Vršački mališani dobili autosedišta

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Maj.2019, 05:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vršački mališani dobili autosedišta

Po četvrti put, Savet za bezbednost saobraćaja Grada Vršca uručio je roditeljima besplatna autosedišta za svu decu rođenu u proteklih godinu dana na teritoriji Grada.

U Srbiji oko 50 % roditelja koristi autosedišta, ali više od 90 % njih to ne čini na pravi način, zbog čega je organizovana i kratka obuka za njihovo korišćenje. Kako su mladi i dalje rizična kategorija u saobraćaju, a deca jedna od najrizičnijih, na ovaj način grad želi da njihovu bezbednost digne >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << na što viši nivo.

Prema podacima koji su iskazani i u Strategiji bezbednosti saobraćaja Grada Vršca za period od 2017. do 2021.godine, deca najčešće stradaju kao putnici, što je statistika koja se mora promeniti.

"To stradanje pripisujemo – neka mi ne zamere – i roditeljima. Da li oni ne primenjuju sigurnosne sisteme, ili ih nemaju, ili ih nepravilno koriste – mi to ne znamo, i zato smo po prvi put ove godine, u saradnji sa Centrom za promociju bezbednosti saobraćaja iz Novog Sada, organizovali I jednu kratku edukaciju za roditelje", navodi Miloš Vasić, predsednik Saveta za bezbednost saobraćaja Grada Vršca.

Edukacija je organizovana u saradnji sa Agencijom za bezbednost saobraćaja, čiji su predstavnici predočili najčešće greške prilikom korišćenja autosedišta, i poručili da treba obratiti pažnju na tri stvari.

"To je pre svega da sedište odgovara uzrastu deteta, zatim da kaiševi kojima se deca vezuju budu čvrsto vezani jer samo jedan prst sme da stane između kaiša i deteta, i treća važna stvar je da sedišta budu čvrsto budu zategnuta pojasom u samom automobilu, i ne smeju da šetaju levo-desno kada ih jako pomerate, smeju maksimalno 2 cm, jer je njihov zadatak da zadrže i dete i sedište na mestu", objašnjava Marijana Jovanović, preds. Centra za promociju bezbednosti saobraćaja Novi Sad.

Do 13.maja u vršačkom porodilištu rođeno je 180 beba, i sedišta su obezbeđena za sve vršačke porodice sa prinovama, što je doprinos i olakšanju njihovih kućnih budžeta.

"Mislim da smo sa ovom ponudom, i sa parking mkartama koje JKP Drugi oktobar obezbedio kao povlasticu za novorođene bebe i njihove majke, kao i za trudnice, u periodu trudnoće, unapredili jedan značajan segment njihovih života I olakšali im funkcionisanje u našem gradu", zaključuje Tatjana Nikolić, članica gradskog veća zadužena za oblast zdravstva i socijalne zaštite Grada Vršca.

Grad Vršac ove godine se opredelio za sedišta za decu od 9 do 36 kg, koja se prema dosadašnjim iskustvima mogu najduže koristiti, a sredstva za njihovu nabavku obezbeđena su od naplate kazni za saobraćajne prekršaje.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.