Vučić: Haradinaju ostalo još 26 dana da sruši vlast u Beogradu

Izvor: RTS, 25.Nov.2018, 13:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Haradinaju ostalo još 26 dana da sruši vlast u Beogradu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je Ramuš Haradinaj izjavu o tome da on, Vučić, želi da ruši vladu u Prištini, morao da dâ pošto je postalo izvesno da se njegove prethodna pretnja "ili priznanje nezavisnosti ili se ruši vlast u Beogradu" ne ostvaruje. Povodom pisanja medija o navodnom austrijskom predlogu za održavanje mirovne konferencije o Kosmetu, predsednik kaže da takav predlog nije dobio, ali da se tako nešto mora dobro izanalizirati. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
"Pošto je izvesno da neće doći do priznanje Kosova, (Haradinaju) ostalo mu je samo drugi deo, ostalo je još 26 dana dok ne istekne tih mesec dana rušenja vlasti u Srbiji", podsetio je Vučić.

Kako je Haradinaj rekao da je njegova vlada na Vučićevom udaru navodno zato što on ne pristaje na podelu Kosova, valjda za razliku od Tačija, Vučić je rekao da on ne naseda na takve trikove, koje su i u različitim svetskim centrima moći pokušavali da mu prodaju, a to je da je velika razlika između Hašima Tačija i Haradinaja, i da se oni tobože svađaju i tuku.
"Da, oni se svađaju i tuku međusobno, ali kada je borba protiv Srbije u pitanju apsolutno su jedinstveni, kao i u borbi protiv interesa Srba koji žive na Kosovu i Metohiji", podvukao je Vučić u razgovoru sa novinarima u Novom Sadu.
Naveo je i da je jedini koji je primetio i ukazao da Haradinaj nije doneo sam ovakve takse, koje su anticivilizacijske, već su za to glasali i Tačijevi ministri.
Podsetio je i na Tačijev predlog ustavnom sudu da ono što su dobile srpske opštine bude ponovo oduzeto Srbima.
"Ne pravimo nikakvu razliku između njih. Naši iz Srpske liste gledaju kako da poboljšaju život narodu. Ne zanimaju nas unutrašnje albanske borbe", rekao je predsednik.
Kad je reč o Haradinajevoj pretnji da takse ostaju do priznanja Kosova, predsednik Vučić je, odgovarajući novinarima u Novom Sadu, ukazao da EU, na osnovu SSP-a, ima dovoljno instrumenata da jasno objasni prištinskim vlastima da je nemoguće da opstanu sa ovakvim odlukama.
"Na EU je želi li da učini to ili ne", podvukao je Vučić.
Predsednik Srbije prokomentarisao je kao vrhunac licemerja, ne samo Albanaca, već i onih koji to dozvoljavaju, najavljenu zajedničku sednicu vlada Kosova i Albanije, na kojoj će razmatrati uklanjanje međusobnih ekonomskih barijera.
Upitan da prokomentariše najavu iz Prištine o zabrani ulaska srpskim ministrima, Vučić je samo kratko rekao da Prišina sada neće da pusti nikoga od državnih funkcionera.
O mirovnoj konferenciji
Govoreći o pisanju medija o mogućem održavanju mirovne konferencije o Kosovu i Metohiji, Vučić kaže da nije dobio takav predlog.
"Nedavno sam bio sa austrijskim kancelarom Sebastijanom Kurcom i to nisam čuo", rekao je predsednik.
Na insistiranje kakva bi bila njegova reakcija ako bi takav predlog bio i formalno iznet, Vučić ističe da ne može da reaguje na osnovnu novinskih vesti o najvažnijim pitanjima za našu zemlju.
"Tako nešto morate da analizirate. To nije pitanje na kojem se žuri i donose ishitrene odluke. Niti potcenjujemo niti hvalimo takav neki predlog, ali treba da vidimo da li zaista postoji, pa će onda Srbija doneti odluku da li da ga prihvati", rekao je predsednik.
