Vučić: Nemamo mi nikakav spor s Hrvatskom, tražimo da Srbija bude poštovana

Izvor: RTS, 11.Apr.2016, 15:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Nemamo mi nikakav spor s Hrvatskom, tražimo da Srbija bude poštovana

Srbija je uradila sve što je do nje za otvaranje poglavlja 23, rekao je premijer Aleksandar Vučić, ističući da pitanje hrvatskog blokiranja prepušta evropskim institucijama. Ni sa kim se ne svađamo, ni od koga ništa ne tražimo, istakao je Vučić.
"Nemamo mi nikakav spor sa Hrvatskom, ne znam šta se dešava u Briselu, ne znam ni kakvo je vreme u Briselu", rekao je premijer Aleksandar Vučić, govoreći >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sa već iznete pozicije Vlade Srbije da je naša zemlja sve uradila u pripremi za otvaranje poglavlja 23, a da pitanje hrvatskog blokiranja prepuššta evropskim institucijama.

"Ni sa kim se ne svađamo, ni od koga ništa ne tražimo. Jedino što smo tražili je da Srbija bude pošštovana. I ništa više", rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara u Grdelici, gde je otvorio deonicu na Koridoru 10.
"Ako hoćete, hvala vam, ako nećete – opet hvala, kako vam je volja, samo nemojte da pričate da smo u sporu", rekao je premijer i podsetio da je zakon kojim je regulisano pitanje izbora predstavnika manjina u parlament usvojen pre nekoliko godina, kao i zakon o nadležnosti nacionalnog pravosuđa u suđenjima za ratne zločine.
Vučić je rekao da Hrvati ne bi imali nijednog predstavnika u srpskom parlamentu kada bi se primenjivao zakon kakav je na snazi u Hrvatskoj, i podsetio da su ga skoro uvek imali.
Ponovio je da Hrvatska može da priča šta hoće, zbog svojih unutrašnjih prilika, samo ne može da kaže da ima nekakav bilateralni problem sa Srbijom.
Dodao je da bi svakako našli i neki drugi razlog, iz 1983. ili 1992..., da nije ovaj, samo da imaju povod da napadaju Srbiju.
Kad je reč o otvaranju poglavlja 23, rekao je da nema nikakve informacije iz Brisela, te da je pre pušta poručio evropskim institucijama da iznesu svoj stav i da li je Srbija nešto "skrivila".
"Neka kažu šta smo skrivili, i da li smo bili krivi 2003. kada smo taj zakon (o nadležnosti za ratne zločine) doneli. Neka kažu – kriva je Đinđićeva vlada ili vi ste krivi, ovakvi ili onakvi..."
Vučić je rekao da je taj zakon inače dobar, koja god vlada da ga je donela, jer je omogućio da hapsimo ratne zločince.
"Ne mešam se u političke odluke Srba sa KiM"
Vučić je izjavio da se ne meša u dnevne ili pojedinačne političke odluke Srba sa Kosova i Metohije, pa ni u odlučivanju da li će Srpska lista napustiti kosovsku skupštinu.

