Izvor: RTS, 13.Feb.2018, 18:27

Vučić na Skupštini SNV-a: Uskoro poziv Grabar Kitarovićevoj da dođe u Srbiju

Vučić na Skupštini SNV-a: Uskoro poziv Grabar Kitarovićevoj da dođe u Srbiju

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je obraćajući se na Velikoj skupštini Srpskog narodnog vijeća u Zagrebu da će uskoro uputiti poziv hrvatskoj predsednici Kolindi Grabar Kitarović da dođe u Srbiju kako bi se prezentovali rezultati njenog poziva da on poseti Hrvatsku. Zahvalio je Srbima u Hrvatskoj što čuvaju identitet i poručio im da je reč o narodu sa bogatom istorijom.
Aleksandar Vučić je >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << naveo da će prilikom te posete, za čiju pripremu će imati nekoliko meseci, biti predstavljeno ono što je urađeno za pripadnike hrvatske zajednice u Srbiji.

"I nećemo se stideti i kriti to od srpske javnosti, već ćemo time da se hvalimo", naveo je predsednik napominjući da će to značiti i veću sigurnost i bolji život za Srbe u Hrvatskoj.
Ponovo je zahvalio hrvatskoj predsednici na pozivu u vreme "kada je najlakše u Zagrebu napadati Srbe i Srbiju i kada nije mnogo teško u Beogradu na sličan način odgovarati". 
Vučić se zahvalio Srbima u Hrvatskoj što čuvaju ognjišta, porodice i srpsko ime i prezime. Istakao je da je potrebno čuvati identitet Srba u Hrvatskoj, "kao što mi u Srbiji imamo obavezu i odgovornost da čuvamo identitet Hrvata u Srbiji".
"Srbi u Hrvatskoj su narod sa bogatom istorijom, koji je dao veoma značajan viševekovni politički, društveni, kulturni i naučni doprinos u izgradnji svake državne zajednice na prostoru današnje Hrvatske", poručio je Vučić.
Predsednik je naglasio da, iako smo svesni stradalničkog pečata srpskog naroda u Hrvatskoj, trebalo bi predstaviti bolju i lepšu stranu modernog identiteta.
"Svi treba da se ponosimo ćiriličkim pismom, manastirima i crkvama. Pisci, kao što je Petar Preradović, dali su veliki doprinos i hrvatskoj i srpskoj književnosti. O doprinosu Nikole Tesle našim narodima ne treba ni da govorimo. Hrvatska i Srbija treba da čuvaju identitet Srba u Hrvatskoj, kao i mi u Srbiji da čuvamo identitet Hrvata", istakao je Vučić.
"Težak posao koji je malo ko razumeo" 
Naveo je da su on i njegova hrvatska koleginica ušli u težak i veliki posao koji je malo ko razumeo, a i malo ko je želeo da napravimo bolje odnose, malo ko bi da gleda u budućnost.
Naglasio je da je neophodno da pristojnim rečima, posvećenim, rado gledamo kako da menjamo budućnost i, kao što je rekao gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, da pokažemo toleranciju koje je malo bilo prethodnih dana, a to znači da se ne sluša samo svoje mišljenje, već pažljivo sasluša i ono drugog.
"Obećavam da ćemo mi u Srbiji čuti glas i Hrvata i Hrvatske i daćemo sve od sebe da razumemo njihove potrebe i želje, ali ćemo gledati koliko god možemo ne ugrožavajući njihove interese da pomognemo Srbima u Hrvatskoj i na drugim mestima da bi sačuvali identitet, jezik i ćiriličko pismo", rekao je predsednik.
Vučić je naglasio da su odnosi opterećeni brojnim problemima, da imamo različite poglede na prošlost, ali da znamo da zajedničkim naporima možemo da prevaziđemo te probleme i promenimo list u odnosima dve zemlje.
To će se, kako je podvukao, zasigurno dogoditi, jer je od presudnog značaja ne samo za naše dve zemlje, već ceo region. Treba, prema njegovim rečima, da se ugledamo na Nemce i Francuze, ali i mnoge druge narode sveta koji su razumeli da je budućnost uvek preča od prošlosti.
"Srbija i Hrvatska su prešle težak put u protekle tri decenije. Kako god i na koji način razmišljali, naš cilj mora biti da brišemo granice i barijere između nas. Moramo da razmišljamo za budućnost celog regiona, da obrišemo barijere i stremimo istom cilju, danas je to EU, a pre svega su to mir i stabilnost koje moramo da očuvamo po svaku cenu, kao i više želje da se čuje druga strana", objasnio je Vučić.
Vučić: Dva monologa ne čine dijalog 
Istakao je da "dva monologa ne čine dijalog" i da treba razgovarati kako bi rešili pitanja nestalih, probleme sa razmenom kulturnih dobara, granice na Dunavu pre svega, da unapredimo prava Srba u Hrvatskoj i Hrvata u Srbiji.
Treba vratiti dostojanstven život povratnicima, kazniti zločince prema civilima, otvoriti tajne spiskove optuženih za ratne zločine kako bi se otklonio strah da se vrate u svoje zavičaje, poručio je dodajući da su neophodni, više nego ikada pre, dijalog i razgovor.
Rekao je da veruje u zajedničku budućnost dva naroda i da su Srbija i Hrvatska u fazi obnavljanja dijaloga.
Izrazio je još jednom zahvalnost hrvatskoj koleginici na hrabrosti što ga je pozvala, rekavši da je video koliko to teško može biti.
"Kako god da sam očekivao teška dva dana, kako god napade sa različitih strana, znajući sa kojim namerama sam došao, nadao sam se da će nešto lakše biti", kazao je Vučić.
"Za mene je ova poseta, sem tih pomalo teških trenutaka na koje sam navikao, bila dobra. Rekao sam da 100 dana nećete čuti od srpskih državnih funkcionera nijednu ružnu reč", rekao je predsednik ukazujući da se to ne odnosi na one u Beogradu koji su rekli da je ponizio Srbiju svojom posetom, jer svaki građanin Srbije koji voli Srbe u Hrvatskoj i svoj narod ponosan je na ova dva dana.
Pupovac: Odnosi ne smeju biti taoci loše prošlosti 
Na početku skupa se obratio predsednik SNV-a Milorad Pupovac, koji je poručio da odnosi dve zemlje ne smeju biti taoci loše prošlosti i da je u budućnosti ključan dijalog koji ničim ne sme biti pokvaren.
Pupovac je istakao da je velika čast što su predsednici Srbije i Hrvatske, Aleksandar Vučić i Kolinda Grabar Kitarović, danas na sednici Skupštine.
Kako kaže, zbog svega što su činili juče i prethodnih dana, meseci i što smeraju da čine, Vučić i Grabar Kitarovićeva zavređuju poštovanje i neupitnu podršku Skupštine.

