Vojska Srbije jedna od najrespektabilnijih u regionu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Nov.2010, 10:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vojska Srbije jedna od najrespektabilnijih u regionu

BEOGRAD -

Ministar odbrane Dragan Šutanovac izjavio je da Vojska Srbije dobija pohvale od najvećih armija sveta kao jedna od najrespektabilnijih u regionu, i naglasio da saradnja u Partnerstvu za mir ne dovodi u pitanje našu vojnu neutralnost.

Ističući da odluka parlamenta obavezuje vojsku na neutralnost u delu koji se tiče pristupanja savezima, ali ne ograničava saradnju, on je rekao da će odlaskom poslednje, decembarske klase regruta formalno biti završen veliki segment >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << započetih reformi.

"Onog trenutka kada smo se 2006. učlanili u Partnerstvo za mir, opredelili smo se za evroatlantske integracije", rekao je Šutanovac u intervjuu "Novostima" i naveo da prostora za saradnju ima mnogo, u prilog čemu je pre nekoliko meseci otvorena kancelarija u Briselu.

Šutanovac je naglasio da Srbija nije vojno jednostrano orjentisana, navodeći da je nedavno, pored Amerike i Kanade, boravio u Kini, a da je pre mesec dana načelnik Generalštaba ruske armije bio je u poseti Srbiji.

"Želimo da naša zemlja bude glavni motor regiona, a naša vojska faktor stabilnosti i ekonomskog prosperiteta. U postizanju tog cilja pomoć svih je dobrodošla", kazao je on.

Šutanovac je naveo da je Vojno-bezbednosna agencija pripremila izveštaj koji će uskoro prezentovati parlamentu i u kome se naglašava da je vojska ispoštovala sve aktivnosti u vezi sa saradnjom sa Tribunalom.

"Prema saznanjima, u sistemu odbrane Srbije nema nikog ko troši novac, energiju i vreme na skrivanje Mladića i Hadžića. Neophodno je da sve bezbednosne strukture ulože maksimalne napore da Srbiju rasteretimo obaveza koje ima prema Hagu, jer nam je to svima kamen oko vrata", naglasio je on.

Na pitanje u kojoj meri je ugrožena bezbednost na jugu Srbije i Sandžaku, posebno imajući u vidu zapaljivu retoriku lidera Albanaca i Bošnjaka s tih prostora, on je rekao da ti "ispadi" nisu naišli na uporište među građanima.

"Zapaljiva retorika je pođednako opasna i u Beogradu, Sandžaku ili Đenovi. Na sreću, svi ti ispadi na jugu i u Sandžaku nisu naišli na veće uporište među građanima. Trudimo se da u sistemu odbrane bude zastupljen što veći broj pripadnika nacionalnih manjina, kako bismo i na taj način pokazali da smo vojska svih građana Srbije", rekao je on.

Ministar odbrane je rekao da postoji zabrinutost zbog odluke Kfora da nastavi sa smanjivanjem jedinica na Kosovu i da je to jasno rečeno na sastanku s komandantom Kfora.

"I pored toga što NATO nije visoko na lestvici popularnosti u Srbiji, mislim da se svi slažemo da je tamo neophodno njihovo prisustvo, jer to garantuje bezbednost naših građana", rekao je on.

Na pitanje šta očekuje od izbora za novo rukovodstvo DS, Šutanovac je rekao da očekuje da ga dovoljan broj odbora kandiduje za potpredsedničku poziciju, a delegati podrže na izbornoj skupštini.

"Uveren sam da su ljudi iz vrha i članovi DS svesni da biramo rukovodstvo koje u sledećoj godini treba da bude najbolji 'izlog' stranke, koje će omogućiti da demokrate dobiju poverenje građana i budu vodeća stranka i nakon sledećih izbora", rekao je on.

"Izbori u DS uvek su top politička tema, ali ovoga puta zaista ne stoje tvrdnje da se sprema nekakav veliki okršaj u partiji. Mi dugi niz godina nismo imali ovako harmonične odnose u samoj stranci, kao što je to slučaj danas", kazao je potpredsednik DS.

Govoreći o ekonomskom doprinosu, Šutanovac je naveo da je, u uslovima najžešće ekonomske krize, Ministarstvo sklopilo ugovor vredan 400 miliona dolara za izgradnju tri fabrike na severu Afrike.

U toku su pregovori za sklapanje još dva posla - izgradnja vojnomedicinske akademije, po ugledu na naš VMA i remont i modernizacija tenkova - sa kojima bi vrednost ugovorenih poslova naše odbrambene industrije od 2008. dostigla čak dve milijarde dolara, kazao je on.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.