Vrh srpskog pravosuđa ide u Španiju da pregovara o izručenju Luke Bojovića

Izvor: Blic, 08.Apr.2012, 11:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vrh srpskog pravosuđa ide u Španiju da pregovara o izručenju Luke Bojovića

Delegacija srpskog pravosuđa, sa ministarkom pravde Snežanom Malović na čelu, sastaće se predstojeće nedelje sa španskim kolegama u Madridu radi dogovora oko daljeg procesuiranja Luke Bojovića i još dvojice uhapšenih 9. februara u Valensiji.

Državni sekretar Ministarstva pravde Slobodan Homen rekao je danas Tanjugu da će, pored Bojovićeve grupe, teme sastanaka u Madridu biti borba protiv organizovanog kriminala uopšte, kao i razvoj saradnje srpskih i španskih ministarstava >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << pravde i tužilaštava.

Suština posete je, kako je naveo, hapšenje i procesuiranje okrivljenih za organizovani kriminal koji su vrlo dobro poznati po najtežim zločinima u Srbiji, ali i u Španiji, a to su Luka Bojović, Vladimir Milisavljević i Siniša Petrić.

S obzirom na to da su oni osumnjičeni i osuđeni za veliki broj krivičnih dela koja su počinili u Srbiji, Ministarstvo pravde smatra da oni treba da budu izručeni Srbiji kako bi im se ovde sudilo, odnosno da bi odslužili kazne na koje su pravosnažno osuđeni, ukazao je Homen. Ali, kako je naveo, jedan od problema je to što postoji interes Španije i njene javnosti da im se tamo sudi za dela koja su učinili na njenoj teritoriji.

Predstavnici srpskog Ministarstva pravde pokušaće da postignu dogovor da Bojović i ostali pred sprskim sudovima odgovaraju za dela koja su izvršili kako u Srbiji, tako i u Španiji, naveo je državni sekretar i izrazio očekivanje da će imati razumevanje španskih kolega.

- Mi ćemo španskim kolegama takođe predstaviti nove dokaze koji su u međuvremenu pribavljeni, a posebno će nas zanimati od čega su oni živeli u Španiji, kojom imovinom su raspolagali i na koji su način dobijali finansijska sredstva - napomenuo je Homen.

Prema njegovim rečima, razmatoriće se i mogućnost zaplene njihove imovine u Španiji, ukoliko se utvrdi da ona postoji, kao i da li može da im se oduzme i pripadne Republici Srbiji.

Bojovića, Milisavljevića i Petrića Srbija traži zbog desetina ubistava, medju kojima je i za atentat na premijera Zorana Đinđića, a španski pravosudni organi ih takođe terete za brojna krivična dela.

Pored ministarke Malović i Homena, u srpkoj delegaciji je i republički tužilac Zagorka Dolovac. Oni će razgovarati s ministrom pravde Španije Albertom Ruiz Galjardonom, drzavnim sekretarom Fernandom Romanom i generalnim direktorom Direkcije za međunarodnu pravnu saradnju Anhelom Ljorente. Sastaće se i s državnim tužiocem Španije Edvardom Tores-Dulse.

Srbija je 13. marta uputila Španiji zahtev za ekstradiciju Luke Bojovića zvanog Pekar, kao i Vladimira Milisavljevića zvanog Vlada Budala i Siniše Petrića zvanog Zenica, uz koji je prosleđena i dokumentacija o krivičnim delima za koja ih tereti Srbija, od oko 2.000 strana.

Tokom protekla dva meseca od njihovog hapšenja, srpsko tužilaštvo i policija bili su u stalnom kontaktu sa kolega iz Španije povodom istraživanja krivičnih dela koja se dovode u vezu sa pripadnicima Bojovićeve grupe.

Bojović je, prema zvaničnim aktima tužilaštva za organizovani kriminal, označen kao naslednik ubijenih vođa "zemunskog klana" po čijim su nalozima izvršena brojna krivična dela.

U drugoj polovini marta španski ministar policije je posle sastanka sa srpskim kolegom Ivicom Dačićem u Beogradu obelodanio da je policija te države utvrdila da je takođe odbegli zemunac Milan Jurišić Jure ubijen u Španiji na najgnusniji način.

Prema pisanju beogradskih listova, španska policija sumnja da su Jurišića ubile njegovi "drugovi" sa kojima je bio u bekstvu, odnosno pripadnici Bojovićeve ekipe.

Španska policija je takodje prilikom pretresa stanova u kojima su boravili odbegli Beogradjani pronašla "pismo srmti" u kome je, navodno, detaljno u formi izveštanja opisano "kasapljenje" Jurišića, ali te informacije nisu zvanično potvrđene.

Povezane vesti: Pogledajte: Pola miliona evra i gomila oružja nađeni u stanu Luke Bojovića Potvrđeni identiteti: Uhapšeni Luka Bojović, Vladimir Milisavljević Budala i još dvojica "zemunaca" Homen: Ne treba politizovati istragu pobune JSO Ministri pravde Malović i Marković potvrdili dobru saradnju

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Malović, Dolovac i Homen u Španiji o pripadnicima zemunskog klana

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Apr.2012

BEOGRAD -..Predstavnici srpskog pravosuđa razgovaraće početkom sedmice u Madridu sa španskim kolegama o predmetima članova zemunskog klana koji su uhapšeni u Španiji...Ministarska pravde Srbije Snežana Malović, Republički javni tužilac Zagorka Dolovac i državni sekretar Ministarstva pravde...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Vrh srpskog pravosuđa pregovara sa Španijom o Bojoviću

Izvor: S media, 08.Apr.2012

Delegacija srpskog pravosuđa, sa ministarkom pravde Snežanom Malović na čelu, sastaće se naredne sedmice sa španskim kolegama u Madridu radi dogovora oko daljeg procesuiranja Luke Bojovića i još dvojice uhapšenih 9. februara u Valensiji...Državni sekretar Ministarstva pravde Slobodan Homen...

Nastavak na S media...

Vrh srpskog pravosuđa ide u Španiju da pregovara o izručenju Luke Bojovića

Izvor: medio.rs, 08.Apr.2012

Delegacija srpskog pravosuđa, sa ministarkom pravde Snežanom Malović na čelu, sastaće se predstojeće nedelje sa španskim kolegama u Madridu radi dogovora oko daljeg procesuiranja Luke Bojovića i još dvojice uhapšenih 9. februara u Valensiji.

Nastavak na medio.rs...

Pregovori o izručenju Luke Bojovića

Izvor: Vesti-online.com, 08.Apr.2012

Dalje procesuiranje grupe Luke Bojovića biće tema sastanka vrha srpskog pravosuđa i španskih kolega naredne sedmice u Madridu, najavio državni sekretar Ministarstva pravde Slobodan Homen.

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.