Vučić: Uz američki biznis u Srbiji brže i u EU

Izvor: Mondo, 02.Jun.2015, 03:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Uz američki biznis u Srbiji brže i u EU

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić nakon razgovora u Vašingtonu sa predstavnicima velikih korporacija izrazio zadovoljstvo istakavši da njihova zainteresovanost za ulaganja u Srbiji znači brži proces evrointegracija.

Foto: Beta/Vlada Srbije/Aleksandar Stojanovic

Predstavnici Dženeral elektrika (General Electric) su premijeru preneli da je ta kompanija otvorena za nove investicije u Srbiji, dok je od predstavnika kompanije Friport MekMoran premijer zatražio, >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << između ostalog, pomoć u pronalaženju strateškog partnera za RTB Bor.

Kako je štaila vladina Kancelarija za saradnju s medijima, sa predstavnicima kompanije Dženeral elektrik premijer je razgovarao o saradnji u oblasti energetike, zdravstva, transporta i avioindustrije.

Vučić je, kako se navodi, naglasio da je Srbija sprovela sve zakonske reforme kako bi stranim investitorima omogućila bržu i lakšu realizaciju investicija.

On je sagovornike obavestio i o ekonomskim reformama koje je realizovala vlada Srbije, što našu zemlju čini ekonomski stabilnom i bezbednom za strane investicije.

Vučić je istakao da je Srbija spremna da američkim kompanijama obezbedi najbolje uslove poslovanja u regionu zapadnog Balkana i podršku srpske Vlade.

GE Sourcing Day 11. juna u Beogradu

"Dženeral elektrik u Srbiji 11. juna organizuje 'Sourcing day', u saradnji sa Privrednom komorom i Skupštinom Srbije, gde će ispitati mogućnost pokretanja proizvodnje u Srbiji i angažovanje srpskih proizvođača u lancu Dženeral elektrik kompanija", istakao je Batia.

Potpredsednik Dženeral elektrika, Karan Batia, zadužen za međunarodne odnose, izjavio je da je ova kompanija otvorena za nove investicije u Srbiji, za razmenu dobre prakse i za otvaranje većeg broja radnih mesta.

Premijer je naglasio važnost saradnje sa Vladom Srbije na dva projekta iz oblasti obnovljivih izvora energije, izgradnji vetroparkova u Dolovu i Kovačici.

Vučić je rekao se sa tom kompanijom razgovaralo i o opremanju velikih zdravstvenih centara, pre svega u Beogradu i Nišu, kao i izgradnji gasnih interkonektora kada budemo znali odakle ćemo uzimati gas.

Srpski premijer sreo se danas i sa menadžmentom kompanija ITI i NCR, kao i sa predstavnicima kompanije Friport MekMoran koji su ga obavestili o napretku projekta Ćukaru Peki za eksploataciju bakra i zlata, severno od Bora.

Ričard Levil, potpredsednik ove kompanije za globalnu eksploataciju, izrazio je zadovoljstvo dosadašnjim poslovanjem u Srbiji i naglasio da kompanija Friport želi da bude model uspešne strane investicije u Srbiji.

Podne u Majkrosoftu

Predsednik srpske Vlade posetiće i kompaniju Majkrosoft, gde će razgovarati o unapređenju javnog servisa za građane i privredu, kroz uvođenje savremenih rešenja informacione tehnologije. Tokom sastanka biće reči i o mogućnostima Majkrosofta da, kao lider u oblasti elektronske uprave, svojim iskustvom poboljša efikasnost u radu državne uprave. Ova komapnija u Srbiji zapošljava oko 250 mladih ljudi iz zemlje, što je jasan pokazatelj razvoja poslovanja Majkrosofta u Srbiji, ali i potencijala naše zemlje u oblasti informacionih tehnologija.

"Ove godine ulažemo 18,73 miliona američkih dolara u nastavak istraživanja na projektu Ćukaru Peki kod Bora", istakao je Levil, navedeno je u saopštenju.

Premijer Vučić je od predstavnika kompanije Friport MekMoran zatražio i pomoć u pronalaženju strateškog partnera za RTB Bor.

"Razgovarali smo o tome kako da iskoriste Topionicu u Boru kojom su veoma zadovoljni, kao da se dodatno iskoriste kapaciteti RTB Bora i kao da nam pomognu u pronalaženju strateškog partnera i da li su oni zainteresovani da u tome učestvuju. Mislim da smo pobudili veliko interesovanje kod njih i oni u avgustu dolaze u Srbiju", rekao je Vučić novinarima.

Govoreći o saradnji sa kompanijom NCR, Vučić je podsetio da su oni dužni da zaposle još 637 radnika za koje je vlada Srbije već izdvojila subvencije i oni bi to trebalo da urade do novembra.

On je, obraćajući se novinarima nakon sastanka, istakao zadovoljstvo zainteresovanošću američkih kompanija za Srbiju i naglasio da dolazak tih kompanija znači širu podršku Sjedinjenih Američkih Država Srbiji.

"To znači brži proces evrointegracija i širu političku podršku SAD Srbiji", zaključio je Vučić.

Tokom popodneva po lokalnom vremenu planiran je i susret premijera Vučića sa predstavnicima srpske dijaspore u SAD, navedeno je u saopštenju.

SA BAJDENOM I O EVROINTEGRACIJAMA

Neposredno po dolasku u Vašington, Vučić je za RTS izjavio da je ova poseta veoma važna za našu zemlju i da je srećan što ima ''pun raspored''.

Kako je najavljeno, Vučić će tokom drugog dana posete razgovarati sa Bajdenom i drugim američkim zvaničnicima o bilateralnim odnosima, ekonomskoj saradnji i podršci Vašingtona evropskom putu Srbije.

Istoga dana predsednik srpske Vlade razgovaraće i sa predsedavajućim Senatskog komiteta za oružane snage, senatorom Džonom Mekejnom.

Nakon toga slede susreti sa kopredsedavajućima Srpskog kokusa, kongresmenima Tedom Poom i Emanuelom Kliverom, kao i sa predsedavajućim Senatskog potkomiteta za Evropu, senatorom Ronom Džonsonom.

U četvrtak, 4. juna, premijer Vučić posetiće Univerzitet Džons Hopkins, gde će imati izlaganje, a nakon toga nastaviti niz susreta sa članovima Komiteta i Potkomiteta za spoljne poslove Senata SAD.

Do posete SAD dolazi i svega nekoliko dana posle istorijske posete Vučića Albaniji, tokom koje je još jednom potvrđena opredeljenost Srbije za saradnju u regionu, pre svega ekonomsku, uprkos razlikama koje postoje.

Do posete SAD dolazi i svega nekoliko dana posle istorijske posete Vučića Albaniji, tokom koje je još jednom potvrđena opredeljenost Srbije za saradnju u regionu, pre svega ekonomsku, uprkos razlikama koje postoje.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.