"Odnosi Srbije i Hrvatske ne smeju biti zarobljenici prošlosti, posebno ne taoci loše prošlosti. Iz tog razloga poštujemo napor Vučića i Kitarovićeve da rade tako da ta loša prošlost ne upravlja nama, našim životima", poručio je Pupovac.
"Jedino nova budućnost predstavlja pravi izbor, smer u građenju života i novih odnosa između Hrvata i Srba", poručio je Pupovac i dodao da Srbi u Hrvatskoj imaju mnogo razloga da se pozivaju na svoje stradanje, ali da to nije bilo ni '45. pa ni sada.
Grabar Kitarović: Ovo je vaša domovina
Na skupu je govorila i hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović koje je poručila okupljenima da je hrvatska njihova domovina. 
"Drago mi je što vas mogu pozdraviti večeras ovde kao vaša predsednica", počela je svoje obraćanje Grabar Kitarovićeva.
Kako je rekla, iako se o prošlosti ne možemo u svemu složiti "uvereni smo kako je došlo vreme u kojem možemo delovati sa mudrošću, razboritošću, a ne strastima".
"Držim da kao odgovorni državnici imamo zadatak učiniti iskorake koje će našim narodima i svim građanima i Hrvatske i Srbije otvoriti perspektivu bolje budućnosti. Uputila sam predsedniku Vučiću poziv da poseti Hrvatsku i zahvaljujem mu što je ova dva dana proveo ovde u Hrvatskoj", rekla je hrvatska predsednica.
Bandić: Budimo realni – ovo je dobar početak
Skupštini je prisustvovao i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, koji je istakao da su dobri odnosi između Srbije i Hrvatske potrebni za budućnost na balkanskoj vetrometini i zahvalio predsednici Hrvatske Kolindi Grabar Kitarović i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću na početku interkulturalnog dijaloga.
Bandić je naglasio da je prva poseta predsednika Srbije "nakon krvavih 27 godina, veoma bitna, jer je to dobar početak".
"Budimo realni i odgovorni – ovo je dobar početak. Hvala predsednici Hrvatske i predsedniku Srbije na doprinosu u ostvarenju prava srpske nacionalne manjine, kao i prava svih nacionalnih manjina u Zagrebu i Hrvatskoj", naglasio je Bandić.
Porfirije: Svađali smo se i mirili, treba da budemo braća
Mitropolit Porfirije je rekao da su Srbi i Hrvati upućeni jedni na druge. "Svađali su se, ali su se i mirili jer jesu i treba da budu braća", rekao je Porfirije.
"Siguran sam da i ovaj susret dva predsednika zaista jeste jedna banja" rekao je Porfirije uporedivši susret Vučića i Grabar Kitarovićeve sa stavom Šopenhauera da su susreti – banje.

