Vrhovni sud protiv zamrzavanja  radnih sporova

Izvor: Blic, 22.Mar.2009, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vrhovni sud protiv zamrzavanja radnih sporova

BEOGRAD - Vrhovni sud Srbije i okružni sudovi neće postupiti po preporuci Ministarstva ekonomije da se prekinu sva suđenja i zamrznu izvršenja pravosnažnih sudskih odluka koje se tiču radnih odnosa, saznaje „Blic” u pravosuđu.

Sporovi koje su povele hiljade radnika nezadovoljnih privatizacijom svojih firmi, biće, dakle, nastavljeni, a o naplati će sudovi odlučivati u redovnoj proceduri uprkos inicijativi Ministarstva ekonomije.

- Taj dopis Ministarstva >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ekonomije zaista je stigao u Vrhovni sud i o tome su samo obavešteni predsednici okružnih sudova, ali nikako ne da bi postupili po njemu. Uskoro će biti prosleđen zajednički stav predsednika okružnih sudova i predsednice Vrhovnog suda da je takav dopis pritisak na sud i da niko nema pravo da daje sudovima uputstvo kako da postupaju u bilo kojoj pravnoj materiji. Poruka sudstva biće jasna - da to ne sme više nikad da se ponovi - kaže izvor „Blica” blizak vrhu pravosuđa.

Ministarstvo ekonomije je u svom dopisu preporučilo da radnici koji su dobili sporove zbog neisplaćenih zarada i drugih dugovanja u preduzećima neće moći da računaju da će im u ovoj godini biti isplaćen novac. Dopis Ministarstva ekonomije, datiran na 16. mart, a koji je potpisao Nebojša Ćirić, državni sekretar, odnosi se na preduzeća koja su privatizovana, odnosno koja tek treba da se prodaju. Drugim rečima, ne odnose se na prava radnika iz državnih firmi.

Pred sudovima u Srbiji vode se brojni postupci utvrđivanja obaveza poslodavaca a na ime zaostalih plata, kao i za razlike u ceni rada. Međutim, preciznog podatka koliki je taj broj nema.

U preduzećima koja su do sada privatizovana radi 90.000 radnika, a u toku je privatizacija firmi sa još 16.000 zaposlenih.

- Iznosi su veliki jer su potraživanja iz devedesetih godina, a osim glavnice, obuhvataju i kamatu. Jedan od najdrastičnijih primera je Fabrika vagona Kraljevo koja upošljava 2.000 radnika, a oko 200 bivših zaposlenih traži da im se isplate zaostale plate iz devedesetih. Sada imamo situaciju da jednom uspešnom preduzeću koje ostvaruje izvoz od 500.000 dolara od prodaje vagona preti zatvaranje jer bivši radnici hoće da zaplene i prodaju mašine - objašnjava za „Blic” Nebojša Ćirić, državni sekretar u Ministarstvu ekonomije, motivaciju za pokretanje ove inicijative, dodajući da Fabrika vagona Kraljevo nije usamljen slučaj, već da je slična situacija i u IHP Prahovo, kao i u brojnim firmama širom Srbije.

Kada je Ministarstvo ekonomije uočilo problem, sastavilo je dopis koje je upućen Ministarstvu pravde, a ono ga je potom uputilo Vrhovnom sudu Srbije.

- Procedura je poštovana. Dopis je donet u skladu sa zakonima i to sa Zakonom o obligacionim odnosima i Zakonom o privatizaciji. On nije obavezujući, već je samo preporuka sudovima da razmotre mogućnost da u skladu sa zakonskim ovlašćenjima zamrznu određene predmete. Ovaj dopis ne tera sudove da rade protiv zakona, ali se mora imati u vidu da trenutno postoji viša sila, a to je ekonomska kriza, kao i da je ova inicijativa privremena. Cilj nam je da sačuvamo radna mesta - naglašava Nebojša Ćirić.

Slobodan Homen, državni sekretar Ministarstva pravde, objašnjava za „Blic” da je ovo Ministarstvo poštovalo obaveze iz Ustava i zakona i prosledilo dopis Vrhovnom sudu.

