Vučić: Moramo da se pripremimo na dugotrajnu pomoć našem narodu na KiM

Izvor: RTS, 23.Nov.2018, 21:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Moramo da se pripremimo na dugotrajnu pomoć našem narodu na KiM

Beograd mora da se pripremi na dugotrajnu pomoć i podršku srpskom narodu na Kosmetu koja neće biti ni laka ni jednostavna ni jeftina, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić ističući odlučnost Albanaca "da guraju do kraja" sa merama. Poručuje da je srpska strana spremna da razgovara, ali kada se povuku "protivzakonite i varvarske" mere. Srbija će podneti prijavu protiv Prištine zbog nepoštovanja Cefte, najavljuje premijerka Ana Brnabić >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Aleksandar Vučić je, obraćajući se medijima posle sastanka sa članovima Vlade, istakao da je svako donošenje odluka od strane Prištine kojima se onemogućava trgovina sa Kosovom i Metohijom nešto što predstavlja najznačajniji pokušaj destabilizacije Srbije.

"Pre svega, uvođenje taksi je anticivilizacijski i antievropski čin, kršenje fundamentalnih prava i sloboda na kojima počiva Evropa i svet", istakao je predsednik.
Dodao je da je reč o kršenju sloboda kretanja roba, usluga i kapitala.
"U skladu sa tim, razgovarali smo na sastanku, razmenili informacije i dogovorili koordinaciju aktivnosti i pomoći našem narodu na KiM", rekao je predsednik.
Kaže da Priština to pravda tobož agresijom Srbije na Kosovo i Metohiju i da su očigledno dobili podršku nekih značajnih sila, što je ustanovljeno i u pojedinim razgovorima naših ambasadora sa zvaničnicima tih zemalja.
"Oni smatraju da je Srbija kriva jer je pobedila u glasanju za Interpol i mogli ste to da vidite u zapadnim medijima", rekao je predsednik i ukazao da Srbiji nema šta da se zameri jer nije prekršila sporazume.
Dodaje da, u skladu s tim, očigledno ne prestaje histerija u Prištini koja optužuje Beograd za Interpol iako "nismo mi tražili glasanje u Interpolu".
Navodi i da je na početku, u razgovorima sa prištinskim zvaničnicima, njima rečeno da ne traže ulaz u međunarodne organizacije, jer to mora da bude deo sveobuhvatnog dogovora.
"Ne možete da nas dovodite pred svršen čin i kažete sve je gotovo, a mi da se pravimo da se ništa ne dešava", rekao je predsednik.
Razgovori kada se povuku "varvarske" tarife 
Ističe da izjava kosovskog premijera Ramuša Haradinaja, koji je rekao da je cilj mera da Srbija za mesec dana prizna nezavisnost Kosova ili će vlast biti srušena na ulicama u Beogradu, nije njegova zamisao, već ju je pročitao sa papira koji je neko drugi doneo.
Dodaje da se Haradinaj prethodno saglasio sa svim Tačijevim poslanicima, uključujući Kadrija Veseljija, da izdrže do kraja i da nema povratka nazad.
Predsednik kaže i da je to za albanske predstavnike igra, ilustrujući to primerom bilborda na kojima se kaže da je "Kosovo konačno država sto odsto". Istakao je i Tačijevu inicijativu ustavnom sudu da se Srbima oduzme "i ono malo društvene imovine koju su dobili". 