"Rezultati i efekti boravka u banji pokazuju se tek naknadno. Sad ima mnogo onih koji bi parazitski hteli da umanje značaj susreta i možda se čini da nije moralo do njega doći jer će efekti biti nepovoljni. Ali susret koji se desio jeste banja koja će rezultate tek pokazati”, poručio je Porfirije.
Zbog toga im se zahvalio u ime svih Srba i svih pravoslavnih koji žive u Hrvatskoj.
Skupštini su prisustvovali i ministarke u Vladi Srbije Zorana Mihajlović i Jadranka Joksimović, brojne ličnosti iz javnog i kulturnog života, crkveni dostojanstvenici, ambasadori.
Nastavak tradicije crkveno-narodnih sabora 
Velika skupština predstavlja nastavak tradicije održavanja crkveno-narodnih sabora Srba u Hrvatskoj.
SNV je tu tradiciju obnovio, u maju 2008, kada je okupio više od 1.500 izabranih većnika manjinskih srpskih veća iz cele Hrvatske. Bila je to prva Skupština Srba iz Hrvatske održana nakon Drugog svetskog rata.
Na današnjoj, trećoj Velikoj skupštini SNV-a okupili su se većnici iz više opštinskih, gradskih i županijskih veća Srba iz cele Hrvatske, uz predstavnike svih drugih srpskih organizacija.
Na sednici Skupštine će biti usvojene izjave, koje će biti dostavljene institucijama Republike Hrvatske i njenoj javnosti, te institucijama Republike Srbije i relevantnim međunarodnim organizacijama.
Najslavniji i najznačajniji crkveno-narodni sabor Srba u Hrvatskoj – Majska skupština – održana je u maju 1848. godine u Sremskim Karlovcima. Tom prilikom je Josif Rajačić proglašen patrijarhom, istaknuti su zahtevi za političkom slobodom i nezavisnošću srpskog naroda, zatražen savez sa Trojednom Kraljevinom Hrvatskom, Slavonijom i Dalmacijom.
Odluke Majske skupštine prihvatio je tadašnji Hrvatski sabor, podseća se u saopštenju.

Nastavak na RTS...


Pročitaj ovu vest iz drugih izvora

 I drugi pišu o ovome:
 Povezane vesti
Vučić na Skupštini SNV: Uskoro poziv Grabar Kitarovićevoj da dođe u Srbiju

Vučić na Skupštini SNV: Uskoro poziv Grabar Kitarovićevoj da dođe u Srbiju

Izvor: Vesti-online.com, 13.Feb.2018

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je obraćajući se na Velikoj Skupštini Srpskog narodnog vijeća u Zagrebu da će uskoro uputiti poziv hrvatskoj predsednici Kolindi Grabar Kitarović da dođe u Srbiju kako bi se prezentovali rezultati njenog poziva da on poseti Hrvatsku..."I nećemo se stideti i...

Nastavak na Vesti-online.com...

Vučić na Skupštini SNV-a: Uskoro poziv Kolindi da dođe u Srbiju

Vučić na Skupštini SNV-a: Uskoro poziv Kolindi da dođe u Srbiju

Izvor: SrbijaDanas.com, 13.Feb.2018

Drugi dan posete predsednika Vučića Hrvatskoj..Predsednik Aleksandar Vučić rekao je obraćajući se na Velikoj skupštini Srpskog narodnog vijeća u Zagrebu da će uskoro uputiti poziv hrvatskoj predsednici Kolindi Grabar Kitarović da dođe u Srbiju kako bi se prezentovali rezultati njenog poziva...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.