Vučić: Do kraja godine u Severnu Makedoniju i Albaniju bez pasoša

Izvor: RTS, 10.Nov.2019, 13:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Do kraja godine u Severnu Makedoniju i Albaniju bez pasoša

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je, na konferenciji za novinare u Ohridu, da će dogovor koji je postigao sa makedonskim i albanskim premijerima, Zoranom Zaevom i Edijem Ramom, omogućiti da građani Srbije u Severnu Makedoniju i Albaniju putuju samo sa ličnom kartom. Zaev je naveo da je reč o inicijativi kojom se menja region, a Rama poručio da bi u "mali Šengen" "trebalo uključiti i Kosovo na ravnopravan način i na legalnim osnovama". Predsedavajući Saveta ministara >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << BiH Denis Zvizdić rekao je da Bosna i Hercegovina nema definitivan stav u vezi sa "malim Šengenom", iako je načelno opredeljena za jačanje regionalne saradnje.
U Ohridu se zajedničkim obraćanjem novinarima završio sastanak lidera Zapadnog Balkana. Domaćin, makedonski premijer Zoran Zaev rekao je da je inicijativa o slobodnom kretanju robe, usluga, ljudi i kapitala, iza koje stoje Srbija, Severna Makedonija i Albanija, prva samostalno pokrenuta inicijativa na Zapadnom Balkanu.

"Srbija, Albanija i multietnička Severna Makedonija pokrenule su inicijativu kojom menjamo region i pozivamo druge partnere na Zapadnom Balkanu da nam se pridruže, da bi postao bolje mesto za život i bio bitniji faktor na celom evropskom kontinentu", rekao je Zaev.
Kako je naglasio, inicijativa o jedinstvenom ekonomskom prostoru između Severne Makedonije, Srbije i Albanije je mogućnost da se iskoriste i unaprede svi potencijali za bolji život njenih građana, ali i prilika da se pošalje poruka zemljama EU.
"Šaljemo poruku zemljama EU da posvete dostojnu pažnju našem regionu i da ubrzaju procese evropskih integracija. Sve ovo radimo u cilju građana regiona, zemalja regiona, ali u cilju EU", poručio je Zaev.
Dodao je da su visoki zvaničnici EU pre dva dana u Ženevi na skupu posvećenom Zapadnom Balkanu potvrdili da Francuska nije protiv integracija ovog regiona u EU i da Pariz ne nudi druge opcije za zemlje regiona.
Na pitanje novinara da li bi posle francuskog veta za početak pregovora EU sa Severnom Makedonijom i Albanijom prihvatili alternative evropskim integracijama, Zaev je rekao da je inicijativa o kreiranju jedinstvenog ekonomskog prostora za protok ljudi, usluge, kapitala i robe pokrenuta kako bi se unapredili potencijali, ali u cilju punopravne evropske integracije.
"Republika Severna Makedonija nema drugu opciju, a mislim da ni ceo region nema drugu opciju osim evropskih integracija", naglasio je Zaev na zajedničkoj konferenciji.
Na sinoćnjem sastanku Vučića, Zaeva i Rame postignut je dogovor o zajedničkim radnim dozvolama i prelasku granica bez pasoša. Zaev dodaje i da je razrađen konkretan plan kako da se priznaju diplome između Srbije, Severne Makedonije i Albanije.
Vučić: Drastično će se uvećati privlačnost sve tri zemlje za investicije
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da će uvođenje dežurstava za fitosanitarne inspekcije omogućiti brže kretanje kamiona.

"Predstavnici Svetske banke rekli su da će se uštedeti oko 120 miliona evra samo ako se dežurstva uvedu na pojedinim prelazima", rekao je Vučić.
Objašnjava da će poljoprivrednici od toga imati veliku korist.
"Proizvođačima paradajza iz Albanije biće mnogo lakše da izvezu svoju robu koja je lako kvarljiva, da zarade i planiraju novu proizvodnju", rekao je Vučić.
Ovaj dogovor omogućiće i da, u slučajevima kada isti investitori posluju u Srbiji i Severnoj Makedoniji, mogu da razmenjuju radnike i inženjere.
"Time ćemo drastično uvećati privlačnost sve tri zemlje za direktne strane investicije. Moći ćete za manje od dve godine da vidite značajan procentualni rast jer ćemo zajedno da kreiramo bolji ambijent", rekao je predsednik Srbije.
Zajedničke turističke ponude 
Vučić je najavio da će građani Srbije, Albanije i Severne Makedonije moći da putuju bez pasoša, samo sa ličnom kartom, pa će biti organizovane i zajedničke turističke ponude.
"To znači, kada sletite na aerodrom Beograd, imate dozvolu srpskih vlasti, možete da letite, na primer, u Tiranu a niko vas više neće pitati za dokumenta, kao i kada dođete iz Severne Makedonije kod nas, neće se gledati dokumenta jer verujemo našim kolegama da rade na najbolji način svoj posao", rekao je Vučić.
To će, dodaje, značiti da "više nećemo kontrolama gnjaviti strance".
"Tako ćemo drastično povećati broj turista, koji će trošiti novac u naše tri zemlje", rekao je Vučić.
Dobrodošli i drugi iz regiona
Vučić je ukazao da iz svih zemalja regiona beže ljudi, ne što nemaju hleba da jedu već zbog drugačije atmosfere, što gledaju kako jedni druge ogovaraju iza zatvorenih vrata, a onda se govori o regionalnoj saradnji, a i dalje se čeka 96 sati na granici.