Istakao je da će oni svakako imati podršku Beograda, sve dok je nedvosmisleno jasno da je njihova zemlja Srbija, glavni grad Beograd i da štite budućnost.
Oni dnevne odluke donose u svom interesu, budući da žive na KiM i najbolje znaju šta je njihov interes.
Na insistiranje novinara da li će Srpska lista napustiti kosovsku skupštinu, Vučić je ponovio da se u to ne meša i dodao da ne zna ni da oni razmatraju da izađu iz kosovskog parlamenta.
"Samo nemojte da mi predavanja i patriotske pridike o tome drže oni koji izbace Kosovo sa mape Srbije ili koji kažu da su Hrvati imali pravo da upadnu u Knin... Samo nemojte oni da Srbima na Kosovu drže predavanja", rekao je Vučić. 
"O meni su počeli da pričaju šta stignu"
Premijer Srbije ocenio je da su u napadima na njega politički protivnici počeli da pričaju "šta stignu" i poručio hrvatskom komunikacionom stručnjaku Krešimiru Macanu, za kojeg mediji tvrde da je uključen u predizbornu kampanju Demokratske stranke, da se "mane ćorava posla i politike".
"Nisam znao da je moguće da stručnjak koji je vodio Tuđmanovu kampanju, a sada je vodi Pajtiću, daje političke komentare", rekao je Vučić, upitan da prokomentariše izjave koje je Macan dao televiziji N1, da će srpski premijer koristiti Hrvatsku za izgovor za eventualni neuspeh u pregovorima Srbije sa Briselom.
"Izgleda da im toliko dobro ide ta kampanja da ne znaju šta više da kažu, pa pričaju šta stignu. Što vas narod manje hoće, to više imate da pričate. Neka se Macan mane ćorava posla i politike i neka radi drugi posao, jer ne ide mu baš najbolje", zaključio je Vučić.
Vučić je napomenuo da ne zna šta je hrvatski stručnjak pričao, jer mu to niko nije preneo, ali je istakao da mu nije poznato da ljudi koji vode kampanje mogu da daju političke izjave, niti da je Macan "postao stručnjak za politiku".
"Ja Hrvate i Hrvatsku nikada i ne pominjem, osim ako ne odgovaram na nešto, a i to tri puta preskočim, pa četvrti put odgovorim", rekao je Vučić.
Premijer i lider Srpske napredne stranke je istakao i da nijednom u predizbornoj kampanji nije spominjao koliko će poglavlja biti otvoreno.
"Nije mi teško da se izvinim, drugi kao da imaju krunu na glavi"
Aleksandar Vučić je izjavio da njemu nikada nije teško da se izvini kad pogreši, ali da mu se čini da svi drugi u Srbiji "kao da imaju krunu na glavi" kad treba da kažu izvini.
"Meni nikad nije teško da kažem izvini, kad god pogrešim, a grešim svakog dana, ali gledam da svoju grešku ispravim", rekao je Vučić novinarima, odgovarajući na pitanje da li će se ispad Blagoje Spaskovskog u Boru završiti samo na njegovom, premijerovom izvinjenju.
Vučić je naveo da je sramota kada neko uvredi ženu. "Ljudski je da pogrešite, možda niste nista strašno mislili, ali kažete 'izvinite'. Svi u Srbiji kao da imaju krunu na glavi, niko neće da kaže izvini... meni nije teško", rekao je Vučić.
Incident se dogodio u subotu pre održavanja konvencije SNS-a u Boru. Prema video-snimku koji su objavile neke društvene mreže i mediji, aktivisti SNS-a su pokušavali da stave stranački transparent na spoljnu stranu žičane ograde jednog privatnog preduzeća.
Tome su se verbalno suprotstavili zaposleni preduzeća, koji su bili u dvorištu firme, posle čega je došlo do verbalne prepirke tokom koje je Spaskovski jednoj ženi uputio uvredljive reči.
Građani premijeru: Tako je, pobratime Vučiću
Otvaranje deonice Koridora 10 Grabovnica–Grdelica pobudilo je pažnju građana tog dela Srbije, koji su u ogromnom broju prisustvovali svečanosti i potom iskoristili prisustvo premijera Vučića za fotografisanje, rukovanje, ali i da ga pitaju za ono što ih muči.
Građani su, u nestrpljenju da se obrate premijeru, čak "uskakali" s pitanjima tokom improvizovane konferencije za novinare.
Pre svega su se žalili na nezaposlenost, pa im je premijer obećao da će dati sve od sebe da u Leskovac dovede jednog velikog investitora, koji bi tu otvorio 1.000 radnih mesta.
Stanovnica Grdelice pitala je premijera da li postoje šanse da neko od investitora dođe u to mesto, kako bi pre svega mladi dobili posao i priliku da rade, te da ne bi odlazili iz tog kraja.
Vučić je rekao da će u Grdelicu uskoro doći mali pogon, za 30 radnika, ali da je i to značajno.
"Ako budemo doveli u Leskovac ili Kruševac jednog investitora, to će biti prilika za nekoliko hiljada radnih mesta", rekao je premijer, okruženim brojnim građanima, dodajući da to može da reši i problem nezaposlenosti u Grdelici.
"Daću sve od sebe da se to desi", rekao je Vučić.
Jedan građanin mu je rekao da je nudio novčanu pomoć Srbiji, a da mu niko nije odgovorio, pa mu je premijer odgovorio da to verovatno svima zvuči kao šala, ali da, ako ima ideje šta treba uraditi u Leskovcu, treba da se obrati gradonačelniku Goranu Cvetanoviću, a da će ga potom i on primiti.
Građani, a među njima i nekoliko Roma, želelo je fotografisanje sa premijerom, a dobacivali su "Živeo premijer", "Tako je, pobratime Vučiću"...

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Vučić: Nemamo mi nikakav spor s Hrvatskom

Izvor: Press, 11.Apr.2016

Nikakav mi spor s Hrvatskom nemamo, rekao je premijer Aleksandar Vučić i istakao da je Srbija uradila sve što je do nje za otvaranje poglavlja 23. . Foto:B92.net. "Nemamo mi nikakav spor sa Hrvatskom, ne znam šta se dešava...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.