čini 10 odsto ukupnog srednjeg stručnog obrazovanja, a dualni profili 16 odsto ukupnog broja profila, dok 18 procenata škola ima dualne profile u svojoj ponudi.

Broj učesnika - učenika, škola i kompanija, kao i dualnih profila iz godine u godinu raste, pa je danas 10 puta veći u odnosu na početak.

Tako se školske 2013/2014. godine 400 učenika školovalo na taj način u 16 škola, na tri obrazovna profila i u 40 kompanija, a prošle godine, 2018/2019, bilo je 4.500 učenika koji se obrazuju za 33 obrazovna profila, u 80 škola u 52 grada i opštine, u oko 600 kompanija.

Danas je i ta brojka značajno veća.

Uvođenje elemenata dualnog obrazovanja u srednje stručno obrazovanje u Srbiji počelo je 2013. godine projektom Nemačke organizacije GIZ "Reforma srednjeg obrazovanja", a zatim su se pridružili partneri iz Austrije i Švajcarske, svojim projektima, finansijskom i ekspertskom podrškom razvoju tog modela obrazovanja.

Dualno obrazovanje inicirala je Privredna komora Srbije, a puna primena je počela sa Zakonom o dualnom obrazovanju iz novembra 2017. godine.

Taj model obrazovanja ne uvodi se u ceo sistem srednjeg stručnog obrazovanja, već samo u onim područjima rada u kojima postoji potreba privrede za kadrovima i spremnost da se ti kadrovi zaposle.

Među učesnicima današnjeg skupa je i Noel Ginsburg, osnivač "Karijervajz Kolorado", neprofitne organizacije na čiju inicijativu je uveden sistem dualnog obrazovanja u SAD, koji će podeliti iskustva o udelu i značaju dualnog obrazovanja za održivost poslovanja i ekonomski napredak jedne zemlje.

Konferenciji prisustvuju predstavnici kompanija iz cele Srbije, škola i lokalnih samouprava, strani partneri i predstavnici institucija koje su doprinele i učestvuju u razvoju dualnog obrazovanja.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.