Izvor: RTS, 19.Sep.2018, 11:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Političko jednoglasje, Kina želi jaku Srbiju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je na sastanku sa premijerom NR Kine Li Kećangom konstatovano da su dve države saglasne o svim političkim pitanjima. Od premijera Lija smo čuli da bi Kina volela da i ubuduće vidi nezavisnu, samostalnu i jaku Srbiju, rekao je Vučić.
Aleksandar Vučić je u obraćanju medijima nakon sastanka sa kineskim premijerom Li Kećangom rekao da su jučerašnji >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i današnji sastanci ogromna čast za Srbiju.

"O svim političkim pitanjima izrazili smo gotovo jednoglasje i podršku jedni drugima – mi politici jedne Kine, a oni podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije", preneo je Vučić nakon sastanka.
Od premijera Lija smo, rekao je, snažno čuli da bi NR Kina volela da i ubuduće vidi nezavisnu, samostalnu i jaku Srbiju.
"Rekao je da smo mi večni prijatelji, da smo to pokazali jedni drugima u teškim uslovima i vremenima, ne samo kada je to lako", rekao je Vučić.
Predsednik Srbije je izrazio zahvalnost Kini ne samo na međunarodnim odnosima već i na ljudskim.
"Mi ćemo uvek sa ogromnom zahvalnošću pamtiti šta su oni učinili za nas u Železari, ali i što su u teškim političkim trenucima 1999. bili sa nama, kao i svaki put kroz savremenu istoriju Srbije", rekao je predsednik.
"Potrebna pomoć Kine u četvrtoj industrijskoj revoluciji" 
Podsetio je da se danas susreo sa guvernerom pokrajine Hebej, koja je veličine Nemačke. Bilo je, naveo je, reči o dodatnim investicijama i mogućnosti da najznačajnije kompanije iz te provincije ulažu u industrijski park u Smederevu.
Kineskog premijera je, podstaknut "letnjim Davosom", zamolio da nam Kina pomogne oko četvrte industrijske revolucije.
"Potrebna nam je pomoć Kine u modernim tehnologijama, robotizaciji društva. Molio sam i očekujem da se i naša delegacija pre moje naredne posete Kini u aprilu, kada će biti drugi samit u okviru inicijative 'Jedan pojas – jedan put', na koji smo lično pozvani samo predsednik Rusije Vladimir Putin i ja, pripremiti i poslati nekoliko timova kako bismo videli gde bismo mogli da dobijemo učešće i dodatno razvijamo tehnologije i sačuvamo pamet u Srbiji, obezbedimo mladima budućnost, da sem radno intenzivnog i kapitalnog dela, dobijemo moderne tehnologije kojima do sada nismo uspeli da ovladamo", rekao je Vučić dodajući da je to bila glavna tema razgovora sa Lijem uz iskrene izraze prijateljstva.
Kina je u poslednje vreme postala čak peti trgovinski partner Srbije. Iako se značajno povećava izvoz u tu zemlju, neuporedivo je veće ono što dobijamo iz Kine, napominje predsednik.
"Sve je više kineskih investitora, time treba da se dičimo i hrabrimo. Kineski prijatelji vide u Srbiji iskrenog, pouzdanog prijatelja i samostalnu, suverenu, nezavisnu zemlju. Znaju da nije moguće vršiti pritisak na Srbiju, i reći nam 'odrecite se prijateljstva sa Kinom', dok god Srbija ima snažno rukovodstvo koje zna kojim putem da ide", istakao je Vučić.
Srbija ne okreće leđa prijateljima 
Vučić je rekao da je 2013. i početkom 2014. osmišljavana politika, imajući u vidu neophodne reforme koje su bile pred Srbijom i znajući da mora da se postavi pozicija Srbije na globalnom nivou, ali tako da ljubomorno štiti svoju nezavisnost i poštuje prijatelje i ne okreće im leđa. Takvu poziciju su prema Ruskoj Federaciji sačuvale samo Srbija i BiH, zahavljujući Republici Srpskoj, napomenuo je predsednik.
"Nismo uveli sankcije Ruskoj Federaciji bez obzira na pritiske. Izdržali smo, čvrsto smo na evropskom putu. U vrlo komplikovanoj globalnoj situaciji smo odbranili interese Srbije i napravili najbolje odnose sa onima koji nisu uvek nužno u najboljim odnosima sa EU i SAD. S takvom politikom ćemo nastaviti i na tu sam politiku ponosan jer sam lično učestvovao u njenom kreiranju i ona daje veoma dobre rezultate", rekao je Vučić.
Podsetio je i da je 2014, kada smo krenuli u reforme, imao prvi sastanak sa Lijem, nakon čega je došao u Beograd, a prisustvovao je i otvaranju Pupinovog mosta.
"Mi smo, kako je (osnivač Svetskog ekonomskog foruma) Švab danas rekao, bili siromašna i očajna zemlja, a danas je Srbija zemlja nade, budućnosti, zvezda učenik MMF-a, koja je prošla kroz trogodišnji program sa najvišim ocenama i koja danas ima jednu od najvećih stopa rasta u Evropi i treću godinu zaredom suficit u budžetu", rekao je predsednik Srbije.
Ukazao je da su to rezultati koji govore da ćemo u narednom periodu sa stopom od oko 4,5 odsto uvećavati BDP naše zemlje, što bi bio dramatičan rast i strahovito brzo ćemo se približiti ekonomski neuporedivo razvijenijim ekonomijama u Evropi.
Napomenuo je da, ipak, moramo da vodimo računa i o svim političkim stvarima koje nisu nimalo jednostavne.
"Mnogo toga dobrog donosimo Srbiji"
Odgovarajući na pitanja novinara, Vučić je rekao da poseta Kini za njega još nije završena, i da će biti okončana tek kada sedne u avion. Očekuje ga večera sa premijerom Kine Li Kećangom.
"Ja retko krijem i nisam neko ko je neemotivan pa da mogu da sakrijem. Veoma sam srećan, znam da smo mnogo toga dobrog doneli, videće se u budućnosti", rekao je Vučić.

