Izvor: RTS, 13.Jun.2021, 14:18

Vučić: Kurti kao Paja Patak - ne pretite, tužite, manite trikove

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je, povodom ponovljenih najava Aljbina Kurtija o tužbi protiv Srbije za navodni genocid, da bi Kurti trebalo da podnese tu tužbu, umesto što samo preti, ali su, konstatuje, to samo trikovi iz Prištine, kojima njihovi predstavnici pokazuju da suštinski ne žele dijalog.
Aleksandar Vučić navodi da nije vreme za velike reči, već za čvrst stav.

"Nisu laki dani pred nama i situacija nije ružičasta. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Nije vreme za velike reči, već za čvrst stav, ali uvek je vreme da pokažemo koliko želimo dijalog i koliko je važno da gledamo u budućnost", rekao je Vučić za TV Pink, uoči sutrašnjeg odlaska u Brisel, gde se u utorak nastavlja dijalog.
Kako je rekao, Beograd želi da razgovara, da sačuva mir i stabilnost, ali to ide sve teže, jer svakog dana albansko rukovodstvo napada Srbiju.
Na pitanje za Kurtijevu najavu tužbe protiv Srbije za navodni genocid, Vučić je rekao da Kurti to ponavlja kao Paja Patak, svaki dan.
"Nemoj više da pretiš, uradite to. Ne igrajte se sa nama sa tim stvarima. Dugo sam u politici, znam šta to znači – on će nama da preti tužbom za genocid, a mi ćemo strašno da se sekiramo, pa će neko spolja da kaže da će njih da spreči a da mi priznamo Kosovo... Te trikove pokušajte nekom drugom da prodate, a meni ne", poručio je Vučić.
To, kaže, pokazuje da je Priština suštinski protiv dijaloga i da su spemili i druge trikove da sebe predstave kao žrtvu u Briselu, što Srbija, ističe, neće da radi.
Na konstataciju da će Kurti u Brisel doći sa Sarandom Bogujevci, Vučić je rekao da je ona teško stradala i ima tešku priču, ali i da to nije pitanje celog naroda, niti pitanje teritorijalnog razgraničenja, te da bismo i mi mogli na desetine i stotine takvih ljudi da dovedemo, ali kada se to uradi, pokazuje se odsustvo želje za razgovorom.
Na pitanje, da li onda vredi ići u Brisel, Vučić je rekao da nema alternative razgovoru.
"I kada sa nekim, ne daj bože, ratujete, morate da razgovarate, jer je svaki razgovor bolji od ispaljenog metka. Hoću da čuvamo mir. Mnogo toga se menja, naše je da čuvamo mir i stabilnost, da pružamo ruku Albancima na svaki način, ali ako to ne žele, već žele da ucenjuju i prete Srbiji, onda nastavite sa tim", rekao je Vučić.
Upitan da li je dobio neki savet od vladika danas u Manastiru Prohor Pčinjski, čijem je obeležavanju jubileja prisustvo, Vučić je rekao da oni uvek razgovaraju i da predstavnici Crkve imaju puno poverenje u državno rukovodstvo, kao i obrnuto.
Predsednik Aleksandar Vučić rekao je da je Srbija sve uradila što je od nje traženo iz Evropske unije, ali da zelenog svetla za Zapadni Balkan nema i neće ga biti.
"Ako EU hoće, hoće, ako neće, hvala im"Vučić je za TV Pink, zamoljen da prokomentariše to što nema otvaranja novih poglavlja sa Srbijom, kao ni početka pregovora sa drugim balkanskim zemljama, rekao da se premijerka Ana Brnabić veoma nasekirala, jer je u ministarstvima poslednjih meseci rađeno danonoćno da bi se spremilo sve za klastere.
Vučić je istakao da je urađeno sve što je iz EU traženo, navodeći razdvajanje "Srbijagasa", akcize, ali da pored toga nema ništa.
"Moja poruka je: nastavite da radite, to radimo zbog sebe. Mi smo na evropskom putu. Hoće, hoće, neće, neće, hvala im. Videćemo se na kraju godine kada budemo videli naše stope rasta i stope rasta drugih", zaključio je Vučić.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Vučić poručio Kurtiju da ne preti već da slobodno tuži Srbiju

Izvor: NoviMagazin.rs, 13.Jun.2021

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić da razgovori sa Prištinom u Briselu neće biti laki i da situacija nije ružičasta, ali da nije vreme za velike reči već za čvrt stav i da pokažemo koliko želimo dijalog i da gledamo u budućnost i da razgovaramo i sačuvamo mir, iako je to sve teže.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.