Vučić: Izjava Haradinaja loša vest za region, sutra sastanak sa Merkelovom

Izvor: RTS, 22.Jan.2019, 18:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Izjava Haradinaja loša vest za region, sutra sastanak sa Merkelovom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je u Davosu da je izjava Ramuša Haradinaja da Priština neće ukinuti takse na srpsku robu loša vest i loš signal ne samo za Srbiju, već i ceo region. Sutra će se sastati sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel a najavljuje da će teme biti kvote EU za čelik, Kosovo i Metohija i ekonomija.
Aleksandar Vučić je, na pitanje novinara da prokomentariše izjavu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Haradinaja da takse ostaju na snazi do postizanja sveobuhvatnog sporazuma, rekao da na to ne sme da odgovori drugačije osim nastavka molbi da se takse ukinu.

Do tada, kaže, nema o čemu da se razgovara.
"Kako da razgovaramo o nečemu, dok nam je neko, ko kaže da želi sporazum, uveo takve anticivilizacijske mere. Nažalost, pored nekih dobrih vesti koje smo danas ovde imali, to je loša vest, loš signal, ne samo za Srbiju, već za ceo region", naveo je Vučić.
Haradinajev stav, kako kaže, govori ne samo o odnosu Prištine, već i drugih faktora u svetu.
"Na kraju, u se i u svoje kljuse. Dovoljno smo snažni da možemo da podižemo sami svoju ekonomiju, bez obzira na to što će ovo imati loš uticaj na nas. Ne daj bože da smo mi uveli takve mere, zamislite šta bi bilo svuda u svetu", rekao je Vučić.
Zahvalio se svima iz sveta koji su makar formalno rekli da treba da se ukinu takse, i što nisu rekli da su krive, uobičajeno do sada, "obe strane".
Najavio je da će Srbija nastaviti da snabdeva svoj narod na Kosovu i Metohiji, bez obzira na teškoće.
"Nama ostaje samo da se borimo, da radimo, budemo još vredniji i zaradimo za naš narod još više", naglasio je Vučić.
O sastanku s Merkelovom
Predsednik Srbije sastaće se sutra u 16 sati sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, sa kojom će, kako je sam najavio, razgovarati o tome kako da nam pomogne u vezi sa kvotama EU za čelik, Kosovu i Metohiji i ekonomiji.
To će biti njihov 15. susret do sada, uključujući i vreme kada je bio premijer, a Vučić kaže da, i pored toga, oseća tremu.
"Zato što je reč o osobi koja je izuzetno odgovorna i ozbiljna, sa njom nema gluposti na koje su srpski političari navikli, pa su pokušavali da je šarmiraju i slično. Suviše je ona ozbiljna, morate dobro da se pripremite, da imate odgovore na sva pitanja, da dobro razumete šta Nemačka želi, da razumete šta Srbija želi i može, da biste dobili najviše", rekao je Vučić.

Kako je dodao, uprkos ličnim garancijama predsednika Evropske komisije Žan Klod Junkera, Srbija nije srećna suštinom odluke EU o čeliku i zbog toga će nastaviti da moli Merkelovu da nam pomogne.
Naveo je da je premijerka Ana Brnabić danas imala sastanak sa predstavnicima kineskog "Hbisa" i da će oni nastaviti da rade.
"Nastavićemo da se borimo i moliću kancelarku da nam u tom pitanju pomogne", rekao je Vučić.
"Naravno, tu je i Kosovo i Metohija i ekonomija", rekao je Vučić i dodao da je Merkelovoj već zahvalan, jer pokazuje ozbiljnost i razume koliko politička situacija na Balkanu nije jednostavna.
Kako kaže, nikada sam ne traži sastanke sa njom, jer je ona i previše zauzeta, ali da ona pokazuje odgovornost što sama to traži i želi da vidi šta mi mislimo i da nam ukaže kakva je nemačka politika.
"Veoma važan sastanak", rekao je Vučić.
U Davosu začeta priča o Železari
Na konstataciju novinara da je Davos mesto za ekonomske kontakte, pokretanje poslova i pitanje šta je u tom smislu planirao, Vučić kaže da je uvek veoma značajan forum, a na opaske onih koji kažu da je to mesto gde se ide "tek da nekog sretneš i napraviš selfi", on podseća da je upravo ovde začeta priča o Železari u Smederevu.
"Spasili smo Srbiju za, do sada, najmanje 300 miliona evra, a tek koliko je tu ljudskih sudbina. Eto, koliko je važno razgovarati, truditi se i boriti", rekao je Vučić.
Naveo je da će se u Davosu sastati i sa komesarom EU za proširenje Johanesom Hanom, sa predstavnicima kompanija koje već rade u Srbiji ili hoće da dođu, da je sreo i potpredsednika ruske vlade i mnoge druge, kao i da je važno što će tu biti i japanski premijer Šinzo Abe.
Iako su se danas u Davosu neki spremali da na žestok način govore o slobodi medija u Srbiji, kaže Vučić, on je na panelu o toj temi govorio iskreno, otvoreno i na način koji nisu očekivali.
"Čak ste i od bardova svetskog novinarstva mogli da čujete – ovi ljudi su danas dobro govorili. Nama ostaje da to što smo govorili i ispunimo i po tom pitanju i po svim ostalim pitanjima", zaključio je Vučić.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"MOŽEMO SAMO DA NASTAVIMO SA MOLBAMA" Vučić: Izjava Haradinaja o taksama loša vest za ceo region

Izvor: Blic, 22.Jan.2019

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je danas u Davosu da je izjava Ramuša Haradinaja da Priština neće ukinuti takse na srpsku robu loša vest i loš signal ne samo za Srbiju, već i ceo region.

Nastavak na Blic...

Vučić: Vijest da takse neće biti ukinute je loša za cijeli region, nastavićemo s molbama

Izvor: Capital.ba, 23.Jan.2019, 09:16

DAVOS, Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ocijenio je juče u Davosu da je izjava Ramusha Haradinaja da Priština neće ukinuti takse na robu iz centralne Srbije loša vijest, ne samo za Srbiju, već i za cijeli region.  Vučić, koji učestvuje na biznis forumu u Davosu, rekao je novinarima...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.