"Zavitlavamo naše građane, jer se plašimo napada. Neka kaže ko šta god hoće. Ja sam zahvalan Zoranu Zaevu i Ediju Rami. Oni vole da pravdaju našu poziciju, ja neću da se pravdam za nešto što je najčistije, za ono što pravimo za naše građane", rekao je Vučić.
I drugi iz regiona su, ističe, dobrodošli.
Najavio je da će francuskog predsednika Emanuela Makrona videti u ponedeljak, i sa njim u utorak imati i sastanak, kada će ga pitati, uz dozvolu Rame i Zaeva, moleći ga za podršku i na evropskom putu, kao i da čuje šta stvarno očekuju od nas i šta misle, kao i da traži podršku i za ovaj projekat.
Vučić je ranije za RTS rekao da je dogovor koji je postigao sa Zoranom Zaevom i Edijem Ramom dobar za građane. Očekuje da će on, ipak, biti napadnut zbog važnosti odluka.
Rama: U "mali Šengen" trebalo bi uključiti i Kosovo
Povodom toga što predstavnici prištinskih vlasti nisu bili prisutni u Ohridu, Edi Rama je na konferenciji rekao da nije promenio svoj stav prema Kosovu, niti mišljenje da Srbija treba da ga prizna, ali i da nije bilo smetnji da kosovski predsednik i premijer budu u Ohridu.

Rama je rekao da bi u "mali Šengen" trebalo uključiti i Kosovo "na ravnopravan način i na legalnim osnovama".
Predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić rekao je da Bosna i Hercegovina nema konsenzus ili definitavan stav u vezi sa inicijativom za "mali Šengen", iako je načelno opredeljena za jačanje regionalne saradnje.
Zvizdić je rekao da je primaran fokus BiH ostaju evropske integracije.
"BiH će konačan stav doneti u skladu sa našim procedurama i posle ozbiljne analize od strane ovlašćenih institucija, poslovne zajednice, eksperata iz oblasti koje inicijativa tretira", naveo je Zvizdić.
Zvizdić je primetio da, ako je deo inicijative brisanje granica, onda je sa stanovišta BiH, nemoguće brisanje granica koje prethodno nisu potpuno definisane. 
Crnogorska ministarka ekonomije Dragica Sekulić izjavila je, nakon razgovora o inicijativi za slobodan protok ljudi, robe, usluga i kapitala u regionu, da ta zemlja svaku inicijativu meri kroz dva aspekta - prema tome da li ubrzava njen put ka Evropskoj uniji, i koje benefite donosi građanima i privredi.
"Istu sudbinu će doživeti i ova inicijativa. Da bi mogla da bude razmatrana na ekspertskom i na nivou insitucija, mora dokazati koji su to benefiti za građane i privredu, a sa druge strane i to da se ovom regionalnom inicijativom ubrzava put ka EU", poručila je Sekulićeva.
Zvizdić i Sekulićeva su rekli da za njihove zemlje nema alternative evropskim integracijama.
Novinari su, naime, pitali lidere regiona nije li "mali Šengen" alternativa EU integracijama, što su i Aleksandar Vučić i Edi Rama odlučno negirali, dok su Zvizdić i Sekulić rezerve svojih zemalja prema regionalnoj inicijativi formulisali upravo u tim okvirima.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

ZAJEDNIČKA KONFERENCIJA U OHRIDU Vučić: Ovo nije nova Jugoslavija, Rama: Dogovor nije nametnut spolja

Izvor: Blic, 10.Nov.2019

Na zajedničkoj konferenciji lidera Zapadnog Balkana prisustvuju Aleksandar Vučić, Edi Rama i Zoran Zaev.

Nastavak na Blic...

Putovanje u Severnu Makedoniju i Albaniju sa ličnim kartama

Izvor: VOA, 10.Nov.2019

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je ponosan na dogovor koji su postigle Severna Makedonija, Albanija i Srbija koji će omogućiti da građani Srbije u ove zemlje putuju samo sa ličnim kartama i obratno. Vučić je, na konferenciji za novinare u Ohridu, rekao da su uradili "ogromnu...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.