Vučić kaže da Albanci deluju zajedno i pokazuju kako tobož nisu jedinstveni, a u stvari jesu kad se sprovodi antisrpska politika. 
Predsednik je rekao da bi Albanci mogli da pokušaju da izađu iz svega tako što će tražiti da Beograd prihvati novu poziciju i da se takse vrate na 10 odsto. Druga ideja je da traže da dobiju sve u energetici, a treća je da zahtevaju da Beograd učini nešto "kako bi oni mogli da spasu svoj obraz" pred domaćom javnošću.
"Srbija ne pristaje na nova pravila i ucene, povucite tarife, protivzakonite, varvarske koje ste doneli. Kada ih povučete, spremni smo da razgovaramo o svim stvarima", poručio je predsednik.
Srbi na Kosmetu neće biti ni gladni ni žedni 
Aleksandar Vučić je poručio da Srbi na KiM neće biti ni gladni ni žedni i da će Srbija naći novca za opstanak srpskog naroda, ali da Srbija neće da pristaje na ucene i da trpi pritiske.
"Moramo da vodimo računa o našem narodu, jer smo imali mnogo ratova, moramo da vodimo računa o svakom životu, zato mirno odgovaramo na sve provokacije, zato se ne ponašamo bahato. Molimo za mir, ne pretimo nikome", rekao je Vučić.
Dodao je da sve što se dešava izaziva velike muke za Srbiju i ruši njen ugled kao destinacije za investitore, "jer se pominje da smo sa nekom u sukobu, iako nikakve naše krivice nema".
"Sve to rade namerno, da Srbija ne bi rasla brže", istakao je predsednik i poručio da će nastaviti da radi sve što može na ubrzanju reformi da bi Srbija bila snažnija.
Vučić je naglasio da će Srbija nastaviti sa mirnim pristupom, a granica tome je – "da ne ubijaju naše ljude".   
Dadaće da Beograd neeće dozvoliti ni u jednoj oblasti da Srbi na KiM ne mogu da prežive i opstanu i naveo da će se na dnevnom nivou baviti načinima kako da im se pomogne. To je, kaže, najkonkretnije što će reći, a "neće to da govori onima koji samo čekaju kako da provode nove mere i nove napade na Srbe na KiM".
"Priština pokazala sve komplekse i frustracije" 
Aleksandar Vučić je rekao da je Priština pokazala sve komplekse i frustracije i koliko Kosovo nije država, jer oni koji imaju dugu državnotvornu tradiciju znaju da se to pokazuje skromnošću, smernošću, prisebnošću, a ne ludilom.
"Ako misle da ćemo da se umilostimo time da budemo gubitnici, kao drugi, pre, to u Prištini neće gledati", rekao je predsednik Vučić.

"Nastaviće da se dure i u tome će imati podršku onih koji misle da su sve završili. Mislim da nas čeka ne lak period, period u kojem ma koliko da je teško znamo šta je činiti. Kada znate da je na vašoj strani pravda i pravičnost, štitite istinu, pravdu i slobodu, šta može da vas uplaši...", poručio je Vučić.
Rekao je da su oni koji su sponzori kosovske nezavisnosti trebalo da urade mnogo toga pre nego što su neki shvatili u potpunosti da mogu da rade šta hoće.
"Sada će biti teško da bilo šta urade u vezi toga", rekao je Vučić dodajući da je skeptik da mogu da urazume Prištinu.
Naglasio je da ga čudi što Srbi nisu razumeli kada je govorio o razgraničenju, koliki je to pomak.
"Oni koji kažu da sam prodao, izdao i predao zemlju, zaboravljaju da kažu da su odavno izdali sve, odavno prodali i predali sve. Sve što smo uspeli da napravimo bilo je pravo malo čudo, da pomerimo Srbiju. To je izazvalo stravičnu nervozu, ljutnju, histerično i anticivilizacijsko ponašanje", objasnio je Vučić. 
Vučić je ukazao da se Priština ponaša kao dete koje pokazuje mišiće – idu njih 120 da hapse tri čoveka, i to pred decom. 
Predsednik kaže i da ne očekuje nikakvu reakciju međunarodnih organizacija zbog toga što na Kosovu i Metohiji već dva dana nema štampe na srpskom jeziku, a što je posledica povećanja takse od 100 odsto.
Srbiji stalo da se otkriju ubice Ivanovića, ali prave...
Za Srbiju je od ključnog značaja da se otkriju ubice Olivera Ivanovića, ali one koji su stvarne ubice, a one koji koje bi neko želeo da vidi kao ubice, rekao je predsednik Aleksandar Vučić.
Na pitanje da li će srpsko tužilaštvo, koje sarađuje sa prištinskim, izdati nalog za hapšenje Milana Radojičića i da li se on nalazi u centralnoj Srbiji, Vučić je rekao da je bilo pokušaja njegovog hapšenja i da je Priština pažljivo motrila gde se on nalazi.
"Tačno su imali dojavu kada se pojavio u Kosovskoj Mitrovici i zato su krenuli da ga uhapse", rekao je Vučić.
"Oni su sve znali i oni tačno znaju da se on i dalje nalazi na teritoriji KiM", rekao je i dodao da pokušaj hapšenja Radojičića ima veze sa ciljevima Prištine o kojima je večeras opširno govorio.
Kaže da je srpsko tužilaštvo za organizovani kriminal dobilo samo zamolnicu da se ispita Saša Janković.
"Mi smo ispitali Sašu Jankovića. U ponedeljak će ta 'izuzetna' saznanja da se dostave Prištini i mi ćemo tu našu saradnju da nastavimo. Za nas je od ključnog značaja da otkrijemo ubice Olivera Ivanovića, ali one koji su stavrne ubice, a ne one koje biste vi želeli da vidite kao ubice ili one koji bismo mi želeli da vidimo kao ubice", rekao je Vučić.
Brnabić: Prijava zbog kršenja Cefte
Premijerka Ana Brnabić izjavila je da će Srbija u ponedeljak podneti formalnu prijavu protiv Prištine zbog nepoštovanja Cefte.

