Voždovac, a nema spomenik Karađorđu, narod da glasa

Izvor: B92, 08.Feb.2019, 12:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Voždovac, a nema spomenik Karađorđu, narod da glasa"

Beograd -- Ispred zgrade Opštine Voždovac već sedam decenija nalaze se spomenici “Borba” Sretena Stojanovića i “Obnova” Lojze Dolinara.

Predsednik te beogradske opštine Aleksandar Savić pokrenuo je inicijativu da umesto tih skulptura budu postavljeni spomenici Milunki Savić, Vasi Čarapiću, Karađorđu i Stepi Stepanoviću.

U elektronskoj anketi koja će biti otvorena do kraja godine Voždovčani mogu da se izjasne da li su za to ili su protiv te inicijative >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i javnost je podeljena.

“Apsolutno ne smetaju svi spomenici. Mi smo pokrenuli jednu inicijativu i pružili našim građanima mogućnost da naši građani glasaju. Da dodamo i nove spomenike jer smatramo i mislimo da su ti ljudi stavili istorijski pečat na Voždovcu i da dosadašnje političke strukture nisu to uradile. Neverovatno da Voždovac koji je dobio ime po voždu Karađorđu nema nijedan spomenik Karađorđu“, rekao je Savić.

Kako je naveo, od 31.000 Voždovčana koji su glasali, 20.000 je glasalo “za“.

“Mi prvo hoćemo da pitamo naše građane da li žele. Ako se izjasne sa da, onda je ideja da se ova dva spomenika, spuste u donji deo u park, da im napravimo nove postamente, a da na sam ulaz idu dva nova spomenika“, rekao je on.

Ovoj ideji protive se predstavnici SUBNOR-a Beograda.

“Naši članovi već uveliko glasaju ne. 17.000 članova SUBNOR-a Beograda itekako treba da se pita. Nazvali mi to pomeranje ili sklanjanje oni neće biti tu gde su bili. Mi smo apsolutno protiv ovakvih stvari jer je u poslednjih nekoliko godina bila pomama za tim, da napomenem primer Grocke, Vrčina. Mi smo apsolutno protiv. Pozivamo se na Zapad, u Americi, Engleskoj to ne rade“, rekao je predsednik SUBNOR-a Beograda Bora Ercegovac.

Opširnije u video-prilogu...

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.