Vučić: Svetsku stvar od izbora prave, jer nemaju glasove

Izvor: B92, 30.Avg.2019, 23:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Svetsku stvar od izbora prave, jer nemaju glasove

Beograd -- Svetsku stvar od izbora prave oni koji nemaju glasove svojih građana izjavio je predsednik Aleksandar Vučić.

On je istakao da je izborna pravila donela Demokratska stranka sa svojim satelitima, ali da je i pored toga bivši režim činio i čini sve da "internacionalizuje takozvane probleme demokratije u Srbiji iz prostog razloga što ne mogu da se oslone na narodnu podršku i građane svoje zemlje koji u njih nemaju poverenje", rekao je Vučić za "Politiku". >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

On je to rekao odgovarajući na pitanje zašto se predstojeći parlamentarni izbori i uslovi njihovog održavanja, što je unutrašnja stvar svake zemlje, pa i naše, internacionalizuju.

"Maštaju o formiranju prelaznih vlada, čitaj dolasku na vlast bez izbora, bez odluke skupštinske većine, nekako oktroisani od strane međunarodnih faktora. Srbija je suverena zemlja i takve gluposti mogu samo da sanjaju, a na vlast će doći tek kad dobiju većinsko poverenje naroda", rekao je Vučić za "Politiku".

Na pitanje kako je moguće da, takoreći, ne možemo jedni s drugima da razgovaramo, ili nećemo, kako kaže deo opozicije okupljene u SzS, predsednik kaže da je stranka koju vodi uvek bila spremna za dijalog, ali nikada za diktate, bilo njihove bilo međunarodnih predstavnika.

Na pitanje zašto ne možemo sami da uredimo svoje izborne uslove, predsednik Vučić je odgovorio: "Uredili smo svoje izborne uslove pre tačno deceniju, kroz više zakonskih projekata".

"Nisu ti uslovi i propisana pravila bili idealni, ali su daleko od onih koji postoje u autokratskim i totalitarnim državama. Tačnije, ta pravila donela je Demokratska stranka sa svojim satelitima, a ona, sem u izuzetnim slučajevima nisu menjana. Ti izuzetni slučajevi su tehničke prirode i ni na koji način ne menjaju ambijent suštinski stvoren u tom vremenu", podseća Vučić.

On navodi da su i Zakon o izboru narodnih poslanika i Zakon o finansiranju političkih stranaka doneti su u skladu sa političkim željama prethodnog režima, koji danas pokušava da delegitimizuje izborni proces čija je pravila sam utvrdio.

"Sanjaju makedonske scenarije i mole boga da, baš kao i Boki 13, nose torbe sa po milion evra i dele ih tužiocima, Čarlijevim anđelima, koje bi zajedno sa strancima postavili. To se u slobodnoj Srbiji, današnjoj Srbiji, neće dogoditi", kazao je predsednik Srbije.

Povodom onih koji bi da urede naše odnose kaže da je Srbija otvorena zemlja, ali i nezavisna i suverena.

"Razgovor je lekovit, ali sve odluke donose građani Srbije preko svojih predstavnika, a izbori su jedino mesto na kojem se o tim predstavnicima odlučuje. Za razliku od mnogih drugih, Srbija nije i neće biti 'banana' država", rekao je predsednik Vučić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.