"Mi ćemo preko vikenda i u ponedeljak podneti prijavu za nepoštovanje Cefte i od Unmika, pošto je Unmik potpisnik Cefte, tražiti otpočinjanje formalnih konsultacija koje su obavezni prethodni postupak pre arbitraže. Čekaćemo na odgovor od Unmika i u ponedeljak ćemo poslati formalnu prijavu", rekla je Brnabićeva na zajedničkoj konferenciji sa predsednikom Srbije.
Paralelno sa tim, kaže premijerka, "gledaćemo kako da pokrenemo postupak pred EU po osnovu kršenja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju".
"Tu ćemo morati da sarađujemo sa zemljama članicama EU, a pored kršenja SSP-a i Cefte važno je napomenuti da je u okviru SSP-a jedna od najvažnijih tački svakako poštovanje fundamentalnih ljudskih prava", rekla je Brnabićeva.
Istakla je da su tri najvažnije stvari koje je Priština potpisala: izričita obaveza poštovanja Cefta sporazuma, sprovođenje dogovora iz Briselskog sporazuma koji je potpisan sa Srbijom i poštovanje fundamentalnihh ljudskih prava.
Objasnila je da, kada se zabrani srpski proizvod, iako proizvodi nemaju nacionalnost, bilo da je reč o proizvodima kompanija sa većinskim srpskim ili stranim vlasništvom, onda je fundamentalno ljudsko pravo da građanima obezbedite da kupuju proizvode koje žele, da imaju lekove, hranu i da, kako je rekla, ne pravite humanitarnu krizu.
Neophodno zadržati stabilnost 
Priština krši SSP i to na fundamentalne načine, što mi ne radimo, jer cenimo međunarodne pravo, poštujemo pravdu i ispunjavamo sporazume.
"Neophodno je da zadržimo i zadržaćemo stabilnost, nećemo nasedati na provokacije i insistiraćemo na vraćanje taksi na normalu da bi razgovori sa Prištinom biti nastavljeni", rekla je Brnabićeva.

