Vreme se zbunilo – salašari umesto snega očekuju visibabe

Izvor: RTS, 27.Jan.2020, 16:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vreme se "zbunilo" – salašari umesto snega očekuju visibabe

Vojvođanski salaši kod posetilaca bude idiličnu sliku o paorskom životu u vremenima kada se radilo i živelo van sela, daleko na njivi. Međutim, poslednjih godina sve su malobrojniji ti starinski salaši, a sve više je novih, turističkih.
Stari salašari u šali kažu da je zima na salašu bez snega kao devojka koja se udaje bez venčanice. Iako je kraj januara, neoubičajeno visoke temperature >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<  za ovo doba godine glavni su razlog da je život na salašu sličniji onom u rano proleće nego u sredini zime.

Mangulice su u šetnju izvele mlade, a razigrani konj kao da uživa u ovako lepom vremenu.
Lujzin etno-salaš u Belom Blatu pravi je mamac za brojne goste koji ovamo navraćaju tokom cele godine. Trenutno ih nema, ali vlasnici tvrde da je za to glavni razlog nedostatak snega.
"Idila, naravno zimska, malo sankanja, malo leda, malo klizanja. To je ono što nam svakako fali. Malo se zabunilo ovo vreme, više liči na oktobar neki lep, nego što je januar", kaže vlasnica salaša Radmila Toškov.
Ističe da se ne seća takve zime. "Retko koji kraj decembra, pogotovo ovaj period januara, da nije bilo potrebe za čišćenjem snega. Ali eto, doživeli smo i ovo. Upravo očekujemo visibabe. Izlaze, a još metlu za sneg nismo ni uzeli", kaže Radmila Toškov.
Turisti im dolaze iz gotovo celog sveta, ali najveći deo su Beograđani, Pančevci, Novosađani.
"Neretko smo gotovo iz celog sveta imali posetioce na ovome salašu", ističe Toškova.
Iako se salaš tokom ove zime nije zabeleo od snega, salašari se nadaju i veruju da će to priroda nadoknaditi, ako ne u februaru, a onda bar u martu, jer ne pamte da je zima prošla a da na salašu nije bilo snega.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.