Vreme za odgovornost pred narodom

Izvor: B92, 01.Okt.2018, 18:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Vreme za odgovornost pred narodom"

Predsednik Đorđe Ivanov poručio je da je realnost da referendum u Makedoniji nije uspeo i pozvao vladu Zorana Zaeva da ni ne pokušava da promeni tu stvarnost.

On je naglasio da je vreme za odgovornost pred makedonskim narodom.

"Ne potcenjujte suverenu volju makedonskog naroda. Ne može se govoriti o volji većine u uslovima kada zakonski uslovi referenduma nisu ispunjeni. Izlaznost 36,9 odsto nije volja naroda, već 63,1 odsto onih koji nisu izašli", naveo je Ivanov >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u svom obraćanju.

Ivanov je, kako su reneli makedonski mediji, poručio i da šta god vlada da uradi tu stvarnost ne može da promeni, a stvarnost je, kaže, da je referendum neuspešan.

"Vreme je za odgovornost pred makedonskim narodom. Podrška EU i NATO je kolateralna šteta nepopularnog referenduma. Očekivana podrška EU i NATO-u od preko 80 odsto smenjila se na samo 36,9 odsto", naveo je Ivanov uz optužbe da vlast manipuliše građanima i da evroatlatnskim partnerima pruža lažnu sliku.

Ivanov ističe da je na juče održanom referendumu narod odbacio Sporazum sa Grčkom o promeni imena Makedonije.

"Ljudi su se jasno izjasnili protiv naglih, nametnutih i štetnih odluka usvojenih bez prethodno postignutog nacionalnog konsenzusa. Velika većina je odlučila. Bojkot je glas onih koji su bili potcenjeni i koje niko nije hteo da čuje", istakao je Ivanov.

Vlast treba da shvati da je narod poslao jasnu poruku onima koji bi to trebalo da čuju, a to je da referendum nije uspeo, poručio je predsednik Makedonije, koji je pre referenduma u Skoplju, a kasnije i tokom obraćanja u Generalnoj skupštini UN u Njujorku kritikovao Sporazum sa Grčkom i poručio da neće glasati.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.