Premijerka je istakla da je ovo za Vladu bio jedan težak dan, ali da sigurno nije ni prvi, a svakako ne ni poslednji.
"Ono što Vlada mora da nastavi da radi, kao što smo danas i radili, to je da nastavimo da sprovodimo naše zadatke, planove i program i čini mi se da u danima kakav je ovaj iza nas moramo da nastavimo jači i bolji. Veliki izazov pred nama i jedini odgovor je da Srbija nastavi da se razvija i da bude regionalno stabilna i bezbedna", rekla je Brnabićeva.
Ne smemo, istakla je, da nasedamo na provokacije i to je jedna od prvih stvari o kojoj je Vlada razgovarala sa predsedikom.
"Stabilnost je na prvom mestu za Srbiju, sve naše građane i ceo region. U ime Vlade mogu da kažem da ćemo se po svaku cenu boriti za obezbedimo stabilnost, osim po cenu života naših građana na KiM. Nadam se da to neće biti dovedeno u pitanje", rekla je Brnabićeva.
Istakla je da će Vlada Srbije apelovati na razum, međunarodno pravo, pravdu, poštovanje potpisanih sporazuma koji su na snazi i koji u civilizovanom svetu moraju da se primenjuju i poštuju.
Premijerka je posebno istakla razlike u načinu razmišljanja "nas i njih".
Kao primer ona je navela da dok "oni" razmišljaju o podizanju taksi na 10 odsto pa 100 odsto, upadanju u kuće i maltretiranju ljudi, Vlada Srbije planira otvaranje tehnološkog parka i da se sada postavlja pitanje šta u takvoj situaciji da radi Vlada Srbije, odnosno "ja kao premijer".
"Kakve odluke ja da donosim kao predsednik Vlade, jer moram da kažem građanima da je to o izuzetno teško. Jer, mi ne razmišljamo na isti način i ne vodimo istu politiku kao Priština. Mi smo dva potpuno paralelna univerzima. Teško je razumeti i objasniti šta se tamo dešava i na to dati odgovor", rekla je premijerka. 
"Srbija u veoma teškoj situaciji"
Predsednik Aleksandar Vučić je izjavio da se Srbija nalazi u veoma teškoj situaciji i zapitao kako je moguće da "neki udaraju po sopstvenoj državi, u danu kada je napadnuta sa svih strana".

On je tako odgovorio na pitanje da prokomentariše izjavu Vuka Jeremića da je "laž to što su on i premijerka danas zamolili kineskog ambasadora da prenese rukovodstvu u Pekingu – da Srbija nikada nije bila u težoj situaciji – te da, kada stvarno bude u takvoj situaciji, to niko neće poverovati".
Ponovio je da je za njegove političke protivnike bilo lako kada su dočekivali nezavisnost Kosova i kada smo gubili pred Međunarodnim sudom pravde, i da tada nisu ni ostavku ponudili.
"A, za nas je sve teško, jer brinemo o narodu i svakom dinaru u kasi. Znate li šta znači penzioneru u Babušnici još 3.000 dinara. To je borba, a da ne ugrozite nivo javnog duga, suificit u budžetu, ekonomski napredak", ukazao je predsednik.
Kako je rekao, svi koji im danas govore da su izdajnici, sutra će reći – što nisi predao to Kosovo odmah, jer mi ovde lošije živimo, jer im je potpuno svejedno iz kog će ugla da napadnu. Sve im je, kako kaže, šizofreno i kontradiktorno.
"A, mi moramo da se razlikujemo od njih. Kada su izubijali našeg čoveka na Paliluli, oni su ćutali ceo dan, neće da osude nikoga. Mi tako ne smemo da se ponašamo", rekao je Vučić.
Na komentare da se "dogovaraju Vučić, Tači i Haradinaj, koalicioni partneri", ističe da oni uopšte nisu koalicioni partneri.
"A, drugo, ti ljudi su morali da žive dole, hoćete vi umesto njih? Umesto Miloša Dimitrijevića u Goraždevcu i znate kako treba da se ponaša dole", upitao je Vučić.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Vučić poručio: Moramo se pripremiti na dugotrajnu pomoć našem narodu na KiM

Izvor: SrbijaDanas.com, 23.Nov.2018

Moramo se pripremiti na dugotrajnu pomoć i podršku našem narodu na Kosovu i Metohiji, koja neće biti ni laka, ni jednostavna, ni jeftina, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ističući odlučnost Albanaca da guraju do kraja sa merama. ..Predsednik je poručio da Srbija ne pristaje ni...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.