Izvor: RTS, 07.Okt.2022, 13:56

Vučić: Janaf je bio pouzdan snabdevač, sada više nije – preduzećemo korake da obezbedimo naftu

Hrvatska je sebe izuzela od sankcija na uvoz iz Rusije u okviru poslednjeg paketa sankcija i zato ne treba da govori o principima i moralu, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Naftovod Janaf je bio pouzdan snabdevač, ali više nije, rekao je Vučić, napominjući da je Srbija plaćala 45 do 48 miliona evra godišnje za njegovo korišćenje i da je sada na nama da preduzimamo naredne korake radi obezbeđivanja nafte.
Predsednik Srbije Aleksandar >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Vučić izjavio je da su tokom jučerašnjeg samita Evropske političke zajednice u Pragu svi govorili o sankcijama Rusiji, ali da na forumu niko nije govorio otvoreno već su pokazivali poštovanje prema Srbiji.

Hrvatska je sebe izuzela od sankcija na uvoz iz Rusije u okviru poslednjeg paketa sankcija i zato ne treba da govori o principima i moralu, poručio je Vučić.  
Predsednik Vučić je izjavio da je država već donela odluku o uvozu nafte ako zbog Hrvatske ne bude moguć uvoz ruske nafte hrvatskim naftovodom Janaf, kao i da će sutra o tome obavestiti javnost i odgovoru naše zemlje.
Na pitanje novinara kako komentariše izjavu hrvatskog premijera Andreja Plenkovića da Hrvatska ne sprečava Srbiju da uvozi rusku naftu, ali da neće dozvoliti da ona ide preko Janafa, Vučić je rekao da naša zemlja jedino i može da uzvozi naftu preko Janafa. 
Janaf je bio pouzdan snabdevač, ali više nije, rekao je Vučić napominjući da je Srbija plaćala 45 do 48 miliona evra godišnje za korišćenje tog naftovoda i da je sada na nama da preduzimamo naredne korake radi obezbeđivanja nafte.
Vučić je to rekao odgovarajući na pitanje novinara da li su pozadina medijske hajke u Hrvatskoj politički uspesi Srbije u poslednje vreme i to što je uspela da održi odnose sa zaraćenim zemljama.
Objasnio je da sveobuhvatan hajka koja se pravi protiv njega posledica dogovora komunista i Vatikana iz 1968. godine prošlog veka da se ne pominje Jasenovac niti srpske žrtve. 

Vučić je, upitan da prokomentariše nove izjave hrvatskog premijera Andreja Plenkovića u vezi sa odlukom o zabrani uvoza ruske nafte za Srbiju, kao i izjave o "orgijanju u Jasenovcu", ukazao je da je sinoć saznao da je Hrvatska i sebe izuzela od sankcija, jer imaju posebne potrebe za nabavke nekakvog posebnog ulja koje dolazi iz Rusije za njihovu rafineriju.
"Sebi su dali za pravo da pomažu Rusima i plaćaju za proizvode, ali daju sebi dodatno za pravo da Srbiji tu mogućnost oduzmu. Sve možete kada pripadate tom klubu a mi ne, ali onda ne govorite da to ima veze sa principima i moralom", naglasio je Vučić, nakon svečanog otvaranja pogona nemačke kompanije MTU u Novoj Pazovi.
Vučić je ukazao na to da je Evropska komisija već bila donela odluku da zemlje Zapadnog Balkana, prema tome i Srbija, budu izuzete od sankcija.
"Nema šta da se ljutimo na Ursulu fon der Lajen i Evropsku komisiju. Ali onda, na predlog Hrvatske i dve članice, shvatili su da nemaju konsenzus po tom pitanju pa su ga skinuli. Ne treba niko da se pravi nevešt, već znaju šta je to bilo", naglasio je on, najavivši da će sutra govoriti o dugoročnim odlukama po pitanju snabdevanja gasom i naftom.
Što se tiče "orgijanja u Jasenovcu", kaže da ta sintagma najbolje govori o njima. "Za njih je orgijanje polaganje cveća, a nije bilo orgijanje ubijanje dece", podvukao je on. 
U Pragu sam razgovarao sa 38 evropskih i svetskih lidera Predsednik Srbije rekao je da je u Pragu, tokom prvog sastanka Evropske političke zajednice, razgovarao sa 38 evropskih i svetskih lidera.

Vučić je, na pitanje da komentariše zlurade komentare da je u Pragu kao "siroče sedeo i kuckao poruke", da niko nije hteo da razgovara sa njim, naglasio da ne postoji niko ko je imao toliko susreta juče.
"Imao sam bilateralne susrete uprkos panelima i zvaničnim sastancima kako sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom i nemačkim kancelarom Olafom Šolcom, predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, sa najvažnijim ljudima u EU", objasnio je on.
Vučić je kazao da je bio na sastanku sa predsednikom Češke Milošem Zemanom, kojeg očekuje krajem ove ili početkom sledeće godine u Beogradu.
Preneo je da se sa Makronom sastao čak u tri navrata, imao je bilateralne razgovore sa premijerom Španije, Portugala, Italije, Grčke, Belgije, Luksemburga, Ukrajine, Finske, Poljske, Litvanije, kao i sa predsednikom Švajcarske, Rumunije, Bugarske, Azerbejdžana, Gruzije, kao i Turske.
"Nisam video predstavnike Danske, kao ni britansku premijerku, ali ni jermenskog premijera, jer nisam prilazio stolu, pošto je nepristojno, kada neko razgovara o miru da se uplićem. Teško ćete naći s kim se nisam sreo", podvukao je Vučić.
Kazao je da mu se nije razgovaralo sa hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem, iako je on nešto pokušavao.
"Kada napustite zemlju u sedam ujutro a vratite se u ponoć, radite sve vreme bez ručka, onda neko kaže da ste kao siroče, da niko neće sa razgovara sa vama, a dobijete čast da govorite na večeri, sedite pored nosioca ideje Političke zajednice Makrona. S jedne strane je pored Makrona sedeo ukrajinski premijer, iz dobrog razloga, a mi s druge. Jadni oni koji takve stvari govore", prokomentarisao je Vučić.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vučić: Smetam im jer bi na ovom mestu da vide nekog drugog

Izvor: VojvodinaUzivo.rs, 07.Okt.2022

NOVA PAZOVA – Janaf je bio pouzdan snabdevač, ali više to nisu, rekao je danas predsednik Aleksandar Vučić napominjući da je Srbija plalaćala 45 do 48 miliona evra godišnje za korišćene tog naftoboda i da je sada e na nama da preduzimamo naredne korake radi obezbeđivanja nafte. Vučić je...

Nastavak na VojvodinaUzivo.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.