Vučić: Čvrsto podržavamo principe i standarde slobode medija

Izvor: RTS, 11.Apr.2018, 13:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Čvrsto podržavamo principe i standarde slobode medija

Srbija čvrsto podržava principe i standarde slobode medija i izražavanja, a o Nacrtu strategije razvoja sistema javnog informisanja u Srbiji, Beograd će se konsultovati sa OEBS-om, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u razgovoru sa predstavnikom te organizacije za slobodu medija Arlemom Dezirom.
U razgovoru o važnosti medijskih sloboda i zaštiti novinara, Arlem Dezir je istakao da je prioritet >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << OEBS-a bezbednost novinara, kao i rešenje slučajeva ubistava novinara.

Naglasio je da je izuzetno važno što je Srbija formirala Komisiju za istragu ubistva novinara i naglasio da će danas prisustvovati obeležavanju godišnjice ubistva Slavka Ćuruvije.
Dezir je istakao važnost stvaranja klime u kojoj se podržava zaštita novinara i sprečavaju pretnje, kao i da je od izuzetne važnosti uspostaviti transparentne uslove za finansiranje medija.
Predsednik Vučić je istakao da nadležni organi rade na rešavanju svih prijavljenih slučajeva napada na medije i njihove predstavnike i ulažu maksimalne napore da pronađu i kazne počinioce nasilja nad novinarima.
Izrazio je spremnost da predstavnika za slobodu medija nadležne institucije obaveštavaju o napretku u rešavanju slučajeva koji se tiču bezbednosti novinara i merama koje se preduzimaju radi prevencije potencijalnih napada.
Dačić: Srbija pridaje veliku važnost slobodi izražavanja 
Sa Dezirom se sastao i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić koji je naglasio da Srbija pridaje veliku važnost slobodi izražavanja i zaštiti novinara. U tom smislu, Vlada Srbije je osudila sve napade na novinare i formirala nezavisnu Komisiju za istraživanje ubistava novinara, saopštilo je Ministarstvo.
Obostrano je izražena spremnost za nastavak saradnje i razmene informacija između Srbije i OEBS-a u domenu medijskih sloboda.
O stanju u medijima, medijskim slobodama i nacrtu nove medijske strategije, sa Dezirom je razgovarao i državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja Aleksandar Gajović.
Sagovornici su se saglasili da je potrebno da se finansiranje javnih servisa reguliše na stabilan način i konstatovali da se obe institucije zalažu za podizanje etičkih standarda u medijima, navodi se u saopštenju.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.