Izvor: RTS, 28.Okt.2021, 12:16

Vučić: Odlična saradnja Srbije i Kine, Vang: Si Đinping duboko ceni vaše prijateljstvo

Predsednik Aleksandar Vučić poručio je da Srbija i Kina odlično sarađuju i neguju iskreno i veliko prijateljstvo. Šef kineske diplomatije Vang Ji preneo je Vučiću pozdrave predsednika Si Đinpinga. Kinezi znaju da na zapadu evroazijskog kontineta imaju "čeličnog" prijatelja - Srbiju, rekao je Vang Ji.
Zajednički projekti koje realizuju Srbija i Kina vredni su gotovo osam milijardi, istakao je predsednik Aleksandar Vučić posle razgovora sa kineskim >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ministrom spoljnih poslova Vang Jiem i plenarnog sastanka delegacija dve zemlje.

Vučić je izrazio zadovoljstvo zbog posete, kako je rekao, velikog prijatelja, dodajući da je njihov razgovor dugo trajao, o svim temama.
"Zajedno sa Kinom imamo gotovo osam milijardi zajedničkih projekata", naglasio je Vučić u obraćanju novinarima.
Dodao da Srbija i Kina podržavaju jedna drugu u međunarodnim institucijama i organizacijama, kao i da je utrostručena trgovinska razmena u poslednjih pet godina.
"Imamo izvanredne odnose koje krasi čelično prijateljstvo. Hvala vama, i predsedniku Kine na podršci Srbiji", rekao je Vučić.
Naveo je da ga je posebno iznenadilo i obradovalo što je kineski ministar spoljnih poslova istakao neophodnost saradnje u inovativnim, modernim tehnologijama - robotici, veštačkoj inteligenciji.
"Na taj način, uz podrsksu Kine, Sbrija može da ide u korak sa najrazvijenijim zemljma sveta", poručio je Vučić.
Vang: Vučić izvanedan lider, Srbija i srpski narod imaju kičmuKineski ministar spoljnih poslova poručio je da 1,4 milijardi Kineza zna da na zapadu evroazijskog kontineta imaju "čeličnog" prijatelja - Srbiju i da pod vođstvom izvanrednog lidera Vučića Srbija i srpski narod imaju kičmu.
"Kina će i dalje čvrsto podržavati teritorijalni integritet, suverenitet i nezavnost Srbije i stajati po tim pitanjima blisko uz sprski narod", kazao je Vang Ji. 
Kineski ministar je izrazio zadovoljstvo zbog posete Srbiji i naglasio da je Srbija danas za Kinu posebno mesto, jer su Kinezi vezani sa Srbijom i emotivno i da Srbiju vide kao svog čeličnog prijatelja.
Dodao je da Srbija, takođe, pruža nedvosmislenu podršku Kini.
Ji je naveo da kineskia inicijativa Pojas i put već daje za obe strane, a posebno za Srbiju.
"Znamo da ima primedbi zbog saradnje Srbije i Kine, ali imamo puno pouzdanja da ćemo istrajati na saradnji da je ono što radimo za obostrni interes", rekao je Vang Ji i dodao da su dve zemlje na pravnoj strani istorije. 
Srbija i Kina nemaju otvorenih pitanja Na sastanku delegacija, Vučić je poručio da Srbija i Kina u političkoj sferi nemaju otvorenih pitanja, već u svim međunarodnim institucijama i organizacijama, multimateralnim forumima, kao i u bilateralnim odnosima, odlično sarađuju.

"Verujem da možemo, ako je to uopšte moguće, da na još viši nivo podignemo našu saradnju", rekao je Vučić. Istakao je da je prijateljstvo Srbije i Kine iskreno, veliko, te nije čudo što ga neretko nazivamo čeličnim.
Vučić je zahvalio na podršci teritorijalnom integritetu Srbije, na onaj način na koji, kaže, i Srbija uvek podržva politiku jedne Kine.
"Hvala vam na ogromnim investicijama u Srbiji. Hvala za mogućnost da učestvujemo u incijativi 'Pojas i put'. Mi podržavamo mudre reči predsednika Sija na GS UN i njegovu inicijativu za globalni razvoj", rekao je Vučić.
Posebno je ukazao da je za samo pet godina trgovinska razmena Srbije i Kine utrostručena, što je, kaže, činjenica koja najbolje oslikava naše odnose.
On je šefa kineske diplomatije, oslovivši ga sa "dragi prijatelju", uz dobrodošlicu poručio da u Srbiji može da se oseća kao kod kuće.
"Za nas je vaša poseta velika čast. Hvala vam na poseti i prenesite najiskrenije pozdrave predsedniku Kine, koji je veliki prijatelj Srbije", rekao je Vučić.
Pre sastanka dve delegacije, Vučić i Vang, koji boravi u zvaničnoj poseti Srbiji, razgovarali su u četiri oka.
Vang Ji preneo Vučiću pozdraveVang Ji preneo je srdačne pozdrave predsednika Si Đinpinga predsedniku Vučiću i rekao da kineski predsednik veoma ceni veliko prijateljstvo sa njim.
"Predsednik Si mnogo vrednuje duboko prijateljstvo koje je uspostavio sa vama lično i čvrsto međusobno poverenje. Razvoj naših odnosa su bazirani na ravnopravnosti i međusobnom poštovanju i zajedničkim interesima", naveo je Ji.
Takođe, istakao je da je to velika pokretačka snaga u odnosima Srbije i Kine, koje imaju svetlu budućnost.
Dobri odnosi su na korist naroda obe strane, dodao je Vang Ji.
Kako je rekao, dve zemlje solidarno čuvaju fer, ravnorpavnost i zalažu se za pravdu na međunarodnoj sceni, kao i poštovanje pricipa u međunarodnim odnosima.
"Zajedno snosimo odgovornost za mir i stabinost, kako u regionu tako i svetu. Ponosni smo na razvoj naših odnosa", naglasio je kineski ministar.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.