Vučić, Li: Čelično prijateljstvo i partnerstvo sve više jačaju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Avg.2019, 14:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić, Li: Čelično prijateljstvo i partnerstvo sve više jačaju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa potpredsednicom Kineske narodne političke konsultativne konferencije Li Bin, čija poseta, kako je naglašeno, predstavlja još jednu potvrdu da "čelično prijateljstvo" i sveobuhvatno strateško partnerstvo dveju zemalja jačaju u svim oblastima.

Kineska zvaničnica je predsedniku Vučiću prenela pozdrave predsednika Sija, rekavši da Kina izuzetno ceni veliki doprinos predsednika Vučića razvoju bilateralnih odnosa i >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << iskrenu podršku inicijativi "Pojas i put", mehanizmu saradnje "17 plus 1", kao i međupartijskoj saradnji.

Ona je čestitala predsedniku Vučiću na dobrim ekonomskim rezultatima koje postiže Srbija.

Uzvrativši pozdrave predsedniku Siju, predsednik Vučić je i ovom prilikom ponovio čvrstu podršku principima inicijative "Pojas i put", naglasivši da je ona već donela mnogo sreće srpskom narodu, kroz učešće kineskih kompanija u realizaciji najvažnijih infrastrukturnih projekata, kao i značajna kineska ulaganja.

"To je jedna od najvećih i najplodonosnijih inicijativa u istoriji. Poštovanje koje Kina iskazuje svim zemljama i njihovom pravu na razvoj i samostalno odlučivanje, bez obzira na njihovu veličinu, zaslužuje podršku svih koji veruju u ideale istinske ravnopravnosti i solidarnosti", rekao je predsednik Vučić.

Predsednik Vučić je rekao da je poseta potpredsednice Li posebno značajna, imajući u vidu da je Kineska narodna politička konsultativna konferencija najviše savetodavno telo Državnog saveta NR Kine i da su sugestije, koje ono donosi, od suštinske važnosti za formulisanje nacionalne strategije,navodi se u saopštenju Pres službe predsednika Srbije.

On je rekao da je uveren da će bilateralni odnosi Srbije i Kine nastaviti da napreduju kroz intenzivan politički dijalog i raznovrsnu ekonomsku saradnju.

Dvoje sagovornika su razmotrili mogućnosti za razvoj saradnje u različitim oblastima, a posebno u oblasti turizma, s obzirom na sve veći broj kineskih turista u svetu. Konstatovavši da se broj kineskih turista u Srbiji upetostručio, izrazili su očekivanje da bi mogla da bude otvorena direktna avionska linija između Beograda i Pekinga.

Današnji sastanak je bio prilika da se ponovi uzajamna podrška u pitanjima od suštinskog interesa za dve zemlje, u skladu sa međunarodnim pravom.

Predsednik Vučić je izrazio zahvalnost na principijelnom i čvrstom stavu Kine po pitanju poštovanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije, ponovivši čvrstu podršku Srbije politici "jedne Kine".

On je tim povodom rekao da je aktuelna situacija u Hong Kongu unutrašnje pitanje Kine i da je uveren da su predsednik Si i mudro rukovodstvo Kine sposobni da to pitanje reše na pravedan način.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Vučić sa kineskom zvaničnicom: Inicijativa "Pojas i put" jedna od najvećih u istoriji

Izvor: Blic, 30.Avg.2019

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa potpredsednicom Kineske narodne političke konsultativne konferencije Li Bin čija poseta, kako je naglašeno, predstavlja još jednu potvrdu da „čelično prijateljstvo“ i sveobuhvatno strateško partnerstvo dveju zemalja jačaju u svim oblastima.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.