Podsetio je na situaciju u smederevskoj železari, gde radnici imaju sigurnu budućnost, a mladi se školuju kako bi mogli da rade u Smederevu.
Dolazak kineske kompanije u "Bor" će takođe, uveren je Vučić, doneti mnogo toga dobrog – otvoriće se "Cerovo", "Majdanpek", Borska jama.
Vučić je posebno istakao značaj otvaranja industrijskog parka i zahvalio ministrima i Tomislavu Nikoliću, čija je kancelarija obavila značajan posao.
Onima koji su ga kritikovali kada je "spominjao svinjske glave i papke", rekao je da je bilo isto i kada je u pitanju saradnja sa Turskom u slučaju goveda, a danas se prvi put uvećava proizvodnja goveđeg mesa.
"Krenućemo sada da uvećavamo proizvodnju i svinjskog mesa", rekao je Vučić.
Predsednik je imao poruku i za one koji ga kritikuju. "Lako je iz kafića kritikovati one koji danonoćno rade i bore se za svoju zemlju. Neka nastave, ja sam siguran da građani vide razliku između nas i onih koji bi da se smeju svemu, a nisu nikakav rezultat napravili", naveo je predsednik Srbije.
Vučić je rekao da je sinoć bilo "posebno komplikovano" jer su celu noć tražili vezu kako bi gledali utakmicu između Crvene zvezde i Napolija.
Predsednik Vučić je odgovarao i na pitanja novinara u vezi sa izjavom Bakira Izetbegovića i navodima Ive Davora Štira. 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

VUČIĆ - Ogromna čast za našu zemlju: Kina Srbiji PETI partner u investicijama

Izvor: SrbijaDanas.com, 19.Sep.2018

Predsednik uživo iz Kine..Predsednik Srbije Aleksandar Vučić doputovao je jutros u Tjenđin gde je prisustvovovao otvaranju Svetskog ekonomskog foruma, poznatijem kao "Letnji Davos" i sastao se sa kineskim premijerom Li Kećijangom...On se nakon foruma obratio uživo...Pročitajte i:..- Nastavili...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Vučić: Kina želi samostalnu i jaku Srbiju

Izvor: BKTV News, 19.Sep.2018

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Tjenđinu, posle susreta s kineskim premijerom Li Kećijangom, da je na sastanku potvrđena međusobna podrška na političkom planu i večno prijateljstvo, a da su najviše razgovarali o tome kako Kina može da pomogne Srbiji u usvajanju modernih...

Nastavak na BKTV News...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.