- Ministarstvo pravde je originalan dopis prosledilo Vrhovnom sud, ne dodajući ništa, jer na to nema pravo. Praktično, Ministarstvo pravde u ovakvim stvarima ima ulogu pošte. Vrhovni sud će odlučiti o ovom i svim drugim dopisima. Niti jedan dopis ne sme, niti može da utiče na odluke suda, a sudovi znaju da su nezavisni u svom postupanju. Ministarstvo pravde nastaviće da ispunjava svoju na Ustavu i zakonu zasnovanu obavezu da obavlja koordinaciju između državnih organa i obaveštava ih o svim problemima - kaže Homen.

On je istakao da je Ustav garantuje nezavisnost sudstva i da je dužnost Ministarstva pravde da to štiti.

- Nezavisnost sudstva je detaljno garantovana u setu pravosudnih zakona koje je uradilo Ministarstvo pravde i koji su usvojeni u decembru. Ti zakoni su urađeni po preporukama Evropske unije i Saveta Evrope. Ustavom i zakonima je propisana saradnja između državnih organa. Ministarstvo ekonomije je prosledilo obaveštenje Ministarstvu pravde koje ga je, kao i slučaju više stotina dopisa, prosledilo nadležnom organu, Vrhovnom sudu na razmatranje - zaključuje Homen.

Poslodavcima predložen dogovor sa radnicima

Objašnjavajući da li se na ovaj način narušava pravo građanina da dobije ono što mu pripada, u ovom slučaju zaostale plate koje je zaradio, a što je u krajnjem slučaju i sud presudio, državni sekretar Ćirić kaže:

- Na ovaj način želeli smo da sprečimo blokadu preduzeća koja rade jer bi se tako dovela u pitanje radna mesta ljudi. Predložili smo novim poslodavcima da u slučajevima gde postoje potraživanja radnika za zaostalim platama sednu i dogovore se kako da one budu isplaćene. To može da bude učinjeno u narednih godinu-dve.

Poziv sudijama da se odupru pritisku

U Društvu sudija Srbije smatraju da je dopis Ministarstva ekonomije protivustavni uticaj i mešanje u rad sudstva i pokušaj otežavanja i onemogućavanja građanima da obezbede sudsku zaštitu svojih osnovnih prava iz radnog odnosa.

- Pozivamo sve sudije da iskažu svoju posvećenost izgradnji pravne države u Srbiji i suprotstave se svim nedozvoljenim uticajima i budu brana od političkih uticaja. Predočavamo javnosti da je ovaj slučaj očigledan primer da je interes svakog građanina Srbije da sudije u Srbiji budu nezavisne i sposobne da se odupru političkim pritiscima - navodi se u saopštenju Društva sudija Srbije.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Potapanje pravne države

Izvor: Politika, 22.Mar.2009

Neverica zbog zahteva Ministarstva ekonomije da se prekinu sva suđenja iz domena radnih odnosa ..Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja zaista je 16. marta, s potpisom državnog sekretara Nebojše Ćirića, uputilo Ministarstvu pravde dopis u kome se traži prekid svih suđenja i zamrzavanje...

Nastavak na Politika...

Sudovi ignorišu preporuku

Izvor: B92, 23.Mar.2009, 10:38

Beograd -- VSS i okružni sudovi neće postupiti po preporuci Ministarstva ekonomije da se prekinu sva suđenja i zamrzne izvršenje odluka u radnim sporovima, piše "Blic"...Sporovi koje su povele hiljade radnika nezadovoljnih privatizacijom svojih firmi biće nastavljeni, a o naplati će sudovi odlučivati...

Nastavak na B92...

Vrhovni sud ne zamrzava sporove?

Izvor: B92, 23.Mar.2009

Beograd -- Vrhovni sud Srbije i okružni sudovi neće prekinuti suđenja i zamrznuti izvršenja pravosnažnih sudskih odluka koje se tiču radnih odnosa, saznaje Blic...Sporovi koje su povele hiljade radnika nezadovoljnih privatizacijom svojih firmi biće nastavljeni, a o naplati će sudovi odlučivati...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.