Vučić je, zamoljen da prokomentariše kritike pojedinih Srba koji su protiv Vojvodine u Srbiji i koji govore da je 100 godina mnogo, da je reč prisajedinjenje arhaizam i da nije korišćena ni 1918, kao i brojne plakate po Vojvodini protiv ujedinjenja, kazao da uvek postoje oni koji su želeli da se Srbi ne ujedine, i da im je pomagao deo našeg naroda.
Što se plakata tiče, Vučić je poručio da neka oni rade svoj posao, neka lepe plakate.
"A, mi ćemo da podižemo bolnice, puteve, škole, da dovodimo investitore u Novi Sad. Četrdeset godina Novi Sad nije imao fabriku, a mi smo doveli dve, dovodićemo i mnoge druge. Pravimo novi Klinički centar, novu RTV, kojoj čestitam na izvanrendom programu što nisam verovao da ijedna srpska televizija može da uradi. Kapa dole za ono što su radili", istakao je predsednik.
"Gnušam se onih koji pribegavaju nasilju" 
Vučić je govorio i o napadu na lidera Levice Srbije Borka Stefanovića.
"Ne samo da sam osudio fizički napad na Stefanovića, nego se gnušam onih koji pribegavaju nasilju. U toj teškoj situaciji, a teško je i kada tuku novinarke i prete silovanjem, ističem da je nasilje nad Stefanovićem bilo užasno, ali sam zadovoljan što je policajac bio taj koji je postavio svoja leđa i sprečio ozbiljniji incident, kao i što su svi odmah pohapšeni", rekao je predsednik odgovarajući na pitanja novinara.
Vučić kaže da se gnuša i kada neko preti silovanjem i tuče novinarke ispred mesta na kome rade, a sa kojima se onda nekoliko njihovih kolega sprda i govori kako su udarene u glavu.
"Užasno je nasilje koje se desilo Stefanoviću i zato sam u svoj toj nesreći i problemima zadovoljan što je upravo policajac sprečio veći incidete i srećan sam što su svi napadači uhapšeni", istakao je predsednik.
"Država će čuvati mir" 
Odgovarajući na pitanje o optužbama opozicije da vodi politiku mržnje, Vučić kaže da će država čuvati mir i uhapsiti svakoga ko pokušava nasilje, te da on kao predsednik Srbije ima različito mišljenje od opozicije, kojeg se ne stidi.
"Dobro je da se razlikujemo. Kao što ne branim njima da iznose stavove, tako neću da krijem svoje stavove koji su drugačiji od njihovih", poručio je predsednik.
Podsetio je da svojevremeno vest o ubistvu Ranka Panića na ulici, koji je bio politički protivnik tadašnjeg režima Đilasa, Jeremića i Tadića, 15 dana nije objavljena na televizijama i u novinama.
"Kada se pojavila vest da je čovek ubijen, niko nije rekao izvinite, majku Smilju niko nije hteo da vidi. To govori o njihovim emocijama. Njihov posao tada je bio da sprovedu istragu i uhapse počinioce, a država to nije učinila, jer njegova smrt nije nikoga interesovala", rekao je Vučić.
Dodaje da Srbija danas nije takva. 
"Srbija danas nije takva i osuđuje svaku vrstu nasilja, i nad pripadnicima vlasti i nad predstavnicima opozicije, a njima na čast neka služi sve što rade, samo ih molim da ne pokušavaju da izazovu nasilje, a znam koje su im ideje i šta će pokušati", objasnio je predsednik.
Poručio je da će se mir čuvati.
"Čuvaćemo mir i uhapsiti svakoga ko primenjuje nasilje", poručio je Vučić.
Podsetio je i da na demonstracijama u Beogradu zbog njegovog izbora za predsednika Srbije niko nije povređen i niko nije stradao.
"Policija nije intervenisala. Ponosan sam na tu činjenicu, to je Srbija slobode i demokratije i verujem da će takva biti u budućnosti", istakao je Vučić.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.